26.6 C
Rhodes
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Μύθος ή αλήθεια: Γιατί δεν πειράζει να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι – Οφέλη και κίνδυνοι

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Απαραίτητος για πολλούς αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, ο καφές δεν δίνει μόνο ενέργεια, αλλά θεωρείται πως έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών του συστατικών, όπως δείχνουν μελέτες. Παρά όμως το γεγονός πως κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ροφήματα, υπάρχουν αρκετοί μύθοι που τον “ακολουθούν”

Μύθος 1: Ο καφές κάνει κακό

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που
εμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές
παθήσεις. Ενώ λοιπόν ο καφές δεν είναι ανθυγιεινός, η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας και
σιροπιών, επιβαρύνουν τον οργανισμός μας.

Μύθος 2: Δεν πρέπει να πίνετε καφέ το πρωί

Οι διαιτολόγοι συνιστούν στους πελάτες τους να πίνουν καφέ μόλις ξυπνήσουν και μέχρι πριν το μεσημέρι, ώστε να μην επηρεαστεί ο ύπνος τους αργότερα. Ο καφές με άδειο στομάχι δεν είναι κάτι που μπορεί να μας βλάψει, η διαφορά είναι όμως πως η απορρόφησή του θα γίνει πιο γρήγορα. Αν πάλι ο καφές μόλις ξυπνήσουμε προκαλεί νευρικότητα, θα μπορούσαμε να πιούμε πρώτα ένα ποτήρι νερό, ώστε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Μετά το μεσημέρι, ενέργεια μπορεί να μας δώσουν οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και τα υγιεινά λιπαρά.

Μύθος 3: Όχι πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ

Οι διατροφικές οδηγίες λένε να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ή περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Τα οφέλη του καφέ

Δίνει ενέργεια

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, μια φυσική διεγερτική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί υπνηλία, και αυξάνει την απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Βελτιώνει τη φυσική απόδοση

Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα και διασπά τα λιπαρά οξέα από τους ιστούς του σώματος, καθιστώντας τα διαθέσιμα ως πηγή ενέργειας, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στην άσκηση.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Και οι πιθανοί κίνδυνοι

Αυξημένη ανησυχία και άγχος

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, ειδικά σε άτομα ευαίσθητα στην ουσία αυτή. Μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία και ταχυκαρδία.

Διαταραχές ύπνου

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, προκαλώντας δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδίως όταν καταναλώνεται κοντά στην ώρα του ύπνου.

Πεπτικά προβλήματα

Για κάποιους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, καούρες ή ακόμα και ερεθισμό του εντέρου, λόγω της οξύτητας του ή της επίδρασής του στο γαστρεντερικό σύστημα.

Εθισμός

Η καφεΐνη είναι μια εθιστική ουσία, και η διακοπή της κατανάλωσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης όπως πονοκεφάλους, κόπωση και ερεθιστικότητα.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ