11.6 C
Rhodes
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Γ. Νικητιάδης: «Κυβερνητική ανυπαρξία στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ερώτηση στη Βουλή

Τη δραματική υστέρηση της Ελλάδας στην αξιοποίηση και τη στήριξη του τομέα της τεχνολογίας των ημιαγωγών και την υποχρηματόδοτηση των Δημοσίων Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με ευθύνη της κυβέρνησης φέρνει στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου και επικεφαλής του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Νικητιάδης καταγγέλλει επίσης την ανεπάρκεια της κυβέρνησης που επιβεβαιώνεται και από την πλήρη ανυπαρξία των περιβόητων data centers της Microsoft, της Google και της Amazon που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, καθώς και από τη διεθνή απομόνωση της χώρας, με την ένταξή της στη λίστα περιορισμών της αγοράς AI chip από τις ΗΠΑ. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και κατατέθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου.

Συμφώνως με την Ερώτηση «η Ελλάδα υπολείπεται στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού Chips Act και στη στήριξη του τομέα των ημιαγωγών, ενός τομέα στρατηγικής σημασίας για την τεχνολογική αυτονομία και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.

Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να κεφαλαιοποιήσει τη συμμετοχή των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων της Ελλάδας στις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, υπονόμευσε την προσπάθεια, υπεχρηματοδοτώντας κατά 17% το 2023 τα κονδύλια για την έρευνα, όταν την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. τα αύξανε κατά 5,3%, με την Ισπανία να δαπανά 12,25 δις ευρώ στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των ημιαγωγών».

Όπως αναφέρει ο κ. Νικητιάδης, «τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αντί να ενισχυθούν, αφέθηκαν χωρίς στήριξη, με την παιδεία γενικότερα να παραμένει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε επίπεδο χρηματοδότησης. Παρά τις εξαγγελίες της Ν.Δ., το μόνο έργο που φαίνεται να χρηματοδοτήθηκε μέσω του Chips Act ήταν το Hellenic Chips Competence Centre (HCCC), στο οποίο διατέθηκαν μόλις 3,6 εκατ. ευρώ, και το οποίο παραμένει ανενεργό και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Τραγικό παράδειγμα της πλήρους κυβερνητικής ανικανότητας και απραξίας αποτελεί η υπόθεση της ThinkSilicon στην Πάτρα, μίας από τις σημαντικότερες ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, που εξαγοράστηκε από αμερικανικό κολοσσό και οδηγήθηκε στο κλείσιμο.

Την ίδια ώρα που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, στήριζαν με ουσιαστικά κονδύλια τις δικές τους επιχειρήσεις του κλάδου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χώρα μας δεν συμμετέχει ούτε στη νέα πρωτοβουλία Chips Act 2, στην οποία ήδη εννέα κράτη της Ε.Ε. (μεταξύ αυτών Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) σχεδιάζουν το μέλλον της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας, αφήνοντας την Ελλάδα εκτός παιχνιδιού και θεατή των εξελίξεων».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης του Κόμματος, Γιώργος Νικητιάδης, ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο:

  • Πώς έχει εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση το Chips Act, τι επενδύσεις έχουν γίνει και πώς στηρίχθηκαν ελληνικές επιχειρήσεις μέσω αυτού;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να συμμετάσχει στο Chips Act 2 και αν ναι, με τι σχέδιο;
  • Πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τους περιορισμούς της χώρας μας στην αγορά AI chip, και πώς αυτοί οι περιορισμοί επηρεάζουν υπάρχοντα project, όπως π.χ. ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” του ΕΔΥΤΕ;
  • Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τις ερευνητικές δραστηριότητες των δημοσίων Πανεπιστημίων και ερευνητικών Ιδρυμάτων, σχετικές με τις τεχνολογίες ημιαγωγών;
  • Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκονται τα data centers που έχουν ανακοινωθεί;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Γιώργου Νικητιάδη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης κο Τάκη Θεοδωρικάκο, με θέμα «Ουραγός η Ελλάδα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ημιαγωγών»:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κύριε υπουργέ,

Κάθε τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών, στηρίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ημιαγωγών. Από τεχνικές λιθογραφίας και εφαρμογές της επιστήμης υλικών, την ανάπτυξη αισθητήρων, led, και μνημών, μέχρι την ανάπτυξη επεξεργαστών και εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η παραμικρή εξέλιξη στη τεχνολογία των ημιαγωγών έφερε ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της τεχνολογίας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τα κινητά μας, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας γίνονται “έξυπνα”, και η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας, είναι απολύτως σαφής η σημασία της τεχνολογίας των ημιαγωγών.

Η βιομηχανία των ημιαγωγών είναι πλέον της τάξης των τρισεκατομμυρίων και τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί, με την NVidia και την Apple να είναι πλέον απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, και την ASML να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, έχοντας μείνει δεκαετίες πίσω σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας των ημιαγωγών, ελλείψει σοβαρών επενδύσεων απ’ την Ε.Ε., με τεράστια καθυστέρηση ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια σειρά επενδύσεων για να ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοδοτώντας διάφορα σχετικά έργα, όπως τον Ευρωπαϊκό Επεξεργαστή.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών ιδρυμάτων είναι ουσιαστική, και ενδεικτικά αναφέρουμε πως για την περίοδο 2021 – 2024 η Ελλάδα ήταν 5η μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, μετά την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ενώ θα περίμενε κανείς απ’ την Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική και να ενισχύσει τα δημόσια Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, βλέπουμε να μειώνει τα κονδύλια στην έρευνα το 2023 κατά 17% (ενώ στην Ε.Ε. Αυξήθηκαν κατά 5.3%), και τα κονδύλια για την παιδεία να κατατάσσουν την χώρα μας στους τελευταίους στην Ε.Ε..

Όσο για τη στήριξη των εταιρειών του χώρου, ενώ η Ελλάδα συμμετείχε θεωρητικά στην πρωτοβουλία Chips Act της Ε.Ε., είδαμε μόνο να χρηματοδοτεί με 3.6εκ το Hellenic Chips Competence Centre (HCCC), το οποίο ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Ενώ η Γερμανία χρησιμοποίησε πόρους του Chips Act για να στηρίξει εταιρείες της όπως η Infineon, στην Ελλάδα είδαμε μια απ’ τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες στον χώρο, την ThinkSilicon με έδρα την Πάτρα, που εξαγοράστηκε απ’ την Αμερικάνικη Applied Materials, να κλείνει.

Η παντελής ανικανότητα της κυβέρνησης διαφαίνεται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τα περίφημα data centers της Microsoft, της Google και της Amazon που δεν είδαμε ποτέ, ή την ένταξη της χώρας μας στη λίστα με τις χώρες που υπόκεινται σε περιορισμούς στην αγορά AI chip απ’ τις Η.Π.Α., γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση μας διεθνώς.

Η πιο πρόσφατη απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Chips Act 2, απ’ τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 9 χώρες της Ε.Ε., με τη χώρα μας να είναι απούσα.

Δεδομένου ότι η τεχνολογία των ημιαγωγών είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα σε τεχνολογικό, οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στην εποχή μας.

Δεδομένου ότι η χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, συμμετέχοντας σε σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως ο Ευρωπαϊκός επεξεργαστής βρέθηκε στην 5η θέση των συμμετεχόντων χωρών, δείχνοντας ότι μπορεί να ακολουθήσει στην πρώτη γραμμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Πώς έχει εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση το Chips Act, τι επενδύσεις έχουν γίνει και πώς στηρίχθηκαν Ελληνικές επιχειρήσεις μέσω αυτού;
  2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να συμμετάσχει στο Chips Act 2 και αν ναι με τι σχέδιο;
  3. Πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τους περιορισμούς της χώρας μας στην αγορά AI chip, και πώς αυτοί οι περιορισμοί επηρεάζουν υπάρχοντα project, όπως π.χ. ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” του ΕΔΥΤΕ;
  4. Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τις ερευνητικές δραστηριότητες των δημοσίων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, σχετικές με τις τεχνολογίες ημιαγωγών;
  5. Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκονται τα data centers που έχουν ανακοινωθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ