12.7 C
Rhodes
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, 2026

Χρήστος Γαμβρούδης στον RV: «Δεν μπορεί να αποχωρήσει δήμος από τον ΦoΔΣΑ, σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

“Ο ΦοΔΣΑ δεν πληρώνει ανθρώπους για να αρέσουν, τους πληρώνει για να διορθώνουν προβλήματα που άλλοι άφησαν πίσω» απαντά ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ στον Δήμαρχο Σύμης

Ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου,  Χρήστος Γαμβρούδης, απάντησε σήμερα μέσω του RV στις αιχμές που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Δήμαρχο Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα,  ο οποίος σε συνέντευξή του είχε αναρωτηθεί «τι τον έχουν αυτόν και τον πληρώνουν»!

Μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό Xpress” της Ρένας Παυλάκη,  κ. Γαμβρούδης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις και δημόσιες συγκρούσεις, λέγοντας πως «δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω ραδιοφωνική αντιπαράθεση, αλλά και για να συμμετέχω σε δημόσιους καυγάδες». Όπως ανέφερε, η απάντησή του είναι «θεσμική και απολύτως καθαρή», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΦοΔΣΑ δεν πληρώνει ανθρώπους για να αρέσουν. Τους πληρώνει για να παλεύουν, να δουλεύουν και να διορθώνουν προβλήματα που άλλοι άφησαν πίσω».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι αυτός είναι ο ρόλος του Φορέα και αυτό εφαρμόζεται στην καθημερινή λειτουργία του, αναφέροντας ότι «αυτό κάνουμε καθημερινά» και πως «αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είναι δικαίωμά τους να ενοχλούνται», χωρίς όμως –όπως είπε– «να είναι λόγος να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια». Όσο για την επιστολή Παπακαλοδούκα να αποχωρήσει ο Δήμος Σύμης από τον Φορέα, είπε ότι είναι απλά επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς υπάρχει σαφής νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία δεν δύναται δήμος να αποχωρήσει, καθώς ο σκοπός ίδρυσης του ΦοΔΣΑ είναι να διασφαλιστεί η ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων σε διαδημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Ερωτηθείς ο κ. Γαμβρούδης  για τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία «Κυριακάτικη Ενημέρωση», όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος σε επίπεδο χώρας και, όπως επισημάνθηκε, η πρώτη αναφορά έγινε στο έργο των 2,195 εκατ. ευρώ που δημοπρατήθηκε από τον ΦοΔΣΑ,  ανέφερε ότι «ο ΦοΔΣΑ στην πράξη αποδεικνύει τον καταστατικό του ρόλο» και πως πρόκειται για «μια πολύ δύσκολη περίοδο». Όπως είπε, τα έργα αυτά «ξεκινήσαμε το 2020 να ωριμάσουμε, να κυνηγήσουμε, να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις» και χαρακτήρισε τη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού «πάρα πολύ σημαντική για όλους εμάς».

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΦοΔΣΑ θα συνεχίσει «με την ίδια αυταπάρνηση, με την ίδια σοβαρότητα», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη πάρα πολλά να καταφέρουμε στο Νότιο Αιγαίο», τόσο στα έργα ΣΔΙΤ όσο και στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε διάφορα νησιά.

Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Σύμης, ο κ. Γαμβρούδης ανέφερε ότι «εμείς αναλάβαμε επίσημα και αποκλειστικά τη διαχείριση του ΧΥΤΑ την 1η Ιουλίου του 2025» και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι αδιαπραγμάτευτο». Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπογράφηκε και το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής», το οποίο χαρακτήρισε «επίσημο διοικητικό έγγραφο με νομική ισχύ», σημειώνοντας ότι «έχει συνυπογράψει ο ίδιος ο Δήμαρχος».

Ο κ. Γαμβρούδης διευκρίνισε πως το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου «δεν γράφτηκε αυθαίρετα», αλλά βασίστηκε σε «καταγραφές και αυτοψίες από επιτροπές», στις οποίες –όπως είπε– συμμετείχαν και μέλη του Δήμου Σύμης. Όπως τόνισε, πρόκειται για καταγραφή «πριν αναλάβουμε και όχι μετά».

Αναφερόμενος στο τι καταγράφεται στο πρωτόκολλο, ο κ. Γαμβρούδης είπε ότι αυτό «καταγράφει μια κατάσταση που δεν λειτουργούσε σωστά, με εκτεταμένα, χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα», τα οποία περιέγραψε ως «τεχνικά, λειτουργικά και υγειονομικά».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για «χώρο ταφής απορριμμάτων με αυξημένο κίνδυνο ανάφλεξης και θερμικών φορτίων», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις «λεκάνες στραγγισμάτων», τις οποίες χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμες για την περιβαλλοντική προστασία», λέγοντας πως «είχαν βρεθεί μπαζωμένες». Επιπλέον,  «ο μηχανικός εξοπλισμός ήταν ασυντήρητος επί σειρά ετών».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε και σε «πλήθος πρόσθετων προβλημάτων» που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, ενώ έκανε ειδική μνεία σε «καταγεγραμμένο περιβαλλοντικό πρόστιμο από το 2021». Όπως είπε, οι έλεγχοι είχαν γίνει «από φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος» και «από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε συμμόρφωση. Καμία».

Σε ερώτηση για το περιστατικό φωτιάς, ο κ. Γαμβρούδης ανέφερε ότι «λίγες μέρες πριν τον αναλάβουμε, είχε ένα επεισόδιο φωτιάς», διευκρινίζοντας ότι «σε εκείνη τη χρονική στιγμή η πλήρης επιχειρησιακή ευθύνη ήταν στον Δήμο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΦοΔΣΑ δεν θα προχωρήσει σε «βιαστικά συμπεράσματα» για τα αίτια της πρόσφατης φωτιάς, καθώς –όπως είπε– αναμένεται «τεχνική αξιολόγηση». Αναφέρθηκε επίσης στις «εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις ανέμων» στην περιοχή, ενώ έκανε αναφορά σε περιστατικά «αυτανάφλεξης» που έχουν καταγραφεί και σε άλλες εγκαταστάσεις, τα οποία συνέδεσε με «έλλειψη συστημάτων απαγωγής βιοαερίου», τονίζοντας ότι «ούτε στη Σύμη υπήρχαν αυτά εγκατεστημένα».

«Δεν μπορεί να αποχωρήσει κάποιος»: Αναφορά σε δικαστική κρίση και νομολογία του ΣτΕ

Στο θέμα της δυνατότητας αποχώρησης δήμου από τον ΦΟΔΣΑ, ο κ. Γαμβρούδης δήλωσε ότι η αποχώρηση δεν είναι εφικτή, επικαλούμενος σχετική δικαστική κρίση.

Όπως ανέφερε, «έχει κριθεί αυτό στα αρμόδια δικαστήρια» και «δεν μπορεί να αποχωρήσει κάποιος». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση, αλλά και αναφορές περί επιστροφής χρημάτων, δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένο νομικό έρεισμα. «Όλη αυτή η συζήτηση ότι “θα φύγουμε” και “δώστε μας τα λεφτά πίσω που έχουμε δώσει μέχρι τώρα” δεν στηρίζεται σε κάποιο σοβαρό επιχείρημα», είπε, προσθέτοντας πως «μάλλον μόνο επικοινωνιακό μπορεί να είναι αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και σε προηγούμενο που είχε απασχολήσει το στάδιο ίδρυσης του ΦοΔΣΑ, καθώς –όπως σημειώθηκε– υπήρξε δήμος που είχε κινηθεί νομικά κατά της σύστασης και της συμμετοχής του στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την αναφορά, στις αρχές της ίδρυσης του ΦοΔΣΑ, ο Δήμος Νάξου είχε προσφύγει κατά της σύστασης και συμμετοχής του στον φορέα. Η υπόθεση είχε οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κρίθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποχώρηση, καθώς ο ΦοΔΣΑ έχει συσταθεί για την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης απορριμμάτων σε διαδημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σε ερωτήσεις που αφορούσαν την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων και τις παράνομες χωματερές, ο κ. Γαμβρούδης ξεχώρισε τις αρμοδιότητες, σημειώνοντας ότι «άλλο το “με ενοχλεί” και άλλο το “είμαι αρμόδιος”».

Όπως είπε, «το κομμάτι της ανεξέλεγκτης απόθεσης των απορριμμάτων αρμόδιος είναι ο εκάστοτε Δήμος», αναφέροντας ότι ο Δήμος «πρέπει να έχει προκαθορίσει από πριν τους χώρους στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αποθέσουν τα απορρίμμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ