Με επιστολή του καταθέτει μεταξύ άλλων το αίτημα να επιτραπεί και για την φετινή περίοδο η καταχώρηση των μισθωτηρίων με την διαδικασία των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα :
Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, ζητά ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου, Πρωτογενούς Ανάπτυξης, Τροχαίου Υλικού και Κινητής Περιουσίας Θωμάς Κώστας.
Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλε στον κ. Τσιάρα αλλά και προς τους αρμόδιους υφυπουργούς κ.κ. Ανδριανό και Κέλλα και η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές της Δωδεκανήσου αποτυπώνει τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και οφείλονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων που υπάρχουν στο νησί της Ρόδου.
Ο κ. Κώστας ζητά συγκεκριμένα:
να επιτραπεί και για την φετινή περίοδο υποβολής ΟΣΔΕ η καταχώρηση των μισθωτηρίων με την διαδικασία των προηγούμενων ετών 2023 και 2024,
να δοθεί προθεσμία ρεαλιστικού χρόνου για την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε όλους τους παραγωγούς
και τέλος να υπάρξει νομοθετική ή κανονιστική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ αποδεδειγμένα αφορούν αγροτεμάχια που δηλώνονται επί σειρά ετών χωρίς αμφισβήτηση ή επικαλύψεις.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
είναι επιβεβλημένη και επιτακτική η ανάγκη να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή μας κατά την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2025, κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι στο νησί λειτουργεί Κτηματολόγιο ήδη από το 1929, με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των διαδικασιών καταγραφής λόγω ελλιπούς στελέχωσης, διακοπή της λειτουργίας του για μεγάλο διάστημα, μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων και διοικητικής πολυπλοκότητας. Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος μεταβίβασης των ακινήτων είχε σαν αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μεταγραφής για μεγάλο αριθμό των αγροτεμαχίων και επομένως οι νέοι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα δηλώσουν στο Ε9.
Ειδικά για τα αγροτεμάχια, νέοι ιδιοκτήτες προκύπτουν κυρίως λόγω θανάτου των προηγούμενων καταγεγραμμένων ιδιοκτητών (γονείς, παππούδες ή ακόμα και προγενέστεροι). Οι χρονοβόρες διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς, τυχόν κληρονομικές διαφορές, το μεγάλο κόστος καθώς και η απουσία στο εξωτερικό (κάτι πολύ συνηθισμένο στην περιοχή μας) αρκετών από τους νόμιμους κληρονόμους έχουν διαμορφώσει εδώ και χρόνια την παρακάτω κατάσταση. Νόμιμοι επί της ουσίας ιδιοκτήτες, κατέχουν και καλλιεργούν επί σειρά ετών τα αγροτεμάχιά τους χωρίς να προκύψει ποτέ καμία διεκδίκηση ή αντίρρηση από οποιονδήποτε ή ακόμα και επικάλυψη κατά την δήλωσή τους στο ΟΣΔΕ, ακριβώς επειδή είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αν και δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.
Είναι δε αυτονόητο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί καμία διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς όσων απεβίωσαν από το 2024 μέχρι σήμερα, ακόμα και στις ιδανικότερες των περιπτώσεων.
Λόγω της παραπάνω διαμορφωμένης κατάστασης πολλά μισθωτήρια αγροτεμαχίων, κατ εκτίμηση άνω του 50% στην περιοχή μας, στερούνται αριθμού ΑΤΑΚ αν και σύμφωνα με εγκύκλιο του 2022 είναι υποχρεωτική η αναγραφή του σε αυτά.
Τα προηγούμενα έτη 2023 και 2024 το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε κυρίως επειδή στην περιοχή μας επικρατεί ο μικρός κλήρος και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα αγροτεμάχια είναι κάτω των 40 στρεμμάτων, οπότε δόθηκε η δυνατότητα στους μισθωτές παραγωγούς να καταθέσουν μισθωτήρια χωρίς αριθμούς ΑΤΑΚ.
Με αυτό το προηγούμενο, την καθυστερημένη για εφέτος έναρξη υποβολής του ΟΣΔΕ και μετά από μια χαμένη καλλιεργητική περίοδο λόγω ανομβρίας (όταν για πρώτη φορά μετά την λειτουργία του το 1989 το Φράγμα της Απολακκιάς ανέστειλε την λειτουργία του, με συνέπεια την αδυναμία εγκατάστασης όλων των φθινοπωρινών καλλιεργειών στον κάμπο ο οποίος αποτελείται από 8.000 στρέμματα), οι παραγωγοί μας προχώρησαν κανονικά στην καλλιέργεια των αγροτεμαχίων τους, τα οποία τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ΟΣΔΕ.
Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στον αγώνα για την επιβίωση του Πρωτογενή Τομέα στο νησί μας, μια περιοχή όπου επικρατεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού με απίστευτα οφέλη φυσικά για την χώρα αλλά όχι για τον τόπο μας, όπως αυτό αποδείχθηκε με δραματικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας.
Μετά από τα παραπάνω ζητάμε:
1. Να επιτραπεί και για την φετινή περίοδο υποβολής ΟΣΔΕ η καταχώρηση των μισθωτηρίων με την διαδικασία των προηγούμενων ετών 2023 και 2024
2. Να δοθεί προθεσμία ρεαλιστικού χρόνου για την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε όλους τους παραγωγούς
3. Να υπάρξει νομοθετική ή κανονιστική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ αποδεδειγμένα αφορούν αγροτεμάχια που δηλώνονται επί σειρά ετών χωρίς αμφισβήτηση ή επικαλύψεις.
Κύριε Υπουργέ, στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, διακρίνοντας με ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης το δίκαιο και το σωστό από το άδικο και παλεύοντας για αυτό.
Κ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Η Σ Η :
1. Βουλευτή Δωδ/σου
κ. Κόνσολα Εμμανουήλ
2. Βουλευτή Δωδ/σου
κ. Παππά Ιωάννη
3. Βουλευτή Δωδ/σου
κα Ιατρίδη Μίκα
4. Βουλευτή Δωδ/σου
κ. Υψηλάντη Βασίλειο- Νικόλαο
5. Βουλευτή Δωδ/σου
κ. Νικητιάδη Γεώργιο
6. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου
κ. Χατζημάρκο Γιώργο
7. Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα
κ. Ζαννετίδη Φιλήμονα
8. Δήμαρχο Ρόδου
κ. Κολιάδη Αλέξανδρο
Με την βεβαιότητα ότι θα λάβετε υπόψη την ειλικρινή ενημέρωσή μας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.