16.8 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Εξάνθημα στη μασχάλη: Τι μπορεί να σημαίνει

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ένα εξάνθημα στη μασχάλη μπορεί να γίνει από ενοχλητικό και αγχωτικό, μέχρι και επίπονο. Μπορεί να αναπτυχθεί στις ίδιες τις μασχάλες ή στο γύρω δέρμα της περιοχής. Το εξάνθημα μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πιο σκούρο από τον φυσικό τόνο του δέρματός σας, να είναι ανυψωμένο ή επίπεδο ή να έχει εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια. Μπορεί να είναι υγρό ή ξηρό και μπορεί να έχει εκκρίσεις υγρού.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Και γιατί είναι τόσο επιρρεπείς οι μασχάλες σε αυτό το φαινόμενο;

*Οι μασχάλες είναι εύκολη περιοχή για να αναπτυχθεί κάποιο εξάνθημα επειδή περιέχουν ιδρωτοποιούς αδένες και σε συνδυασμό με το κλειστό, σκοτεινό περιβάλλον της περιοχής, είναι εύκολο να συσσωρευτεί ιδρώτας και λιπαρότητα στις πτυχές του δέρματος. Η συνεχής τριβή από τα ρούχα και τις κινήσεις των χεριών μας επίσης αυξάνει τον κίνδυνο.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες εξανθήματος στις μασχάλες, όπως:

Ατοπική δερματίτιδα

Ονομάζεται επίσης έκζεμα και είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί και στις μασχάλες.

Δερματίτιδα

Η δερματίτιδα είναι ένας κοινός τύπος εξανθήματος και μπορεί να προκληθεί από έντονη τριβή. Η ζέστη και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να συμβάλλουν στην τριβή, όπως και το ξύρισμα, το οποίο αφαιρεί προστασία από το δέρμα, καθιστώντας τις μασχάλες σας πιο ευάλωτες σε ζημιές από το τρίψιμο.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Υπάρχουν δύο τύποι δερματίτιδας εξ επαφής: η ερεθιστική δερματίτιδα και η αλλεργική. Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν ο φραγμός του δέρματος διαταράσσεται από έναν εξωτερικό παράγοντα, όπως καθαριστικά προϊόντα, αποσμητικά ή ακόμα και υφάσματα των ρούχων. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντας, προκαλώντας εξάνθημα.

Μυκητιασική λοίμωξη

Η υπερβολική υγρασία από τον ιδρώτα ενθαρρύνει την υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα Candida, που οδηγεί σε μόλυνση. Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες είναι συχνά έντονο κόκκινο, με εξογκώματα στην περιφέρεια και συχνά έχουν δυσάρεστη οσμή, σαν χαλασμένο τυρί. Η δακτυλίτιδα είναι άλλη μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη, που μπορεί να μεταδοθεί με επαφή από δέρμα σε δέρμα ή με την κοινή χρήση πετσέτας.

Θυλακίτιδα

Το ξύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο για θυλακίτιδα, μια κατάσταση όπου βακτήρια εισέρχονται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας μόλυνση και φλεγμονή. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει θυλακίτιδα, αλλά μπορεί να είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα, παχύσαρκα ή έχουν διαβήτη τύπου 2. Η εφίδρωση χωρίς να κάνετε ντους ή να αλλάζετε ρούχα ενθαρρύνει επίσης τη θυλακίτιδα.

Σύφιλη

Τα συμπτώματατης σύφιλης ξεκινούν ως πληγές στο πέος ή στον κόλπο και μπορεί να εξελιχθούν σε δερματικό εξάνθημα, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, απώλεια βάρους και κόπωση.

Χρειάζεται να μιλήσω σε κάποιον γιατρό;

Τα περισσότερα εξανθήματα στη μασχάλη αντιμετωπίζονται εύκολα και στο σπίτι, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε κάποια διάγνωση – σε περίπτωση, ας πούμε, τριβής ή κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε επώδυνα εξογκώματα, μόλυνση ή πυρετό, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μιλήστε επίσης με έναν γιατρό αν παρατηρήσετε μια δυσάρεστη και ασυνήθιστη μυρωδιά να προέρχεται από τη μασχάλη σας.

 

iatronet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ