22.7 C
Rhodes
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΡΜΑΕ αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα των κατασκηνώσεων του Προφήτη Ηλία

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ανακοίνωση εξεδωσε ο δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με τη ΔΕΡΜΑΕ, αναφορικά με την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των κατασκηνώσεων του Προφήτη Ηλία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Οι Κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, ένα εμβληματικό τοπόσημο του νησιού μας, οι οποίες για τουλάχιστον είκοσι χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως χωρίς καμία προοπτική, έχουν ήδη ανακτήσει ένα μέρος της λειτουργικότητάς τους.

Η επί σειρά ετών μη συστηματική λειτουργία και εν τέλει η αχρησία των Κατασκηνώσεων είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή φθορά των κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, οι οποίες παράλληλα δέχτηκαν βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τη ΔΕΡΜΑΕ συνεχίζοντας τον σχεδιασμό που ξεκίνησε από τη θητεία της προηγούμενης διοίκησής της, υλοποιεί ένα πλάνο ανάσχεσης της φθοράς και ανάκτησης κατά στάδια, της λειτουργικότητας των Κατασκηνώσεων, με την φιλοξενία και οργάνωση δραστηριοτήτων υπαίθρου για τους συνδημότες μας.

Σήμερα οι Κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία φυλάσσονται καθημερινά, έχει αποκατασταθεί πλήρως η περίφραξη των εγκαταστάσεων, γίνονται εργασίες συντήρησης, παρεμβάσεις επισκευής μικρής κλίμακας, εργασίες καθαρισμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου και επισκευής

του συστήματος πυρασφαλείας, ενώ ήδη οι αύλειοι χώροι έχουν φιλοξενήσει συνδημότες μας για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας και της Πρωτομαγιάς καθώς επίσης σχολικές εκδρομές, κατασκηνωτικά διήμερα και πεζοπορικές δράσεις.

Έτσι έχει ήδη επιτευχθεί ο βραχυχρόνιος στόχος της ανάσχεσης της πολλαπλασιαζόμενης φθοράς ως συνέπεια της παρατεταμένης αχρησίας και της μη επιτηρούμενης χρήσης.

Μεσοπρόθεσμα προγραμματίζουμε τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την εγκατάσταση παιδικής χαράς από φυσική ξυλεία, την διαμόρφωση χώρου εκδηλώσεων και σημείων ανάπαυσης και αναψυχής, την οργάνωση χώρων κατασκήνωσης και την αποκατάσταση του συνόλου των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Οι Κατασκηνώσεις Προφήτη Ηλία παράλληλα με τον προορισμό τους ως κατασκηνωτικό κέντρο, θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως κέντρο πεζοπορίας και δραστηριοτήτων υπαίθρου, με δεδομένη την πληθώρα μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών στο βουνό του Προφήτη Ηλία, ικανά να αποτελέσουν πιλότο μιας γενικότερης προσπάθειας ανάπτυξης και προώθησης τουρισμού υπαίθρου και πεζοπορικού τουρισμού στο νησί μας.

Στόχος του συγκεκριμένου πλάνου είναι αρχικά η δημιουργία και προσφορά δραστηριοτήτων ζωής στη φύση και εναλλακτικού τουρισμού εντός του πάρκου αλλά και στις γύρω περιοχές μέσω πεζοπορικών διαδρομών και τελικά η λειτουργία των Κατασκηνώσεων του Προφήτη Ηλία σύμφωνα με τον από ιδρύσεως προορισμό τους ως κατασκηνωτικό κέντρο, προσφέροντας στους συνδημότες μας και όχι μόνο, μια πρωτότυπη απόδραση στη φύση.”

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ