14.3 C
Rhodes
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Το τηλεφώνημα Άδωνι Γεωργιάδη σε γιατρό στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε ξημερώματα στον σύζυγο και τις 2 κόρες- Του είπε δεν θα ξαναγίνει

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σήμερα Τετάρτη περιστατικά γιατρών οι οποίοι υπερσυνταγογραφούσαν, με τις δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις να είναι, μία με γιατρό στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράφει χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα και η άλλη σε γυναίκα γιατρό στη Μυτιλήνη, η οποία συνταγογραφούσε μόνο το ξημέρωμα στον άνδρα και την κόρη της.

Στην τελευταία περίπτωση της τηλεφώνησε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως η γιατρός ακολουθούσε την ιδιαίτερη τακτική να συνταγογραφεί μόνο βραδυνές ώρες μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί. Η ίδια είχε “γράψει” συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. Ο υπουργός υγείας, όπως είπε, την κάλεσε ο ίδιος στο τηλεφωνο, καθώς του έκανε εντύπωση πως είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες.

Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει

Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια”, αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε αναφερθεί και στην περίπτωση γιατρού στον οποίον επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα μόνο σε έναν μήνα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

“Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ έχει εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί” συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Οι δέκα “κραυγαλέες” περιπτώσεις που ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας είπε πως “το πρώτο οκτάμηνο του έτους πιάσαμε 100 γιατρούς. Έδωσαν από 250 έως 1600 τεμάχια” ενώ παρέθεσε και περισσότερα στοιχεία και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως:

– Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

– Η παθολόγος σε κέντρο υγείας στη Μυτιλήνη συνταγραφούσε μόνο βραδινές ώρες. Έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της. Στη μια της κόρη είχε γράψει 3 διαφορετικές στατίνες. Την πήρε τηλέφωνο ο Άδωνις και είπε πως δεν θα το ξανακάνει.

– Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη έγραψε 258 σκευάσματα που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή.

– Παιδίατος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε 4 μόνο παιδιά

– 450 φάρμακα έγραψε ψυχίατρος στην Αθήνα.

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 320 σκευάσματα για τη θεραπεία τραυματισμών.

– Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 διαφορετικά σκευάσματα.

– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια

– Παθολόγος στην Αθήνα έγραψε 362 σκευάσματα σε έναν και μοναδικό ασθενή, που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια

Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εντατικοί έλεγχοι

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι “κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις”, ενώ ανακοίνωσε ότι “ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω” προσθέτοντας ότι “κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται“.

Και συνέχισε:

“Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος” είπε ο κ. Γεωργιάδης. “Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ” συμπλήρωσε.

“Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης”, είπε.

Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

“Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014. Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι αν οι ασθενείς είχαν λάβει όλα αυτά τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί “θα είχαν πεθάνει 100 φορές”.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ