22.1 C
Rhodes
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Κέρκυρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες – Ο κομβικός ρόλος του λογιστή, οι… υπερωρίες και οι “ταρίφες”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ακόμη μια εγκληματική οργάνωση “ξεδόντιασαν” οι Αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ, μετά από αυτή στη Χαλκίδα.

Τέσσερις εφοριακοί και ένας μεγαλο-λογιστής κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς στην Κέρκυρα.

Πάνω από 45.000 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια των κατηγορούμενων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί περίπου 10 περιπτώσεις διαφθοράς.

Για τουλάχιστον πέντε μήνες τα πέντε μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα δρούσαν ανεξέλεγκτα. Η τακτική τους; Εκβιασμοί και δωροληψίες με μοναδικό σκοπό να αποσπούν χρήματα από φορολογούμενους.

Ο πυρήνας του κυκλώματος αποτελούνταν από τον Υποδιευθυντή, τρεις υπάλληλους της εφορίας και έναν λογιστή.

Άνθρωπος “κλειδί” ήταν ο λογιστής, ο οποίος έφερνε τις πληροφορίες στους εφοριακούς για τις φορολογικές υποθέσεις επιχειρηματιών και ιδιωτών. Οι 4 υπάλληλοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.

Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Το στέλεχος με τα αρχικά Ι.Γ. έχει εξαιρετικό προφίλ. Είναι νέος, με αξιόλογες σπουδές και περγαμηνές στον χώρο του. Ήταν σε κεντρική υπηρεσία της εφορίας και πήρε μετάθεση στην Κέρκυρα.

Επιχειρηματίες της Κέρκυρας αποκάλυψαν στο Star ότι τους ζήτησαν μέσω τρίτων μεγάλα χρηματικά ποσά για να διευθετήσουν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

“Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα με την επιχείρησή μου. Τότε μου ανάφεραν ότι θα το λύσω, αρκεί να δώσω σε κάποιους εφοριακούς 50.000 ευρώ για τρεις μήνες. Ήταν αδύνατον να βρω τόσα χρήματα και δεν προχώρησα”, δήλωσε επιχειρηματίας.

Οι κωδικοποιημένες συνομιλίες των μελών του κυκλώματος

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν καταγγελία έφθασε στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Οι Αδιάφθοροι έκαναν έρευνες στην Κέρκυρα για να ρίξουν φως στη δράση του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί έγιναν η σκιά των εφοριακών για μήνες. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους αλλά και τις συνομιλίες τους. Οι ύποπτοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί.

Οι… υπερωρίες των μελών του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι “δουλευταράδες” εφοριακοί φαίνεται πως έκαναν υπερωρίες, δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.

Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να “μεγαλώσουν” το “πελατολόγιό” τους.

Η ταρίφα των διευκολύνσεων ανάλογα την υπόθεση χρεώνονταν ως εξής:
-5.000 €
-35.000 €
-50.000€

Σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί το πρωί συνελήφθησαν και τα πέντε μέλη της κυκλώματος, κατασχέθηκαν τα κινητά τους και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές των γραφείων τους ενώ στην συνέχεια έγιναν και κατ’ οίκον έρευνες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη δράση τους είναι ογκωδέστατη, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν και άλλους εμπλεκόμενους.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ