22.3 C
Rhodes
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Φοιτητές και εκπαιδευτικοί στα Προπύλαια, επί ποδός 3.000 αστυνομικοί

Περισσότερα άρθρα

spot_img

«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Συγκεντρώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις, κορυφώνονται σήμερα Τετάρτη (21.10.26) οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών για την Παιδεία. Οι φοιτητές ζητούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο στην καθημερινή διαβίωση όσο και στις σπουδές τους, ενώ οι εκπαιδευτικοίτην άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία. Το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στα Προπύλαια. Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο από τις 10:00, ενώ επί ποδός βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί υπό τον φόβο επεισοδίων. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται σε έλεγχοι σε άτομα που θα κρίνονται ύποπτα, ενώ θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε σημεία αυξημένης σημασίας, όπως οι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, υπουργεία και πρεσβείες.  Live όλες οι εξελίξεις.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, βελτιωμένες κτιριακές υποδομές, αύξηση μισθών και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Οι φοιτητές συνδέουν τις κινητοποιήσεις τους με αντίστοιχες δράσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αλβανία, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Όπως επισημαίνουν, συντονίζουν τη δράση τους με εκπαιδευτικούς, εργαζομένους στα πανεπιστήμια, υγειονομικούς και μαθητές, που επίσης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι φοιτητές ζητούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο στην καθημερινή διαβίωση όσο και στις σπουδές τους. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, ζητούν χαμηλότερα ενοίκια, αύξηση του σταγεστικού επιδόματος και διεύρυνση των δικαιούχων, αλλά και ενίσχυση των φοιτητικών εστιών με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις. Παράλληλα, θέτουν ως προτεραιότητα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί οι πρώτες ομάδες φοιτητών άρχισαν να καταφτάνουν στα Προπύλαια για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ