14.3 C
Rhodes
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Σας αφορά: Μπήκε υποχρεωτικό χαράτσι σε όλα τα αυτοκίνητα, μηχανές, επαγγελματικά οχήματα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Αυτοκίνητο: Ακόμα και διπλάσια ασφάλιστρα στα ΙΧ και τα επαγγελματικά οχήματα μπαίνει με απόφαση της κυβέρνησης. Πότε ξεκινάει η υποχρεωτικότητα, τι ισχύει.

Αυξήσεις τιμών, χαράτσια, φόροι και λοιπά, ανεβάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος, έρχονται νέες κυβερνητικές αποφάσεις που έμμεσα θα μειώσουν ξανά το εισόδημα.

Αυτή τη φορά, μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» από τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ ήταν ότι αποφασίστηκε και θα εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου του 2025, υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου από φυσικές καταστροφές. Θα αφορά όλα τα οχήματα, μηχανές, επαγγελματικά οχήματα, ΙΧ.

Αυτό βέβαια πρακτικά σημαίνει «δώρο» στις ασφαλιστικές, καθώς η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές ανεβάζει κατακόρυφα τα ασφάλιστρα.

Μέσω του Gov.gr Wallet η ασφάλεια αυτοκινήτου

Η σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου είναι η πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί την υπηρεσία παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω του Gov.gr Wallet για τη διάθεση των απαραίτητων δεδομένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να ολοκληρώνουν διαδικασίες από το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να διακινούν έγγραφα ακόμη και σε ψηφιακή μορφή. Στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς και η διευκόλυνση των ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Η διασταύρωση των στοιχείων για γίνεται ηλεκτρονικά και σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα θα ενεργοποιούνται αυτοματως.

Στην περίπτωση της σύναψης ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος η διαδικασία επιταχύνεται και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα λαμβάνουν με απόλυτη ασφάλεια και εγκυρότητα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του προς ασφάλιση οχήματος, μέσω άντλησης από τα μητρώα του δημοσίου που είναι ήδη καταχωρημένα.

Επισημαίνεται ότι ο πολίτης θα δίνει τη συγκατάθεσή του σε κάθε βήμα της διαδικασίας τόσο για την άντληση των στοιχείων του, όσο και για τη διάθεσή τους στην ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει επιλέξει να συμβληθεί.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

  • Αρχικά ο πολίτης θα επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία επιθυμεί να συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης οχήματος.
  • Η ασφαλιστική, αφού καταγράψει την επιθυμία του πολίτη να κάνει χρήση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω του Gov.gr Wallet, ζητάει τα βασικά στοιχεία για να εκκινήσει την διαδικασία. Τα στοιχεία αυτά είναι ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του πολίτη και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να ασφαλίσει και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.
  • Στη συνέχεια θα λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο κινητό του από το Gov.gr Wallet μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και για τον συγκεκριμένο σκοπό που έχει αιτηθεί, ζητά τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων του, δηλαδή άδεια οχήματος, άδεια οδήγησης και στοιχεία κατόχου.
  • Ο πολίτης, αν επιθυμεί να συνεχίσει, θα δίνει αρχικά τη συγκατάθεσή του για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του και ακολούθως θα ελέγχει την ορθότητά τους.
  • Έπειτα, θα χορηγεί ή όχι τη συγκατάθεση του για τη διαβίβαση αυτών των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας.

Εναλλακτικά οι πολίτες θα μπορούν να παραχωρούν τη συγκατάθεσή τους πέραν του Gov.gr Wallet μέσω εφαρμογής που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό στο gov.gr.

Ανασφάλιστο αυτοκίνητο: Πώς θα «γλιτώσεις» το νέο πρόστιμο;

Περίπου μισό εκατομμύριο οδηγοί έχουν αφήσει τα οχήματά τους ανασφάλιστα και αυτό είναι κατανοητό ως ένα βαθμό. Ίσως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή χρησιμοποιούν το όχημά τους σπάνια και πιστεύουν πως δεν αξίζει η ασφάλιση αυτοκινήτου. Ωστόσο, είναι σημαντικό όλοι μας να θυμόμαστε πως η οδήγηση χωρίς ασφάλεια μπορεί να έχει σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες.

Βέβαια, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίζει την ίδια κατανόηση και για την οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκίνητου ή μηχανής επιφέρει σοβαρές κυρώσεις, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Τα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα είναι αυστηρά και ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και άλλα οχήματα, και 250 ευρώ για δίκυκλα. Εάν μάλιστα εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα σε ακινησία παρκαρισμένο σε διαφορετική τοποθεσία από την αναφερόμενη στη δήλωση ή να κινείται στο δρόμο, το πρόστιμο που επιβάλλει η ΑΑΔΕ ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό τριπλασιάζεται και γίνεται αφαίρεση διπλώματος οδήγησης, σε περίπτωση που επαναληφθεί η παράβαση.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην πληρώσεις το πρόστιμο; Αρχικά, έχεις δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το πρόστιμο εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που κοινοποιήθηκε η απόφαση για το πρόστιμο ή την απόρριψη της ένστασής σου, συμμορφωθείς με τις υποχρεώσεις σου αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται. Άρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ασφαλιστείς από την πρώτη μέρα που ενημερωθείς για το πρόστιμο. Έτσι, οι πιθανότητες να το αποφύγεις θα είναι με το μέρος σου.

Αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έως και 68% σε δημοφιλή μοντέλα

Το Pricefox, η πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου, ανέλυσε τις τιμές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου στην Αττική για το διάστημα 2021 με 2023 (Σεπτέμβριο με Δεκέμβριο του κάθε έτους) και ενημερώνει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτου σχετικά με τις αλλαγές, συμβουλεύοντάς τους για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τιμές των ασφαλίστρων στα πιο δημοφιλή μοντέλα της ελληνικής αγοράς αυξήθηκαν έως και 10% κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και οι τιμές στα ανταλλακτικά έχουν ανέβει, φαίνεται ότι οι ασφαλιστικές έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός έμπειρου οδηγού στην Αττική με ένα Hyundai i20m, 10ετίας, 1300 κυβικών ο οποίος κατα μέσο όρο είδε μια αύξηση στο ασφαλιστήριο του 7%, αλλά ανάλογα την εταιρεία έφτασε μέχρι και 68%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές έχουν πέσει. Για παράδειγμα, ένας έμπειρος οδηγός στην Αττική με ένα Ford Focus 15ετίας, 1600 κυβικών μπορεί να βρει έως και 52% φθηνότερη την ίδια προσφορά από ό,τι πέρυσι. Αν και κατα μέσο όρο οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 26%.

Για αυτό είναι σημαντικό, πριν αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου, να συγκρίνεις όλες τις διαθέσιμες προσφορές και να διαλέξεις όχι αυτήν που θα του κοστίσει τα λιγότερα χρήματα, αλλά αυτή που θα καλύπτει πληρέστερα τις ανάγκες σου στην καλύτερη τιμή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ