24.1 C
Rhodes
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εφιάλτης χωρίς τέλος για την Αττική – Εκκενώνονται Ραπεντώσα και Διόνυσος μετά τον Μαραθώνα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν κατορθώθηκε να αποφευχθούν νέες εκκενώσεις, σε μία εφιαλτική βραδιά για την Αττική. Με νέα μηνύματα 112 εκκενώνονται και ο Διόνυσος και ο Μαραθώνας και η Ραπεντώσα, μετά την εκκένωση της Σταμάτας και εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι στον Βαρνάβα Αττικής.

Πρόκειται για την τρίτη εντολή εκκένωσης μέσα σε μόλις μία ώρα, όσον αφορά αυτήν στον Διόνυσο, περίπου 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Ένα λεπτό πριν τις 23:30 δόθηκε εντολή για εκκένωση στους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Ραπεντώσα. Πιο συγκεκριμένα κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω λεωφόρου Διονύσου.

Το 112 για τον Μαραθώνα:

Η φωτιά όπως φαίνεται από την παραλία του Μαραθώνα:

 

 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρις τις 20.00 εστάλη ξανά προειδοποιητικό μήνυμα για εκκένωση και του Γραμματικού, ενώ μερικά λεπτά αργότερα ήρθε η σειρά για Αμυγδαλέζα και Ροδόπολη.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την Σταμάτα και να μετακινηθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς προς την Εθνική Οδό.

“Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Σταμάτας απομακρυνθείτε μέσω Δροσιάς και Κηφισίας προς την Εθνική Οδό”, ανέφερε το μήνυμα από το 112.

Το μήνυμα του 112 για το Μικροχώρι. Όπως αναφέρεται “αν βρίσκεστε στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, απομακρυνθείτε προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού”.

Φωτιά

Φωτιά

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από κομβόι 20 οχημάτων

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων πολιτών που εγκλωβίστηκαν σε κομβόι οχημάτων στη φωτιά στο Βαρνάβα, πραγματοποίησε η αστυνομία

Πρόκειται για κομβόι 20 – 25 οχημάτων, το οποίο δεν μπορούσε να διαφύγει από την περιοχή λόγω του τεράστιου μετώπου της φωτιάς.

Άμεσα ενημερώθηκε το συντονιστικό στην Κατεχάκη και δόθηκε εντολή σε ομάδες ΟΠΚΕ της αστυνομίας να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Πράγματι, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες.

Στους απεγκλωβισμούς, περίπου 40 στο σύνολο, πήραν μέρος Δύο διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ, 10 ομάδες οπκε, 15 ΔΙΑΣ και 15 περιπολικά τροχαίας και άμεσης δράσης.

Φλόγες 25 μέτρων

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις μεγάλες φωτιές που είναι σε εξέλιξη στον Βαρνάβα και στα Μέγαρα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Βαθρακογιάννη:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή ημέρα με 40 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο. Οι 33 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Μισή ώρα μετά, στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, εκδηλώθηκε νέα μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”.
Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ.

Συνολικά στον Βαρνάβα επιχειρούν 380 πυροσβέστες με 12 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 29 εναέρια μέσα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Βαρνάβα

Γίνινται εκτροπές σε:

1)EΠAPXIAKH OΔOΣ KAΠANΔPITIOY-BAPNABA
2)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΓPAMMATIKOY-BAPNABA
3)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΠAPAΛIA BAPNABA-BAPNABAΣ
4)AΠO TON OIKIΣMO KAΛENTZI, ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΓPAMMATIKO
5)Λ.ΛIMNH MAPAΘΩNOΣ KAI ANAΠAYΣEΩΣ
6)Λ.MAPAΘΩNOΣ AΠO THN OΔO MEΓAΛOY AΛEΞANΔPOY
7)Λ.ΓPAMMATIKOY,AΠO TO YΨOΣ TOY MAPAΘΩNA

Γεωργιάδης: Σε αυξημένη ετοιμότητα τα κέντρα υγείας Νέας Μάκρης και Καπανδριτίου

Χάρης Δούκας: Ανοίγει η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο

Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Το απόγευμα, ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

“Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών”, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: “Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Υπουργείου.

Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο”. Νωρίτερα, συνεδρίασε και το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, για τον καλύτερο συντονισμό της συνδρομής πόρων και μέσων από την Περιφέρεια Αττικής προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Βαρνάβα η αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

 

-Καπανδριτίου- Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

– Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

-Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα

-Λ. Διονύσου θέση Ανατολή

-Λ Διονύσου και Θησέως

 

Παράλληλα σε ισχύ είναι και οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Σταμάτας και Δροσιάς:

 

-Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

-Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

-Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

-Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

-Σταμάτας- Δροσιάς και Μακαρίου

-Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου

-Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως

-Λ. Μαραθώνος και Εχετλού

-Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος

– Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων

-Λ Διονύσου και Αγ. Ιωάννη

-Κόμβος Αγ. Στεφάνου

-Γέφυρα Πολυδενδρίου

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ