22.7 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Σε τεντωμενό σχοινί η Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Οι εκτιμήσεις για τους πιθανούς στόχους

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ διείσδυσαν στη Ναχαρίγια, στο βόρειο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας έναν νέο τύπο drone που φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της λιβανικής ομάδας.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο ALMA, η επίθεση, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο, πιθανότατα έγινε από αεροσκάφος Shahed 101.

Το ινστιτούτο πρόσθεσε: “Πριν από μερικές εβδομάδες, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε κυρίως το drone αυτοκτονίας Ababil και στις 11 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone στην περιοχή Al-Kabri, γίναμε μάρτυρες για πρώτη φορά τη χρήση του ηλεκτρικού drone από το κόμμα (Shahed – Μάρτυρας 101).

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν στη Ναχαρίγια, όταν η λιβανική Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ την Τρίτη με ένα σμήνος drones που στόχευε ένα στρατιωτικό αρχηγείο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε “μια επίθεση από ένα σμήνος επιθετικών drones στο αρχηγείο της Ταξιαρχίας Golani και της Μονάδας Egoz 621, στους στρατώνες Sharaga, βόρεια της Akka”, την πόλη που βρίσκεται κοντά στη Nahariya στις ακτές της Μεσογείου.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η επίθεση έρχεται ως απάντηση στην επιδρομή που προκάλεσε θανάτους στην πόλη Άμπα στο νότιο Λίβανο”.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ1, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, μια ημέρα μετά την ισραηλινή επιδρομή νότια της Βηρυτού που σκότωσε τον εξέχοντα στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή έφθασαν στο αποκορύφωμά τους, μετά τη δολοφονία των Haniyeh και Shukr, εν μέσω προσδοκιών για απάντηση από το Ιράν και τα στρατιωτικά του όπλα στην περιοχή.

Yedioth: Το Ιράν μπορεί να στοχεύσει εξέχουσες τοποθεσίες

Η ισραηλινή εφημερίδα “Yedioth Ahronoth” ανέφερε ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι ο άξονας Ιράν-Χεζμπολάχ μπορεί να στοχεύσει εξέχουσες τοποθεσίες όπως η Κνεσέτ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ ή/και βάσεις πληροφοριών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού. Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας, λιμάνια και αεροδρόμια.

Με τη σειρά του, το ισραηλινό κανάλι “Kan” επεσήμανε ότι οι ισραηλινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει πρώτη πριν από το Ιράν, γεγονός που μειώνει την έγκαιρη προειδοποίηση.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντήσει στην ομιλία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αλλά να τον δολοφονήσει.

Διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες και διαμηνύει στην Τεχεράνη ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, καθώς και για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο δυτικό Ιράκ που προκάλεσαν τον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτικών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από την Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.

Το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά, ακόμη μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, ενώ το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ πλέει προς το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, ώστε να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών του για να απαντήσει για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ιράν θεωρεί πως οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση της έντασης και πως θα πάρει εκδίκηση.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ