27 C
Rhodes
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολοι φοβούνται έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Με αντίποινα απειλεί το Ιράν, “έρχονται δύσκολες μέρες”, λέει ο Νετανιάχου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σε τεταμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τους φόβους για μία επικίνδυνη κλιμάκωση να μεγαλώνουν μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο.

Το Ιράν υποσχέθηκε εκδίκηση μετά τις αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό μέσα σε 12 ώρες, καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατέρριψαν τις ελπίδες για μια επικείμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ευθέως την επίθεση εναντίον του Χανίγια, αλλά δεν υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Aνώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, επικαλούμενος μάρτυρες, ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που τον έπληξε “απευθείας” σε κρατικό ξενώνα όπου διέμενε.

Ο Χανίγια είχε επισκεφθεί το Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος δήλωσε μετά τη δολοφονία ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την τιμή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Ισραήλ και δήλωσε ότι το Ιράν είχε “καθήκον” να εκδικηθεί επειδή ο Χανίγια είχε γίνει στόχος ενώ ήταν φιλοξενούμενος στη χώρα. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Χαμενεΐ είχε δώσει εντολή στο Ιράν να χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ, επικαλούμενοι τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για την εντολή.

Η χρονική στιγμή και η τοποθεσία των διπλών επιθέσεων, που στόχευαν διοικητές πολύ υψηλού προφίλ σε πυκνοκατοικημένες πρωτεύουσες, τις κατέστησαν ιδιαίτερα ταπεινωτικές για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αυξάνοντας τον κίνδυνο διολίσθησης προς έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο.

Αν και η Χαμάς έχει επίσης ορκιστεί εκδίκηση, μετά από σχεδόν 10 μήνες μάχης στη Γάζα έχει μικρή ικανότητα να προκαλέσει πλήγματα πέρα από τη Λωρίδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι αξιωματούχοι στο Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο συμφωνούν ως επί το πλείστον ότι η ολοκληρωτική σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για όλα τα μέρη, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναδεικνυόταν νικητής.

Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας “θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης”, χωρίς να αποκλείονται “κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη “νόμιμη άμυνα”.

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

“Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;” διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε “σαμποτάζ” των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

“Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου”, τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”.

“Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής”, δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν “επικίνδυνη κλιμάκωση”.

ΧΑΜΑΣ ΙΣΡΑΗΛ

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους”, έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

“Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος”, έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ -του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα- στη νόμιμη άμυνα.

“Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ”, διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως “η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού”, καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του “υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας” κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ