24.1 C
Rhodes
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Καύσωνας: Πάμε για ιστορικό ρεκόρ διάρκειας – Έκτακτα μέτρα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο καύσωνας που ζούμε από τη Δευτέρα 8/7 και όπως δείχνουν τα σημερινά προγνωστικά θα μας συνοδεύσει έως την Πέμπτη 25/7 είναι το πιο παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών που έχει βιώσει η χώρα -στην ιστορία των καταγραφών.

Οι ημέρες μας αρχίζουν με θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου και το μεσημέρι το θερμόμετρο ξεπερνάει τους 40 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Τα στοιχεία του meteo.gr δείχνουν ότι από το 1981 δεν υπήρχε ανάλογη συνθήκη που να διήρκεσε περισσότερες από 14 ημέρες.

Το ρεκόρ κρατάει το 1998, όταν από τις 25 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν έως 40 βαθμοί σε πολλές περιοχές. Και τότε είχαμε μελτέμι και έτσι… ευνοήθηκαν πολλές πυρκαγιές.

Ο επόμενος μεγαλύτερος παρατεταμένος καύσωνας ήταν αυτός του 1987, των 12 ημερών με θερμοκρασίες από 41 έως 44 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα και νεκρούς.

Όπως λένε ωστόσο, οι επιστήμονες η φετινή κατάσταση μάλλον δεν είναι συμπτωματική, αλλά το νέο νορμάλ.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Δρ Θοδωρή Μ. Γιάνναρο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του ερευνητικού έργου FLAME και Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για να ρωτήσει πότε αναμένεται να τελειώσει το δράμα μας, αλλά και για να εξηγήσει ένα νέο ρεκόρ που σημειώθηκε και δεν είναι για καλό μας.

«Φαίνεται πως θα πάμε με αυτές τις θερμοκρασίες έως τις 25 του μήνα, σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά. Μετά φαίνεται πως θα υπάρξει μια κάμψη προς πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή».

Σε τι απόκλιση είμαστε τώρα; «Από 4 έως 5 βαθμούς πάνω μεσοσταθμικά, στο σύνολο της χώρας. Ανάλογα με την περιοχή το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα δίνει πιο υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Εκεί οι αποκλίσεις αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες, όταν θα κάνουμε τον τελικό απολογισμό για το πώς πήγε ο μήνας».

«Είναι δεδομένο ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος των τελευταίων πολλών δεκάδων ετών στη χώρα. Δεν φαίνεται να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση».

 

 

news247

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ