Η κορύφωση του Μέγα Εσπερινού, η πρώτη ανάσταση, συνοδεύτηκε από μια θεαματική και χαρακτηριστική έκφραση χαράς: οι παρευρισκόμενοι πιστοί στον ναό , με ρυθμικούς χτύπους στα στασίδια και υπό τους ήχους των Καμπανών, αντήχησαν το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου.
«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», έψαλε με έντονη κατάνυξη.Αμέσως μετά, οι πολυέλαιοι άρχισαν να σείονται, ενώ τα Σήμαντρα και τα στασίδια αντήχησαν από τους ρυθμικούς χτύπους των πιστών.
faca4581250f459f85b54c5dff7bae80
Η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, γνωστή και ως Μέγας Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται το πρωί της ίδιας ημέρας, γύρω στις 9.00, και προεικονίζει το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης. Όπως επισημαίνουν οι θεολόγοι, ο ακριβής χρόνος της Ανάστασης του Χριστού δεν είναι γνωστός, αφού κανείς δεν ήταν παρών όταν συνέβη. Το γεγονός διαπιστώθηκε μεταγενέστερα, «βαθιά χαράματα», όταν οι Μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν τον τάφο για να αλείψουν το σώμα Του.
Η συμβολική αυτή αναπαράσταση, λίγες ώρες πριν από την κορύφωση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας το βράδυ, σηματοδοτεί την πρώτη αναλαμπή του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου, σε συντονισμό με το προσδοκώμενο Άγιο Φως που φτάνει από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.
Η συμμετοχή των πιστών στην Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας δεν αποτελεί απλώς μέρος της λειτουργικής πράξης, αλλά μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία, καθώς συνδυάζει τον ήχο, την κίνηση, τον λόγο και τη συγκίνηση.