Ανήθικο να καθυβρίζεται ο μοναδικός Οργανισμός που έβαλε πλάτη στη ΔΕΥΑΡ. Πάνω από 9 εκατ. € το οικονομικό άνοιγμα της Περιφέρειας για να στηρίξει την υδροδότηση της Ρόδου. «Ουδέποτε της βάλαμε το μαχαίρι στο λαιμό»
Ο Δημήτρης Ζαννετούλης, όχι μόνο αμφισβήτησε την οφειλή πολλών εκατομμυρίων της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια, για το νερό που παίρνει από το Φράγμα Γαδουρά, αλλά άφησε και σαφείς αιχμές ότι η Περιφέρεια κερδίζει από την διαχείριση του Φράγματος, γεγονός που ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέλαβε ως βαρύτατη προσβολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, έναν Οργανισμό που όχι μόνο έδωσε νερό στο νησί της Ρόδου, αλλά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη ΔΕΥΑΡ, την οποία ουδέποτε πίεσε για την πληρωμή των οφειλών της, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα να έχει εισπράξει ελάχιστα, έναντι της συνολικής οφειλής που ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.
“Είναι πολύ βαριά η σκιά που κάποιοι ρίχνουν σε αυτόν το Οργανισμό για τα οικονομικά και δεν θα τη δεχτώ. Και ειδικά από τη ΔΕΥΑΡ. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά. Είναι πολύ βαριά προσβολή και θα απαντηθούν όλα ακριβώς” είπε ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ σοβαρό ηθικό ζήτημα για την Περιφέρεια, όταν ακούγονται τέτοιοι ισχυρισμοί.
“Χθες ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το φρικτό για τις τσέπες της Περιφέρειας και το κόστος του νερού. Ήμουνα σε όλη μου την προηγούμενη ζωή στο χώρο των επιχειρήσεων και έμαθα ένα πράγμα: κόστος είναι αυτό που πληρώνω. Ακούστε ποιοι μας λένε “λίγο κλέφτες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος και προέβη σε μια αναλυτική παράθεση όλων των δεδομένων που αφορούν στη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΔΕΥΑΡ για τη λειτουργία του Φράγματος αλλά και σε αναλυτική παρουσίαση όλων των οφειλών της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια που σήμερα ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.
Για την πρώτη σύμβαση, που έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια, η χρέωση της Περιφέρειας προς τη ΔΕΥΑΡ ανέρχεται σε 9.800.000 ευρώ. Από αυτά έχουν πληρωθεί 6.010.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 3.885.000 ευρώ, Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας τα βεβαίωσαν στην ΔΟΥ Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2023.
“Η ερώτηση είναι, γιατί το βεβαίωσαν στη ΔΟΥ Ρόδου; Για να προστατεύσουν την υπηρεσιακή τους θέση και την αξιοπρέπεια του Οργανισμού, αλλά και για να μην τυλίξουν μια θηλιά γύρω από το λαιμό της ΔΕΥΑΡ και υποστεί μεγαλύτερη ζημιά το νησί “ είπε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι έτσι δόθηκε η δυνατότητα στη ΔΕΥΑΡ να ρυθμίσει την οφειλή, σε 36 δόσεις των 90.000 ευρώ έκαστη. Από αυτά, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στην ΔΟΥ 1.021.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το χρέος αυτό προς την Περιφέρεια, δεν θα εξοφληθεί νωρίτερα από το 2027.
“Είμαστε περήφανοι σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αγάπη με την οποία έχουμε βάλει πλάτη σε όλα μας τα νησιά και ειδικά σε αυτό εδώ το νησί για να έχει νερό” ανέφερε.
Όσον αφορά τις οφειλές στο πλαίσιο της δεύτερης σύμβασης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 ανέρχονται σε 6.200.000,00 ευρώ.
Από αυτά η Περιφέρεια έχει πάρει από την ΔΕΥΑΡ περίπου 650.000 ευρώ κατανεμημένα σε 6 πληρωμές. Το συνολικό λοιπόν ανείσπρακτο υπόλοιπο ανέρχεται σε 8.400.000 ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο, που σήμερα πλέον, με τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, προσεγγίζει τα 9.000.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια συνεχίζει να πληρώνει από ίδιους πόρους την ανάδοχο εταιρεία για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Φράγματος και του διυλιστηρίου.
“Κανένας δεν έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό της ΔΕΥΑΡ γι αυτό το χρέος. Κι όμως κάποιοι λένε ότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τη ΔΕΥΑΡ” τόνισε ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζοντας ότι τόσο το 2016 οπότε ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Φράγματος όσο και το 2017, μέχρι την έναρξη ισχύος της Σύμβασης, η ΔΕΥΑΡ έπαιρνε δωρεάν το νερό του Φράγματος.
Κατόπιν αυτών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο την λασπολογία κατά του Οργανισμού της Περιφέρειας και ζήτησε από τα παρόντα στη συνεδρίαση στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, να συγκεντρώσουν τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία όλων των οφειλών της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια.
“Τέρμα, η λασπολογία σε βάρος αυτού του οργανισμού που έχει βάλει την απίστευτη, την αδιανόητη πλάτη στη ΔΕΥΑΡ, με προσωπικό κίνδυνο πολλών ανθρώπων, για τους οποίους κάποιοι μιλάνε πάρα πολύ άσχημα” είπε ο κ. Χατζημάρκος και για μια ακόμη φορά επανέλαβε:
“Ποτέ δεν θα κόψουμε την παροχή του νερού. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση απέναντι στους πολίτες ενός τόπου που δεν φταίνε σε τίποτα για τις συμπεριφορές κάποιων που είναι εκεί, σε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται ΔΕΥΑΡ. Κουράστηκα 10 χρόνια τώρα, να δέχομαι αδιανόητες επιθέσεις από τη ΔΕΥΑΡ, από εκείνους που ούτε καν πλησίαζαν το έργο του Φράγματος το 2013, το 2014 και το 2015 και μόνο όταν εμείς το φτιάξαμε άρχισαν να λένε γιατί να το έχει η Περιφέρεια. Όποιος θέλει να πάει στη Βουλή και να αλλάξει τον νόμο” είπε , υπενθυμίζοντας ότι “το 2013, με νόμο του κράτους πέρασε το έργο του Φράγματος Γαδουρά στην Περιφέρεια. “Τότε, Δήμαρχος Ρόδου ήταν ο Στάθης, Κουσουρνάς και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο Γιάννης Μαχαιρίδης. Κανένας “πόλεμος” δεν έγινε τότε κι αυτό επειδή κανένας δεν πίστευε ότι θα λειτουργούσε ποτέ ένα εργοτάξιο φάντασμα. Αν δεν είχε λειτουργήσει το έργο, το νησί της Ρόδου δεν θα είχε νερό” .
Θύμισε επίσης ότι το 2016, έβαλε στο τραπέζι της ΔΕΥΑΡ τα κλειδιά του Φράγματος, λέγοντας “πάρτε το, αλλά πάρτε μαζί και όλες τις ευθύνες”. Και τότε η απάντηση της ΔΕΥΑΡ ήταν αρνητική.
Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης είπε:
“Είναι ντροπή να λέγεται ότι η Περιφέρεια βγάζει κέρδος από το νερό. Είναι πάρα πολύ βαριά η προσβολή και δεν τη δέχομαι. Να υποστηρίξεις την θέση σου, αλλά να το κάνεις με τον σεβασμό που αξίζει στον Οργανισμό που σου δίνει το προϊόν, το οποίο πουλάς. Τελεία”.