Οι αυξήσεις αφορούν, στην πλειονότητά τους, βασικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα και φτάνουν ακόμη και το 23%. Κάποιες από αυτές περνούν αυτές τις ημέρες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι περισσότερες θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές στις αρχές του νέου έτους και σταδιακά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Του Δημήτρη Χριστούλια – Πηγή: Realnews
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ακόμη ορισμένες επιχειρήσεις που θα ανακοινώσουν ανατιμήσεις που θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις πρώτες εβδομάδες του 2025. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κύμα ακρίβειας της νέας χρονιάς σε μια σειρά από βασικά αγαθά. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στις αρχές κάθε χρόνου αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε ανατιμήσεις, ωστόσο φαίνεται πως φέτος θα είναι πολύ λιγότερες από κάθε άλλη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στις αρχές κάθε χρονιάς γίνονταν ανατιμήσεις ακόμη και σε 1.000 βασικά αγαθά. Με την ακρίβεια να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους περισσότερους πολίτες, οι ανατιμήσεις έστω και σε μια μικρή ομάδα προϊόντων δημιουργεί ένα ακόμη πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα προϊόντα τα οποία θα ανατιμηθούν τις επόμενες εβδομάδες είναι τα εξής: Γιαούρτια έως 23%, τσάι βουνού έως 22%, σοκολατοειδή έως 17%, κρασιά έως 17%, φρυγανιές έως 16%, καφέδες (ελληνικός, γαλλικός, εσπρέσο) έως 15%, σκουμπρί έως 15%, ζάχαρη έως 11%, ηλιέλαιο έως 11%, τσίχλες και καραμέλες έως 10%, χυμοί έως 8%, μπισκότα, κριτσίνια, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) έως 8%, κατεψυγμένα ψάρια έως 7%, τσίπουρο έως 7%, κρέμες γάλακτος 6%, αλκοολούχα ποτά έως 5%, οργανικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 500 ml 4% και τυροκομικά 2,4%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι όποια προϊόντα ανατιμηθούν δεν θα μπορούν για τρεις μήνες να ενταχθούν στις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούν τα σούπερ μάρκετ, με γνώστες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι κάποιοι προμηθευτές το σκέφτονται πολύ καλά πριν προχωρήσουν σε κάποια αύξηση. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην επέκταση των μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας μέχρι το τέλος Απριλίου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούνται εκατοντάδες βασικά αγαθά.
Σταθερός ο πληθωρισμός
Οι ανατιμήσεις σε ορισμένα τρόφιμα καταγράφονται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Με βάση αυτά, το ψωμί ακρίβυνε κατά 0,8%, στο μοσχάρι η τιμή αυξήθηκε κατά 4,1%, στα νωπά ψάρια 3,1%, στα λαχανικά 4,3%, στα δημητριακά για πρωινό 5,6%, σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά 2,8%, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων 4,5%. Στον αντίποδα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μειώσεις στα ζυμαρικά 10,1%, στα γαλακτοκομικά και στα αβγά 3,4%, στα φρέσκα φρούτα 1,7%, στα πουλερικά 1,9% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 13,4%. Συνολικά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε στο 0,6% τον Νοέμβριο από 1,5% τον Οκτώβριο, 3,2% τον Σεπτέμβριο και 2,8% τον Αύγουστο.
Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για μείωση της τιμής του ελαιολάδου, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να φτάσει ακόμη και το 20%. Οι τιμές παραγωγών καταγράφονται μειωμένες έως και 40% περίπου σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή να έχει μειωθεί στα περίπου 5,5 ευρώ φέτος από 9,5 ευρώ πέρυσι, τη χρονιά κατά την οποία η τιμή του ελαιολάδου ήταν η υψηλότερη όλων των εποχών. Ηδη η τιμή του ελαιολάδου έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι οι μεγάλες μειώσεις θα φανούν από τις αρχές του νέου έτους. Κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η ετήσια αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου έχει… περιοριστεί στο 6,4%.
Στα ύψη τα ενοίκια
Εκτός όμως από την ακρίβεια στα τρόφιμα, πονοκέφαλο αποτελούν για αρκετά νοικοκυριά το κόστος της ενέργειας και τα υψηλά ενοίκια. Οι ενοικιαστές συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» ενοίκια, δαπανώντας ένα σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού κάθε μήνα μόνο για στέγαση. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος των ενοικίων παρουσιάζει ετήσια μεταβολή της τάξης του 7,5%. Τα έξοδα που αφορούν το σπίτι γίνονται ακόμη μεγαλύτερα εξαιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, καταγράφει άνοδο 7,5%.
Νέες «εστίες»
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά και με τις αυξήσεις σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αύξηση κατά 7,2% καταγράφεται στις τιμές προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 34,9%, στα ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία κατά 11,9%, στα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία 5,7%, στα ασφάλιστρα υγείας 14% και οχημάτων 5,6%, ενώ το πακέτο διακοπών έχει ακριβύνει σε έναν χρόνο κατά 7,7%.
enikos