«Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία είναι οργανωμένη η ομάδα της ΕΝΠΕ», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου – Μήνυμα συνεργασίας και προς τους δημάρχους: « Οι Περιφέρειες δεν εποφθαλμιούν κανένα έσοδο των Δήμων»
Σαφές μήνυμα ενότητας, συνεργασίας, αλλά κυρίως σεβασμού της θεμελιώδους αρχής ότι στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος όλοι είναι ίσοι μεταξύ ίσων, έστειλε από του βήματος του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και β’ αντιπρόεδρός της, Γιώργος Χατζημάρκος.
Με αφορμή την έντονη φιλολογία και φημολογία που ακολουθεί την απουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά από το Συνέδριο που διεξάγεται από το πρωί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιώργος Χατζημάρκος, κατέστησε σαφή την βασική αρχή πάνω στην οποία είναι δομημένη η ομάδα – όπως την χαρακτήρισε – των 13 Περιφερειών της χώρας.
«Αυτή η υπέροχη ομάδα, γιατί ομάδα θεωρώ την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, απαρτίζεται από 13 Περιφέρειες, οι οποίες είναι η κάθε μία μοναδική, με δική της ταυτότητα και προσωπικότητα, αλλά οργανωμένη στο εσωτερικό της στη λογική του ότι είναι όλοι ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή, η οποία σέβεται το ότι ο καθένας έχει τη μοναδικότητα, την ταυτότητα και την προσωπικότητά του, αλλά ο κοινός αγώνας μπορεί να γίνει στη βάση της συνένωσης των δυνάμεων, μόνο με σεβασμό στο ότι, μέσα σε αυτήν την ομάδα, είναι όλοι ίσοι μεταξύ ίσων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποσαφήνισε το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, για απόδοση στις Περιφέρειες του 75% των εσόδων – σε επίπεδο εκάστης Περιφέρειας – από το Τέλος Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Περιφέρειες εποφθαλμιούν τα έσοδα των Δήμων.
« Ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης δεν εποφθαλμιά κανένα έσοδο του α’ βαθμού αυτοδιοίκησής. Αντιθέτως, υπηρετούμε την ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία και σας το λέει κάποιος που υπηρετεί σε μια περιοχή που έχει τουλάχιστον το πανελλήνιο ρεκόρ προγραμματικών συμβάσεων , άνω των 600 για έργα των δήμων, έχοντας επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης» ανέφερε.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου άνοιξε και έκλεισε την 13λεπτη ομιλία του με αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τον οποίον τόνισε ότι είναι πολύ τιμητικό για τον θεσμό των Περιφερειών , να προέρχεται από τις τάξεις του ένας Ευρωπαίος Επίτροπος που αναλαμβάνει το δυσκολότερο και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, των Μεταφορών και του Τουρισμού.
Για το θέμα του Συνεδρίου «Θεσμική Μεταρρύθμιση – Κλιματική Κρίση”, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να δουν την κρίση ως ευκαιρία.
«Για μένα, ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης, γίνεται ευκαιρία, που απαιτεί θάρρος, πάθος, τόλμη, αγνοώντας το πολιτικό κόστος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τη νέα πραγματικότητα που συνθέτουν η κλιματική κρίση, η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παλιά εργαλεία. Υπό αυτό το πρίσμα, η μεταρρύθμιση που ξεκινά το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα «τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας», είπε.
Χαρακτήρισε «εν θερμώ» τις πρώτες αντιδράσεις στις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, λέγοντας ότι τον τιμά το γεγονός ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν, «καθώς υπάρχει χρόνος να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε» και ότι φάνηκε από τις προτάσεις του ότι υπάρχει πια η πολιτική απόφαση, η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να φτάσει σε βάθος.
«Έχουμε τον χρόνο να δουλέψουμε, έχουμε τον χρόνο να συνεννοηθούμε, να σχεδιάσουμε. Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι καταρχήν εμείς μεταξύ μας όλοι και κατά δεύτερον με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι είναι το ιδεατό» ανέφερε.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επίσης στις βασικές αρχές που, όπως τόνισε, διακηρύττει από τότε που μπήκε στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην ανάγκη ενηλικίωσης της αυτοδιοίκησης, που είναι συνυφασμένη με την ανάληψη της ευθύνης χωρίς το άλλοθι του «αθηνοκεντρικού κράτους».
Όπως τόνισε, « Η πολιτική ενηλικίωση είναι επιλογή. Είναι ευκαιρία, σε αυτήν τη νέα προσέγγιση, να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Αυτό το οποίο ζητάμε από την Πολιτεία, είναι αφαιρέσει από εμάς το άλλοθι. Και αυτό μπορεί να γίνει με επάρκεια διαχείρισης, με ελευθερία διακυβέρνησης, με δυνατότητα χρηματοδότησης. Και αυτή η αφαίρεση θα μας οδηγήσει όλους ώστε να γίνουμε πολύ πιο ώριμοι, πολύ πιο υπεύθυνοι στη λειτουργία μας».