Οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη έκρυβαν εκπλήξεις στη σύγκρουση που μαίνεται με αμείωτη ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Φάμελλος, Παππάς, Φαραντούρης, Γιαννούλης και Νοτοπούλου φρόντισαν μετά το τέλος των εκδηλώσεων να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας εν μέσω ενός σκληρού εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
Το μήνυμα των 5
Μετά το τέλος της παρέλασης ο Σωκράτης Φάμελλος επέστρεψε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να καθίσει για φαγητό μαζί με τον συνυποψήφιό του Νίκο Φαραντούρη αλλά και τον διάδοχό του στη θέση του προέδρου της ΚΟ Νίκο Παππά.
Στο ίδιο τραπέζι και δυο βουλευτές του κόμματος από την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ωστόσο έλειπε ένας ακόμη βουλευτής που βρέθηκε και στην εξέδρα των επισήμων μαζί με τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτρος Παππάς, ο οποίος έχει απειλήσει ευθέως ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί στην περίπτωση που το Συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου κόψει οριστικά τον κ. Κασσελάκη από υποψήφιο πρόεδρο.
«Ζήτουλας»
Ο βουλευτής Κιλκίς όχι μόνο δεν απέφυγε να μπει στο ίδιο κάδρο με τους συντρόφους του από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πληροφορίες ήθελαν τον να αναζητεί με ζήλο τρόπο νε βγει μια φωτογραφία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Κάτι τελικά που κατάφερε και ανέβασε και στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Το κοντράστ ήταν εμφανές απέναντι στο γεύμα των πέντε ωστόσο ο κ. Γιαννούλης είχε ήδη από την προηγούμενη ημέρα φροντίσει να βγάλει στη σέντρα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το στρατόπεδο Κασσελάκη με μια αινιγματική ανάρτηση που λίγες ώρες μετά αποκαλύφθηκε σε ποιόν αναφερόταν ως ζήτουλα βουλευτικής έδρας.
«Κάτι άσχετο Πρώτη φορά εμφανίστηκε «ζήτουλας» αλλαγής εκλογικής περιφέρειας γιατί τρέμει στην ιδέα να παραμείνει σε αυτή που έχει εκλεγεί. Είναι στην κατηγορία αντικαρέκλας και ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΩ…»
Η φωτογραφία των πέντε δεν έμεινε ασχολίαστη από το στρατόπεδο Κασσελάκη.
Ο γνωστός μάλιστα στιχουργός και υποστηρικτής του πρώην προέδρου Νίκος Μωραΐτης επιχείρησε να στρέψει αλλού την προσοχή για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επιδεικτική απουσία του κ. Παππά από το γεύμα των 5.
Σε μια ανάρτηση παραλληλίζει τους 5 με τον Άδωνη Γεωργιάδη που στέκεται σε στάση προσοχής μπροστά από μνημείο πεσόντων.
Την απάντηση την έδωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης καταδεικνύοντας από την πλευρά του πόσο έξω από το ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί η πλευρά Κασσελάκη.
«Η απελπισία και το αδιέξοδο που βιώνουν οι νεοχουλιγκάνοι του Κασσελάκη. Εξισώνουν συντρόφους με τοξικούς πολιτικούς αντιπάλους και σφοδρούς πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η οπαδική προσέγγιση δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει και σχέση με την πολιτική. Γι αυτό είναι ήδη εκτός των τειχών!» έγραψε ο κ. Ζαχαριάδης στην ανάρτησή του.
«Πορεία προς τη Ρώμη» ο Κασσελάκης
Εκείνος όμως που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη συμπεριφορά του το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το «κομάντο» του στρατοπέδου Κασσελάκη και ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές δολιοφθοράς των εσωκομματικών αντιπάλων, ο κ. Θανάσης Οικονόμου.
«Ήταν ποτάμι ο κόσμος που τον συνάντησε, πλέον δεν μιλάμε για πορεία προς το λαό, μιλάμε για πορεία προς τη Ρώμη» είπε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ανήμερα τυ εορτασμού της επετείου του ΟΧΙ και της νικηφόρας μάχης των Ελλήνων απέναντι στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.
Η σύγκριση που έκανε ο κ. Οικονόμου με την περίφημη «πορεία προς τη Ρώμη» μετά την οποία ο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία πριν το Β παγκόσμιο πόλεμο άφησε αλγεινές εντυπώσεις.
Μπορεί ο ίδιος βέβαια στη συνέχεια σε άλλη του τηλεοπτική εμφάνιση να παραδέχτηκε το λάθος, αλλά μεταξύ των στελεχών του κόμματος και όχι μόνο είχε ήδη αφήσει αρνητικές εντυπώσεις για το στρατόπεδο Κασσελάκη το οποίο ήδη δέχεται πυρά από την πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις περι αμεσοδημοκρατίας που εκφράζονται από την πλευρά του κ. Κασσελάκη και οι οποίες συνδυάζονται με τις ευθείες επιθέσεις στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος που φτάνουν σύμφωνα και με κορυφαία στελέχη μέχρι την ευθεία υπόνοια για «κατάργηση των συλλογικών οργάνων» και επιβολής της άποψης της μειοψηφίας πάνω στις πλειοψηφικές αποφάσεις της ΚΕ.
Δείτε στο 10:00 την επίμαχη φράση:
«Αποτυχημένο σαμποτάζ»
Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Οικονόμου θα έδινε μια απέλπιδα μάχη στο συντονιστικό των οργανώσεων της Άρτας απέναντι στην Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Οικονόμου στην κατάμεστη αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής ζήτησε το λόγο για να διαβάσει όπως είπε και «μια άλλη εισήγηση στην ΚΕ».
Η Όλγα Γεροβασίλη που είχε ήδη διαβάσει και αναλύσει την πολιτική απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου με την οποία αποκλείστηκε από υποψήφιος και με ονομαστική αναφορά ο κ. Κασσελάκης, τον διέκοψε αμέσως λέγοντάς του ότι «δεν υπάρχει αντιεισήγηση στην ΚΕ» υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η λεγόμενη «ΚΕ Κασσελάκη» είχε επιλέξει να απέχει από τη διαδικασία.
Ο κ. Οικονόμου συνέχισε την τοποθέτησή του και στο μοτίβο που ακολούθησαν στη συνεδρίαση της ΚΕ καταγράφοντας με το κινητό τηλέφωνο τις διαδικασίες μια γυναίκα από την πλευρά της μειοψηφίας άρχισε να τραβά βίντεο.
Την αντιλήφθηκαν αμέσως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ζήτησαν να κατεβάσει την κάμερα οδηγώντας την επιχείρηση σαμποτάζ όπως την χαρακτήρισαν σε φιάσκο μέσα σε μια συνεδρίαση οπου η αναλογία ήταν 85-15 υπερ της κας Γεροβασίλη.
Οι κασσελακικοί αποχώρησαν μετά από αυτό και ακολούθησε όπως σημείωναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση που κράτησε μάλιστα τρεις ώρες.
Ανακήρυξη των 4 υποψηφίων
Από το στρατόπεδο Κασσελάκη πάντως επιμένουν στην τακτική τους που δεν είναι άλλη από το εκμεταλλεύονται την επικοινωνιακή τους υπεροπλία στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η μάχη των συνέδρων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι ίσως η πιο κρίσιμη για το κ. Κασσελάκη καθώς εκεί θα φανεί αν έχει το συσχετισμό να ανατρέψει τις αποφάσεις της ΚΕ που τον κήρυξαν έκπτωτο και του αφαίρεσαν τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός που γίνεται ακόμη και αν δεν έχει την πλειοψηφία να επιχειρηθεί από την έναρξη κιόλας των εργασιών του Συνεδρίου να αμφισβητηθεί το προεδρείο του ανώτατου οργάνου.
Για πολλούς αυτό θα είναι η πρώτη κίνηση της διάσπασης από την πλευρά Κασσελάκη και στην περίπτωση που θα χάσει αυτή τη μάχη να επιχιερήσει μια ηρωική έξοδο από το Συνέδριο.
Η Κουμουνδούρου πάντως προχωρά αταλάντευτα το σχεδιασμό της και αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία που θα επικυρώσει και τυπικά τις 4 υποψηφιότητες.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Πολιτική Γραμματεία που έχει πάρει και την εξουσιοδότηση της ΚΕ από την τελευταία συνεδρίαση να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες αλλαγής ηγεσίας.