22.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Πρεμιέρα στη Βουλή για τον αναβαπτισμένο Ανδρουλάκη: Η πρώτη κόντρα με Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές και όχι μόνο

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Την αυλαία της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης ανοίγουν σήμερα κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνουν πρόβα επί του… πεδίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναβαπτισμένος με νέα εντολή, παίρνει τα ηνία του δημοσκοπικά δεύτερου τη τάξη κόμματος, με την σημερινή συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Αττική να έχει εκτός από πολιτικό, και σημειολογικό ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ο ένας αρχηγός τον άλλο.

Αν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν βρεθεί επί 3 χρόνια απέναντι, εντούτοις η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, την οποία προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ με ερώτηση του αμέσως μετά τη φωτιά που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό, θα σηματοδοτήσει- όπως όλοι εκτιμούν- την αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τις διαθέσεις της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσβλέπει για συναινέσεις τουλάχιστον στα μεγάλα και εμβληματικά νομοσχέδια, η Χαριλάου Τρικούπη όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει απλόχερα την στήριξη της, ιδίως τώρα που παίρνει δημοσκοπικό “αέρα” και τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ένταση με το καλημέρα

Οι….μηχανές ζεστάθηκαν από χθες, με την αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία που έφεραν, με την οποία ζητούσαν την αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην ορθότητα της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει εδώ και ένα χρόνο τις προτάσεις του, “οι Σπαρτιάτες δεν θα έπαιρναν 1.080.000 ευρώ σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων”, με την κυβέρνηση να απαντά ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για το “κόψιμο” της χρηματοδότησης.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έδωσαν και πήραν, ενώ είχε προηγηθεί το “όχι” του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την επιτάχυνση των προσλήψεων του ΑΣΕΠ. “Δεν αρχίσατε καλά, τη νέα θητεία του κ. Ανδρουλάκη. Θα συζητήσουμε μετά γιατί δεν ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει θετικές ρυθμίσεις”, είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία που θα αφορά την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

“Εμείς εν αντιθέσει με τη μηδενιστική πολιτική που έχετε επιλέξει ακούμε τις προτάσεις. Υπάρχουν και άλλα θέματα στην τροπολογία, η οποία μπορεί να εξεταστεί. Είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε και σε επόμενο χρόνο – έτσι κι αλλιώς δεν εκκρεμεί άλλη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή να καταβληθεί για το 2024 – μαζί με σημαντικές αλλαγές που σας είπα, όπως η επαναφορά της εκλογικής χρηματοδότησης αποκλειστικά για εκλογικές δαπάνες, θα συζητηθεί εν καιρώ. Και μη προσπαθείτε να μηδενίζετε τα πάντα, μην προσπαθείτε να διεκδικείτε κομμάτια τα οποία δεν σας αξίζουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούμε, να δουλέψουμε, να φτιαχτεί μία ρύθμιση, η οποία θα αξιοποιήσει και τη δική σας πρόταση αλλά και τη δική μας και να έρθει για ψήφιση κάποια στιγμή εγκαίρως στη Βουλή”, είπε ο Θ. Λιβάνιος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

Οι “γαλάζιες” προβλέψεις

Παρότι κοινοβουλευτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ακόμα τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει εφεξής τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας να καταλάβει τον χώρο που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του εσωκομματικού σπαραγμού. Το ερώτημα είναι ποια τακτική θα ακολουθήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ, με κυβερνητικά στελέχη να διερωτώνται εάν “θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας την απόλυτη διαφωνία και το όχι σε όλα, ή θα επιλέξει τον ειλικρινή διάλογο με προτάσεις και την συναίνεση στα σημαντικά”.

Το γάντι πάντως το πέταξε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το θέμα των τροπολογιών για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών “θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο σε συνεννόηση και με μια πραγματική διάθεση συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και στις προηγούμενες τροπολογίες που μαζί ψηφίσαμε στη Βουλή, ενώ στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφέρει ότι “υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για ένα μίνιμουμ συναινέσεων στη λογική των αυτονόητων που χρειάζεται η χώρα”.

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ