18.2 C
Rhodes
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Έσκασε η «βóμβα»: Η ΔΕΗ γίνεται …τράπεζα – Ραγδαίες οι εξελίξεις

Περισσότερα άρθρα

spot_img

ΔΕΗ: Γίνεται …τράπεζα και βάζει πόδι στις ηλεκτρονικές πληρωμές με τη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας. Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω της ΔΕΗ e-Μοney services.

Μετά την οπτική ίνα στις τηλεπικοινωνίες, την είσοδο στα Data Center και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και το μεγάλο άνοιγμα στις ΑΠΕ με τα απανωτά deals, η ΔΕΗ συνεχίζει να βομβαρδίζει την αγορά με νέες δραστηριότητες και να σπέρνει καρπούς που θα μπορέσουν να γεννήσουν νέα έσοδα από υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στις core business της Επιχείρησης.

Το νέο βήμα γίνεται στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών υπακούοντας στη στρατηγική του τεχνολογικού provider που υιοθετεί μεθοδικά η ΔΕΗ αλλά και στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις οποίες άνοιξε ο δρόμος με την απόκτηση της Κωτσόβολος.

dei

Στις 28 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, η σύσταση της νέας θυγατρικής της, με την επωνυμία ΔΕΗ e-Μοney services. Η εταιρεία θα εδρεύει στο Μαρούσι και θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 42 εκατομμύρια.

Η ΔΕΗ e-Μοney services θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος στα πρότυπα του payze του ΟΤΕ, με στόχο να εκμεταλλευτεί ένα ευρύ πελατολόγιο που στην Ελλάδα διαθέτει 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και άλλα 3,1 εκ. στην Ρουμανία (μετά την εξαγορά της ENEL) καθώς και ένα ευρύ πελατολόγιο στο retail μέσω της Κωτσόβολος με την οποία η ΔΕΗ μπήκε στην χορήγηση δανείων.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, η νέα εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών καθώς και όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών.

Επίσης θα παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών καθώς και δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού, εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα, παγίων εντολών κ.α.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το οποίο συγκροτήθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ συγκροτούν ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ, ο οποίος αναλαμβάνει την θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης Οικονομικός Διευθυντής της ΔΕΗ την θέση του Αντιπροέδρου και μέλος του ΔΣ η κ. Κατερίνα Λύμουρα.

ΔΕΗ: Έκλεισε το deal. Με 700 εκατ. ευρώ εξαγοράζει 629 MW ΑΠΕ της Evryo Group στη Ρουμανία

600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, σε λειτουργία. Μέγα deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ – Ανακοινώνει νέες συμφωνίες εξαγοράς στα Βαλκάνια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές.

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Ο Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ΑΠΕ, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης κυρίως φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Η Citigroup Global Markets Europe AG και η Euroxx Securities SA ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Clifford Chance ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για την εν λόγω εξαγορά.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις που είναι συνήθεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της σχετικής άδειας από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού.

Βόμβα από τη ΔΕΗ: Τρέμουν NOVA και Cosmote

Μια μεγάλη βόμβα από τη ΔΕΗ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney θα προσφέρει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι πριν το τέλος του χρόνου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές με στόχο να κινηθεί επιθετικά και να κερδίσει μερίδια αγοράς.

Οι ταχύτητες θα φθάσουν τα 2.5Gbps στις περιοχές που βρίσκεται και αναπτύσσεται το δίκτυο FiberGrid. Χρονικά, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρθηκε, πριν το τέλος του χρόνου, στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Επιχείρηση μέσω της FiberGrid έχει στόχο να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο FTTH, που αρχικά θα φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατομμύρια το 2025. Οπτική ίνα έχει ήδη περάσει σε πολλούς δήμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε νέες περιοχές, ενώ το δίκτυο θα επεκταθεί και σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη.

Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Η ΔΕΗ εν ολίγοις αναμένεται να ανταγωνιστεί τους παρόχους και να πάρει σημαντικό μερίδιο από την αγορά, ενώ δεν μεταβάλλει το πρόγραμμά της για να προσφέρει και υπηρεσία χονδρικής. Έχει ήδη αποστείλει αίτημα στους παρόχους προκειμένου να αξιοποιήσουν το δίκτυό της για παροχή υπηρεσιών.

ΔΕΗ: Ξεκίνησε να διαγράφει μεγάλα χρέη

Θα μπορούσε να είναι και η καλή είδηση της ημέρας, μιας η ακρίβεια στην ενέργεια αν και έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η ΔΕΗ άρχισε να μοιράζει «ραβασάκια» σε οφειλέτες και να διαγράφει χρέη. Και μάλιστα, πριν περάσει η δεκαετία.

Συγεκριμένα αναγνώστρια του xristika.gr επικοινώνησε μαζί μας και μας κοινοποίησε το έγγραφο που της έστειλε η ΔΕΗ, ενημερώνοντάς της πως της διέγραψε χρέος των 100 ευρώ.

Η οφειλή ήταν από το 2017. Αν και πριν από δύο χρόνια, είχε ενοχλήσεις για τα ληξιπρόθεσμα, ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2024 της κοινοποιήθηκε πως η ΔΕΗ προχωρά στη διαραφή τους.

Η ίδια θα δηλώσει: «Εξάντλησα την υπομονή τους και μου διέγραψαν το χρέος. Ήξερα ό,τι θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Σιγά το χρέος, κάτι πλήρωνα πού και πού, αλλά στο τέλος το άφησα. Μήπως θα έπεφτε έξω η ΔΕΗ για τα δικά μου 100 ευρώ. Τελικά τους νίκησα».

Η ΔΕΗ «κατήργησε» τον λογαριασμό ρεύματος: Επίσημη απόφαση

Είναι πλέον επίσημο, η ΔΕΗ καταργεί τον παλιό δίμηνο λογαριασμό ρεύματος, δηλαδή τον έναντι και τον εκκαθαριστικό και πλέον θα υπάρχει ένας, αλλά θα είναι μηνιαίος.

Έως το τέλος του 6μήνου θα έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να είναι όλα έτοιμα για τον λογαριασμό ρεύματος με τον μήνα. Υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ αλλά και άλλων παρόχων θα περνά κάθε μήνα από τα σπίτια μας και θα μετράει τους μετρητές μας.

Γι αυτό το λόγο όλοι καταναλωτές ρεύματος θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στον χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Τι θα γίνει αν δεν περάσει υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο, με τους εξής τρόπους:

Καλώντας το Τηλεφωνικό Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000.

Εναλλακτικά μπορούν να καταχωρίσουν την ένδειξη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο link

Μέσω της εφαρμογής My DEDDIE App από το κινητό τους τηλέφωνο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Η δέσμευσή μας για μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος υλοποιείται. Ξεκινώντας, σταδιακά, ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση των ρευματοκλοπών. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».

Προσοχή: Επίσημη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για τεράστια αύξηση στο ρεύμα

Για τεράστια αύξηση στο κόστος κάνει λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την απόφαση για «κατάργηση» των τιμολογίων ρεύματος που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι, εκκαθαριστικά) τα οποία από τον Απρίλιο θα καταργηθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος.

Αυτός είναι και ο λόγος που διαμαρτύρεται ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς η μέτρηση των ρολογιών σε μηνιαία βάση θα εκτοξεύσει το κόστος των λειτουργικών δαπανών κατά 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο λόγος για το αυξημένο κόστος είναι ότι θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είτε το πιθανότερο σε νέες συμβάσεις με υπεργολάβους, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της καταμέτρησης.

Ταυτόχρονα καταθέτει αίτημα στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως.

Επίσης, στο αίτημά του προς τη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει και αυξημένο κόστος κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των αναγκών για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας προκειμένου να διασφαλίσει τα δίκτυά του, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και περίπου 9 εκατ. ευρώ υποανακτήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ