Υπεραμύνθηκε της ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θέμα συζήτησης ήταν η Διατύπωση απόψεων επί του σχεδίου του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (Παραδοτέο Β ́ Σταδίου (2η Φάση)) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό.
Το Σχέδιο παρουσίασαν οι:-
Δρ. Παναγιώτης Βουλέλλης, Πολεοδόμος Μηχανικός Ειδικός Εμπειρογνώμονας
σε θέματα Φέρουσας Ικανότητας, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ενεργειακά
Ουδέτερων Πόλεων, EU Climate Pact Ambassandor και
– κ. Κώστας Καρατσώλης, Δικηγόρος με εξειδίκευση στην Πολεοδομική, Χωροταξική και Περιβαλλοντική Νομοθεσία, Νομικός Σύμβουλος ΤΕΕ, Μέλος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον Κώδικα Χωροταξίας & Πολεοδομίας, Διδάσκων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, ο κ. Χατζημάρκος, με επιχείρημα τους υψηλούς αναπτυξιακούς δείκτες του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε συγκυρίες εξαιρετικά δύσκολες, ζήτησε να επικρατήσει λογική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη δεν είναι δουλειά του Σατανά» και να σταματήσει η δαιμονοποίησή της.
Ειδικά για το σημείο του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό που προβλέπει «καμία τουριστική ανάπτυξη στις βραχονησίδες» ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Για μένα αυτό είναι αδιανόητο και για εθνικούς λόγους. Αυτό που έχουμε να προστατεύσουμε στις νησίδες του Αιγαίου – για μένα δεν υπάρχουν βραχονησίδες – είναι η σημαία και μόνο. Αν οι νησίδες αυτές αποκτήσουν οικονομική ζωή, τότε αποκτά μια τεράστια ελπίδα για το μέλλον η χώρα ολόκληρη». Και ζήτησε να δοθούν κίνητρα τόσο οικονομικά, όσο και πολεοδομικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία 16 παρατηρήσεις επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι εξής:
- Στο υπό εξέταση σχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση όλων των ειδών τουριστικής ανάπτυξης στις βραχονησίδες. Η πρότασή μας είναι ακριβώς αντίθετη. Το συμφέρον της χώρας υπηρετείται με την ανάπτυξη οικονομικής ζωής σε αυτές τις νησίδες. Ζητούμε, για Εθνικούς λόγους, την θέσπιση πάσης φύσεως ειδικών κινήτρων, ακόμα και ειδικώς και πολεοδομικών, ώστε να αποκτήσουν οι νησίδες αυτές οικονομική ζωή.
- Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή οποιουδήποτε νέου τέλους στον τουρισμό, πολύ περισσότερο με την απουσία ρητής δέσμευσης για επιστροφή αυτού στον τόπο στον οποίο εισπράχθηκε. Υπάρχει ήδη το τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίαση εισηγηθήκαμε να αποδίδεται το 75% αυτού στην Περιφέρεια και να διατίθεται για βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και δράσεις στον αντίστοιχο τόπο από τον οποίο εισπράχθηκε, κατά απόλυτη ανταποδοτική κατανομή.
- Στην εξεταζόμενη μελέτη αναφέρεται ότι, θα πρέπει να καθοριστούν περιορισμοί σχετικοί με τον τουρισμό διαμοιρασμού και στη συνέχεια προτείνει το πλήθος τους να οριστεί ως ποσοστό των ξενοδοχειακών κλινών. Έχει ήδη εξαγγελθεί και αναμένεται η κατάθεση ειδικού νομοσχεδίου για την ρύθμιση των ζητημάτων του τουρισμού διαμοιρασμού και το σύνολο των ζητημάτων αυτού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εκεί και όχι σε διατάξεις διάσπαρτες. Επιπλέον, στο παρόν σχέδιο ορίζεται όριο σε εξάρτηση μόνο με έναν παράγοντα, τις ξενοδοχειακές κλίνες, που κατά άποψη μας είναι υπεραπλουτευτική προσέγιση. Το θέμα αυτό, δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο του Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού. Θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της μελέτης των Τοπικών Χωροταξικών, κάθε νησιού καθώς είναι ένα θέμα που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
- Πως χαρακτηρίστηκαν κάποια νησιά μας ή τμήματα αυτών, ως περιοχές ελέγχου (αυτά με την κόκκινη σήμανση στο χάρτη); Υπάρχουν κοκκινισμένες περιοχές για τις οποίες διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως πρός την κατηγοριοποίηση τους. Π.χ. : Δημοτική Ενότητα Ανω Μεράς, Ερμούπολη Σύρου και Τήνος. Ζητούμε τον επανέλεγχο όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με την παράλληλη χορήγηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο των στοιχείων-παραμέτρων της εξίσωσης της κάθε περιοχής.
Δείτε εδώ όλες τις παρατηρήσεις που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο