17.7 C
Rhodes
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Μικρόβια στην πισίνα: Τι μπορεί να κολλήσεις στο νερό;

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σκέψου όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια που μπορεί να προέρχονται από ένα μόνο άτομο. Ένας μόνος κολυμβητής αφήνει πίσω του ιδρώτα, αντηλιακό, δερματικά κύτταρα, λιπίδια, μαλλιά, σάλιο και ίχνη περιττωμάτων. Ενώ το χλώριο στις πισίνες σκοτώνει ορισμένα από αυτά τα βακτήρια σε λιγότερο από ένα λεπτό, δυστυχώς δεν τα σκοτώνει όλα. Κάποια μικρόβια είναι ανθεκτικά στο χλώριο, όπως για παράδειγμα, το κρυπτοσπορίδιο, το οποίο επιβιώνει έως και 10 ημέρες σε μια σωστά χλωριωμένη πισίνα.

Τι μπορεί να κολλήσεις στην πισίνα

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κολύμπι μεταδίδονται συχνά όταν καταπίνεις νερό, έρχεσαι σε επαφή με μολυσμένο νερό. Η πιο κοινή ασθένεια που σχετίζεται με το κολύμπι είναι η διάρροια. Μερικά άλλα περιλαμβάνουν:

  • Δερματίτιδα
  • Ωτίτιδα και πόνος/λοίμωξη στο αυτί
  • Βήχας ή συμφόρηση
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από την αναπνοή σε μια ομίχλη μικροβίων, συνήθως όταν βρίσκεσαι σε τζακούζι

Τα μικρόβια που δεν μπορείς να δεις στο νερό

Εκτός από τα βακτήρια από τα κόπρανα που μπορεί να καταλήξουν στο νερό της πισίνας, οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν στο νερό της πισίνας. Ο ιός της ηπατίτιδας Α, ο εντεροϊός και ο νοροϊός είναι μερικοί κοινοί ιοί.

Το κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) είναι επίσης ένα παράσιτο που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε μια πισίνα και προκαλεί διάρροια, που συνήθως επηρεάζει τα παιδιά. Συνήθως απαντάνται σε δημόσιες πισίνες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους

Το κολοβακτηρίδιο E. coli είναι ένα άλλο διαβόητο βακτήριο που μεταδίδεται μέσω τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί από περιττώματα. Μια λοίμωξη από E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια.

Ψευδομονάδα: Προκαλεί φαγούρα στο δέρμα και οδηγεί στην εμφάνιση εξανθημάτων. Κανονικά η ψευδομονάδα εξουδετερώνεται από το χλώριο, όμως μπορεί να επιβιώσει αν το νερό δεν έχει χλωριωθεί επαρκώς ή αν είναι πολύ ζεστό. Ο κίνδυνος λοίμωξης αυξάνεται όσο περισσότερη ώρα ακουμπά το μολυσμένο νερό το δέρμα.

Ακανθαμοιβάδα: Η σοβαρότερη απειλή είναι το κολύμπι σε νερά μολυσμένα με ακανθαμοιβάδα. Η ακανθαμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να υπάρχει στην άλγη η οποία συσσωρεύεται στο στάσιμο νερό των ποταμιών και των λιμνών. Αν το πρωτόζωο αυτό εμφυτευθεί στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, μπορεί να εκκολαφθεί και να τον μολύνει. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης ενώ μπορεί να απειληθεί και η ίδια η ζωή, διότι τα σπόρια από το συγκεκριμένο πρωτόζωο μπορεί να φθάσουν μέχρι το νευρικό σύστημα. Η μόλυνση από ακανθαμοιβάδα έχει δύσκολη και μακροχρόνια θεραπεία, διότι τα σπόρια που παράγονται είναι πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα. Το στάσιμο νερό στις πισίνες είναι επικίνδυνο για τους φακούς επαφής, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και στη συνέχεια στον κερατοειδή, προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις.

Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβεις

Μπορείς να κάνεις πολλά βήματα για να μειώσεις την εξάπλωση των βακτηρίων στις πισίνες, όπως:

  • Κάνε πάντα ντους πριν μπεις στην πισίνα και μετά.
  • Βάζε στα μικρά παιδιά να φορούν πάνα για κολύμπι στην πισίνα.
  • Πήγαινε με το παιδί στην τουαλέτα κάθε μία ώρα.
  • Πλένε τα χέρια σου αφού χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα και αλλάξεις πάνα.
  • Μην πηγαίνεις για κολύμπι εάν είσαι άρρωστη ή έχεις διάρροια.
  • Μην καταπίνεις το νερό της πισίνας.
  • Στέγνωνε καλά τα αυτιά σου όταν βγαίνεις έξω. Εάν έχεις ιστορικό μολύνσεων στο αυτί, φόρα σκουφάκι κολύμβησης ή ωτοασπίδες.
  • Κάνε βουτιές στο νερό φορώντας πάντοτε γυαλιά κολύμβησης.
  • Όταν βγαίνεις από το νερό, ξέπλενε αμέσως το πρόσωπό σου με γλυκό, καθαρό νερό.

 

 

shape

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ