Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες.
Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.
Το σχέδιο της διάταξης κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Το μέτρο του έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ρεύματος, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, θα έχει διάρκεια τρεις μήνες.
Η έκτακτη φορολογία αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, καθώς τότε θα έχουν ήδη ανακοινωθεί οι τιμές στα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
Με βάση την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και την πρόθεση των παρόχων να συγκρατήσουν τις τιμές αναμένεται να προκύψουν σχετικά περιορισμένες ανάγκες επιδοτήσεων της τάξης των 2 – 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Στο θέμα έκανε παρέμβαση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει «ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών. Eλπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται…», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία αγοράς».
newsbomb