24.9 C
Rhodes
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σκέψεις να διοργανώνονται μόνιμα στην Ελλάδα – Όλο το σχέδιο

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση για την μόνιμη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, την Ελλάδα. Που ξεκινάει η αλήθεια και τι ισχύει;

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε το χυδαίο φιάσκο της τελετής έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, προκαλώντας οργή σε όλους για την… κατακρεούργηση του Πνεύματος που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκα στην Ελλάδα. Και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Κάθε άλλη κουβέντα γίνεται στο πλαίσιο του κέρδους και δυστυχώς της ατζέντας που φάνηκε να εξυπηρετεί η woke κουλτούρα.

Πόσο μακριά είναι όμως η μόνιμη επιστροφή τους στην Ελλάδα; Όχι τόσο όσο φανταζόμαστε και όπως είχε ζητήσει με επιστολή του το μακρινό 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η επιστολή Καραμανλή και η Λαγκάρντ

Τότε, στέλνοντας την επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Θεωρώ ότι ενδεδειγμένος τόπος διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων είναι η Ελλάς! Πιστεύω επίσης ότι η επιλογή της Ελλάδος ως μόνιμου χώρου διεξαγωγής των αγώνων είναι ο μόνος τρόπος για να εξυγιανθεί ο θεσμός και να αναβαπτισθεί στο Αυθεντικό του νόημα. Γιατί η ολυμπιακή ιδέα θα απαλλαγεί από την εμπλοκή της στις διεθνείς πολιτικές και ιδεολογικές διαμάχες από την παρεμβολή του βεντετισμού και του επαγγελματισμού καθώς και από την εμπορική εκμετάλλευση και τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η σημερινή της μορφή.Η Ελλάς προσφέρεται να διευκολύνει την λύση των προβλημάτων αυτών διαθέτοντας τον κατάλληλο χώρο και μάλιστα στην αρχαία Ολυμπία για την μόνιμη τέλεση των αγώνων»!

Μάλιστα ήταν η εποχή που είχε αρχίσει το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω του Ψυχρού Πολέμου.

Περίπου 40 χρόνια μετά, η τότε διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, είχε πει ξεκάθαρα πως η διοργάνωση πρέπει να επιστρέψει στην Πατρίδα της: Την Ελλάδα.

«Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση. Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, που αυτό είναι που χρειάζεται η οικονομία, θα ήταν σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί κάτι τέτοιο με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί», είχε δηλώσει η Λαγκάρντ.

Πιο ώριμη από ποτέ η ιδέα της επιστροφής τους στην Ελλάδα

Πλέον η ιδέα έχει φωλιάσει στα κέντρα αποφάσεων. Είναι μια ιδέα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στα κέντρα διανόησης της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό το άρθρο του Γκαμπριέλε Ρομανιόλι της ιταλικής La Repubblica: «Έχω παρακολουθήσει έξι Ολυμπιάδες και αυτή του 2004, στην Αθήνα. Δεν υπάρχει σύγκριση. Πραγματοποιήθηκαν αγώνες σε αρχαία στάδια ή κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα. Υπήρχε εκείνη η ηχώ που δεν έφτανε φυσικά στις φυσαλίδες της Ατλάντα ή στα σύννεφα πάνω από το Πεκίνο. Η Αθήνα ως μόνιμη πρωτεύουσα και μόνιμη έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει ξανά οικονομικά προβλήματα, τα οποία την γονάτισαν, αλλά και να γλιτώσει άλλες πόλεις από έξοδα και απογοητεύσεις. Είναι προτιμότερο το 2036 ένας αγώνας ανάμεσα στην Βαρσοβία και την ινδική πόλη Αχμενταμπάντ;»

1718123377012 521904325 clipboard01

Δεν υπάρχει ζήτηση

Φυσικά η ΔΟΕ δεν είναι απλό να πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά φαίνεται πως οι καταστάσεις την πιέζουν να στραφεί στην μονιμοποίηση των Αγώνων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά από το φιάσκο της τελετής έναρξης στο Παρίσι.

Η ζήτηση από πόλεις και κυβερνήσεις έχει αδυνατίσει και πλέον υπάρχει απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμός, για τον λόγο αυτό. Εξάλλου το οικονομικό κόστος για τη διοργάνωση είναι δυσβάσταχτο και σπάνια το ισοζύγιο «κέρδος-ζημιά» γέρνει προς την πρώτη μεριά.

Η ΔΟΕ έδωσε πακέτο τους αγώνες του 2024 και του 2028 σε Παρίσι και Λος Άντζελες, με απευθείας ανάθεση. Ο λόγος; Δεν υπήρχαν άλλες πόλεις να διεκδικήσουν τη διοργάνωση, ενώ κάπως έτσι θα πάρει και το Μπρίσμπεϊν τους Αγώνες του 2023.

Φυσικά η Ελλάδα, αν και εφόσον προχωρήσει ποτέ το μεγαλόπνοο σχέδιο, δεν μπορεί ανά τέσσερα χρόνια να διοργανώνει μόνη της τους Αγώνες. Οπότε η σκέψη είναι κάθε τέσσερα χρόνια να γίνεται συνδιοργάνωση της Πατρίδας μας με μια άλλη χώρα, η οποία εκτός από τα λειτουργικά έξοδα που θα υπάρξουν, θα παίρνει και εκείνη το μερίδιο δημοσιότητας, προβολής και… κέρδους!

1

Να σημειωθεί πως έδαφος κερδίζει η Ελλάδα και στο γεγονός πως έχει τις εγκαταστάσεις του 2004 και φυσικά την αρτιότητα της οργάνωσης τους, όπως είδε όλος ο πλανήτης στους κατά γενική ομολογία, καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας.

Το κίνημα Olympico Vision και η επίδρασή του στην ιστορική προσπάθεια μέσα από το Newsbomb.gr

Αυτό το όραμα μετατράπηκε σε πρωτοβουλία και στόχο ζωής για μία ομογενή η οποία επέστρεψε στην πατρίδα, την Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή, η οποία πιστεύοντας ακράδαντα στο δίκαιο αυτού του αιτήματος, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει συστήσει έναν οργανισμό για αυτό τον σκοπό.

1718123377390 213674618 chr 0896

Η Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή πασχίζει να βοηθήσει στη μόνιμη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκηςnormal

Η Olympico Vision, είναι ένας φορέας πολιτισμού ειδικού σκοπού, όπως την περιγράφει η ιδρύτριά της που έχει αποστολή τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρεύματος υποστηρικτών, την ανάληψη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς, ώστε να επιτευχθεί το όραμα, που δεν είναι άλλο από το «να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στη γενέτειρά τους είναι μονόδρομος, με πολλά οφέλη για την Πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο», όπως λέει η ίδια.

Συνάπτοντας συμμαχίες με ομογενείς, πολιτικούς, ανθρώπους που διακρίνονται στον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους, πρώτος στόχος της Olympico Vision είναι η συγκέντρωση υπογραφών από ανθρώπους που στηρίζουν το αίτημα, που θα αποτελέσουν στην συνέχεια ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί προς την κυβέρνηση, άλλους φορείς και τελικά την ίδια τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα που τους γέννησε.

1718123377613 398594018 chr 0908

Η Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή γεννήθηκε στο Δοξάτο της Δράμας και στο γυμνάσιο έφυγε για τη Γερμανία, όπου τελείωσε το σχολείο. Διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας, ενώ έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον χώρο της υγείας. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά, έχοντας στο βιογραφικό της και ένα σύντομο πέρασμα από την πολιτική, ενώ έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό σύλλογο για την πρόληψη στην υγεία.

Το Newsbomb.gr τη συνάντησε στην έδρα της Olympico Vision, στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε τη συνέντευξη της Τίτης Ντολαπτσή για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ