Ακίνητο με ιστορία που προβλήθηκε δεόντως από τους «Rhodes Riches» • Ο υπέρμαχος της νομιμότητας στις παραλίες του νησιού, δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Χριστόδουλος Μαλλιαράκης βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής
Η βίλα Rees στην Ιξιά κρύβει μια ιστορία, που έχει δημοσιοποιηθεί δεόντως στο παρελθόν, αλλά κι ένα μυστικό που έρχεται να καταδείξει την αδυναμία της πολιτείας να επιβάλει την τάξη όταν πρέπει, αλλά και να αποκαταστήσει το περιβάλλον, όταν απαιτείται και εγκαίρως.
Ο γοητευτικός πλωτάρχης Noel Rees ήταν Άγγλος κατάσκοπος των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, με δράση στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, από το 1939 έως το 1944 και το ομώνυμο ακίνητο…
«Στη βίλα Rees, μπροστά στο γαλάζιο της θάλασσας, στα απομεινάρια μιας αρχοντιάς αλλοτινής, κι ενός διακριτικού πλούτου, βρίσκομαι με την κόρη του Άγγλου Πρόξενου και τον Χρήστο Μαλλιαράκη, τον πρόεδρο των Riches, που πέρυσι άνοιξαν τα φώτα της βίλας για να μάθουν όσοι δεν ξέρουν» γράφει δημοσιογράφος σε συνέντευξη για την παρουσίαση της ιστορίας της βίλας, που έλαβε πανελλήνια δημοσιότητα.
Σε ανάρτηση για την εκδήλωση με τίτλο «ανοικτές πόρτες στη Ρόδο» των Rhodes International Culture & Heritage Society (R.I.C.He.S), πρώην Rottiers Society γίνεται αναφορά στην ιστορία του ακινήτου:
«Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Noël Rees, ερωτευμένος με το Αιγαίο πέλαγος και τη Ρόδο, αποφάσισε να αγοράσει ιδιοκτησία στην Ιαλυσό και να χτίσει μια εξοχική θερινή κατοικία. Η οικία χτίστηκε σ’ έναν ιδιαίτερο ρυθμό που συνδυάζει στοιχεία Art Deco και παλαιότερων αρχιτεκτονικών ρυθμών και εκφράζει διάφορες πολιτιστικές επιρροές. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το έτος 1928, χρονιά τέλεσης του γάμου του Noël Rees. Η βίλα είναι η μόνη στην περιοχή της Ιαλυσού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα (διατηρημένα) δείγματα βίλας που χτίστηκε την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Η βίλα σήμερα είναι χαρακτηρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Αλλά δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική που καθιστά τη βίλα σημαντική. Η ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειας Rees, που έχτισε και εξακολουθεί να κατέχει τη βίλα, προσθέτει σ’ αυτήν ισότιμη σπουδαιότητα.
Αφοσιωμένος στην Ελλάδα και στη Ρόδο
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έβαλε τέλος στις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας Rees στη Ρόδο. Ο Noël Rees κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και έλαβε το βαθμό του πλωτάρχη. Το 1941 ορίσθηκε πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Σμύρνη. Στην ουδέτερη Τουρκία χρησιμοποίησε τη θέση του για να δημιουργήσει διόδους διαφυγής και αντικατασκοπείας κατά μήκος των τουρκικών ακτών. Δουλεύοντας αδιάκοπα και αφοσιωμένος, με αγνό ιδεαλισμό, στην απελευθέρωση της Ελλάδας κατόρθωσε να βοηθήσει χιλιάδες Έλληνες να δραπετεύσουν από την κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα προς την Τουρκία και από εκεί προς τη Μέση Ανατολή και προς άλλες χώρες. Ανάμεσα σ’ αυτούς που βοήθησε ήταν και γνωστές προσωπικότητες όπως οι κατοπινοί πρωθυπουργοί Γεώργιος Παπανδρέου και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες, η τραγουδίστρια του αγώνα Σοφία Βέμπο κ.α. Ήδη βαριά ασθενής κατά τη διάρκεια του πολέμου ο πλωτάρχης Rees απεβίωσε από καρκίνο το 1947 στο Λονδίνο. Η μεγάλη του επιθυμία να επιστρέψει στη Ρόδο και να δει την Ελληνική σημαία να κυματίζει στο απελευθερωμένο νησί, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε.
Aλλαγή της τύχης
Όπως τόσοι άλλοι έτσι και η οικογένεια Rees έχασε την περιουσία και την ιδιοκτησία της, στην Αλεξάνδρεια, μετά την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Νάσερ να διώξει όλους τους αλλοδαπούς από τη χώρα το 1956. Η βίλα στη Ρόδο παρέμεινε σημείο αναφοράς για την οικογένεια».
Η βίλα σήμερα αποτελεί μια εξοχική κατοικία της οικογένειας του πλωτάρχη που έχει παραχωρήσει ουσιαστικά παρακείμενη κατοικία σε απόσταση 50-60 μέτρων από αυτήν στον δικηγόρο κ. Χριστόδουλο Μαλλιαράκη, ο οποίος λόγω της φιλικής τους σχέσεως, έχει αναλάβει τη νομική τους εκπροσώπηση, αλλά και τη διεκπεραίωση υποθέσεων τους στη Ρόδο ως και τη φύλαξη της περιουσίας τους.
Ο κ. Μαλλιαράκης, δημόσιο πρόσωπο, λόγω της υποψηφιότητας του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καθώς και για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, αλλά και λόγω των παρεμβάσεων του για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στη διαχείριση των παραλιών, που διατρανώνει και με συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής, αυτή την φορά, κριτικής για ένα άλλο μυστικό, που «κρύβει» η βίλα.
Eνα βίντεο στο youtube με τίτλο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ΜΠΑΖΩΜΑ) ΠΑΡΑΛΙΑΣ» που αναρτήθηκε από εναν χρήστη με όνομα «Niva kythia» την 4η Φεβρουαρίου 2009, έγινε αφορμή για να διενεργηθεί έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είχε υποβληθεί τότε και μια καταγγελία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για παράνομες παρεμβάσεις στην παραλία επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, όπισθεν του σούπερ μάρκετ Πάππου, όπως παράνομα μπαζώματα, κτίσιμο τοιχείων από πέτρες και μπετόν, κτίσιμο σκάλων, τοποθέτηση μεγάλων ογκόλιθων στην παραλία.
Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι «κόπηκε» η παραλία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν σ’ αυτήν.
Η καταγγελία υπεγράφη από δημότες της Ιαλυσού, κατοίκους της οδού Ελ. Βενιζέλου και Λεωφ. Ηρακλειδών.
Την 8η Αυγούστου 2011 έγινε άλλη καταγγελία για οικοδομικές εργασίες και καταπάτηση του αιγιαλού και συγκεκριμένα για επεκτάσεις τοιχοποιίας με τσιμεντόλιθο και σκυροδέματα με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παραλία.
Έγινε λόγος για ρίψη μπετόν και βράχων ακόμη και μέσα στην θάλασσα με πλήρη αλλαγή της μορφολογίας του αιγιαλού, κατασκευή ακαλαίσθητων τοιχείων από ετερόκλητα υλικά, μπάζα, τσιμεντόλιθο, βράχια, ξύλα κλπ.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ως είχε υποχρέωση και μετά από παραγγελίες επιλήφθηκε σε συνέχεια εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου την 19η Ιανουαρίου 2010.
Η ιδιοκτήτρια οχλήθηκε και της ζητήθηκε να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές και την 11η Φεβρουαρίου 2020 υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση άδειας για την κατασκευή έργων προστασίας από διάβρωση στην ως άνω περιοχή. Η έρευνα της Κτηματικής Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε τότε και διαπιστώθηκε ότι η ιδιώτης εξακολουθεί να καταλαμβάνει αυθαίρετα και παράνομα τμήμα του κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού και παραλίας του Δημοσίου.
Το σύνολο της καταληφθείσας επιφάνειας υπολογίστηκε στα 1.384 τετραγωνικά μέτρα κι εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές δεν απομακρύνθηκαν και τα πράγματα δεν είχαν επανέλθει στην προτέρα τους κατάσταση ακολούθησε η έκδοση Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης Αυθαίρετων Κατασκευών και Κτισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 27 Ν 2971/2001 (Φ Ε Κ 285/τ Α719-12-2001) αλλά και της λοιπής περί Δημοσίων Κτημάτων Νομοθεσίας.
Το πρωτόκολλο εκδόθηκε την 29η Αυγούστου 2011, η ιδιώτης κλήθηκε να συμμορφωθεί εντός 30 ημερών και παραμένει έτσι έκτοτε με το «μυστικό» καλά φυλαγμένο μέχρι σήμερα…
Πηγή:www.dimokratiki.gr