24.8 C
Rhodes
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026

Μάνος Κόνσολας: «Να συνδεθούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με την ιδέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Στο 14ο Regional Growth Conference (14ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2026, συμμετείχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, θέτοντας τρεις στρατηγικούς στόχους:

1ον: Ανάπτυξη ερευνητικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων.

2ον: Εκπόνηση και διαμόρφωση σχεδίων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

3ον: Υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης στο πλαίσιο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης.

Τόνισε ότι τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια πρέπει να συνδεθούν με τον στόχο της Περιφερειακής Ανάπτυξης, να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό, κέντρα έρευνας και καινοτομίας, να στηρίξουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, να διαμορφώσουν νέα προγράμματα σπουδών, να αποτελούν τον κύριο σύμβουλο των φορέων της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

Επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις σε ζητήματα και πεδία που αφορούν στις αρμοδιότητες, αλλά και στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την κεντρική εξουσία, με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο στο σχεδιασμό αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, κατέθεσε προτάσεις που περιλαμβάνουν:

– Τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Περιφερειών Γνώσης με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, των Φορέων, της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των τοπικών Επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στους τομείς της τοπικής οικονομίας.

– Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης με στόχο την καταγραφή και τεκμηρίωση τοπικών περιφερειακών αναπτυξιακών δεδομένων σε θεματικά πεδία, όπως οι επιπτώσεις τους δημογραφικού, η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον, ο τουρισμός και άλλα.

– Τη δημιουργία Τοπικών Προγραμμάτων Αντιστροφής του brain drain, με επίκεντρο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μέσα από την ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων συγκράτησης και επαναπατρισμού αποφοίτων και ερευνητών, με αφετηρία και φορέα εφαρμογής τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

– Την υλοποίηση προγραμμάτων «Voucher Μάθησης» για τη δια βίου εκπαίδευση, μέσω των περιφερειακών πανεπιστημίων που θα απευθύνονται σε ενήλικες κατοίκους των Περιφερειών και θα εξαργυρώνεται σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης από τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με στόχο την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε Περιφέρειας.

– Τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου που θα αποκαλείται «Πανεπιστήμιο και Νησιωτική Καινοτομία». Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα νέο ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη καινοτόμων δράσεων σε τομείς όπως η κυκλική οικονομία, η γαλάζια οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της νησιωτικότητας και της τοπικής παραγωγής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ