Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα διυλιστήρια εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα αποφύγει σημαντικές ελλείψεις καυσίμων τζετ αυτό το καλοκαίρι, μετά την αύξηση της παραγωγής, την ενίσχυση των εισαγωγών και την αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων από τις κυβερνήσεις.
Η απώλεια προμηθειών από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στο Ιράν είχε θέσει υπό πίεση τον κλάδο της αεροπλοΐας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε στους Financial Times ότι έχει «σχεδόν μηδενικές ανησυχίες για την προμήθεια καυσίμων σε όλη την Ευρώπη» για το καλοκαίρι. «Υπήρχε πραγματική ανησυχία πριν ένα ή δύο μήνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αυξημένες προμήθειες από τις ΗΠΑ, τη Δυτική Αφρική και τη Νορβηγία, σε συνδυασμό με κάποιες αεροπορικές εταιρείες στην Κεντρική Ευρώπη που προμηθεύονται καύσιμα από τη Ρωσία, εξασφαλίζουν επάρκεια για την ήπειρο.
Τα διυλιστήρια προειδοποιούν
Παρά την αισιοδοξία, πάντως, τα διυλιστήρια προειδοποιούν ότι η περίοδος αιχμής για τα αεροπορικά ταξίδια θα αποτελέσει ένα «τεστ αντοχής» για τον κλάδο. Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Repsol ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή καυσίμων τζετ για τους επόμενους μήνες κατά 20-25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αναδιαμορφώνοντας τα διυλιστήρια ώστε να παράγουν μεγαλύτερη απόδοση κηροζίνης ανά βαρέλι αργού πετρελαίου.
«Η κίνηση αυτή στοχεύει να καλύψει τη θερινή περίοδο», δήλωσε ο Αντόνιο Μέστρε, επικεφαλής των λειτουργιών διυλιστηρίου της Repsol, σημειώνοντας ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει, συνήθως, έντονη ζήτηση καυσίμων τζετ κατά τη διάρκεια της αιχμής και ότι καθυστέρησε τον προγραμματισμένο συντηρητικό στα διυλιστήρια.
parapoltika.gr



