19.9 C
Rhodes
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, 2025

Ατελείωτα τα… τέλη για ξενοδοχεία και τουρισμό – Τι είναι το τέλος διαχείρισης απορριμμάτων

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καθόρισε το τέλος διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω όσο πετάω» για το έτος 2026 , επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά για τα καταστήματα εστίασης, καθορίστηκε ποσοστό 2% επί του ετήσιου τζίρου, για τις επιχειρήσεις διαμονής με παροχή πλήρους γεύματος και camping, ποσοστό 1,5% επί του ετήσιου τζίρου και για επιχειρήσεις διαμονής με παροχή μόνο πρωινού , ποσοστό 1% επί του ετήσιου τζίρου.

Το τέλος διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω όσο πετάω» έτους 2026, θα εισπράττεται μηνιαίως με την υποβολή δήλωσης των επιχειρηματιών στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου, συνοδευόμενη από αντίγραφο του Βιβλίου εσόδων – εξόδων του αντίστοιχου μήνα και στο τέλος κάθε χρόνου θα προσκομίζονται στις υπηρεσίες του Δήμου οι αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος για την απόδειξη της καταβολής του συνόλου του αναλογούντος τέλους.

Στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος και Αναπληρώτρια Δημάρχου κ. Γεωργία Λυροφώνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη συζήτηση του θέματος έθεσε στο Σώμα την εισήγηση του κ. Δημάρχου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είναι δεδομένο γενικώς ότι, η Διαχείριση-Αποκομιδή Απορριμμάτων αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο. Αυτό γίνεται πάρα πολύ και στον δικό μας Δήμο. Ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες στο Δήμο μας υπάρχει αυξημένη τουριστική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής. Έτσι αναπόφευκτα, ειδικότερα οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων απ΄ ότι τους υπόλοιπους μήνες. Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος μας από το έτος 2025 έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω» με σκοπό τη δίκαιη και διαφανή χρέωση ανά παραγόμενο απόβλητο στην αρχή και των σύγχρονων νομικών υποχρεώσεων μας.  Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας οι οποίες πέραν των δημοτικών τελών που θα καταβάλλουν για τα τ.μ. του οικήματος όπου και στεγάζονται, θα καταβάλλουν για το 2026 και Τέλος διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι οι επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας πέραν των δημοτικών τελών που θα καταβάλλουν για τα τ.μ. του οικήματος όπου και στεγάζονται, θα καταβάλλουν και Τέλος διαχείρισης απορριμμάτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ