23.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025

Ντελιβεράδες: Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά για να προλάβουν τις παραγγελίες

Περισσότερα άρθρα

spot_img

-Δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, παραβιάζουν τον ΚΟΚ συστηματικά και γίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και για τους άλλους αφού οδηγούν χωρίς την αίσθηση του κινδύνου!

 

Ριψοκίνδυνη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά επιδεικνύουν συστηματικά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής προϊόντων και κυρίως του έτοιμου φαγητού, γνωστοί σε όλους σαν ντελιβεράδες.

 

Ντελιβεράδες, Έλληνες και αλλοδαποί, στην προσπάθειά τους να παραδώσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα την παραγγελία τους καθώς γι’ αυτούς ο χρόνος είναι χρήμα, παραβιάζουν κατά κόρον τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως είναι το όριο ταχύτητας, οι φωτεινοί σηματοδότες, οι μονόδρομοι κ.λπ. αδιαφορώντας ακόμη και για τις σημάνσεις της Τροχαίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των αρχών γίνονται υποδείξεις και στους εργοδότες να μην πιέζουν τους υπαλλήλους για γρήγορη παράδοση των φαγητών, διότι, αυτό εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.

 

Ωστόσο, κατέστη καθημερινό φαινόμενο η εμπλοκή διανομέων έτοιμου φαγητού σε τροχαία ατυχήματα ενώ οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι αμέτρητες.

 

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και στο ντελίβερι, με την ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών πλατφόρμων διανομής προϊόντων. Ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο και απαιτεί πλέον όσο το δυνατό περισσότερες και ταχύτατες διαδρομές – παραδόσεις εκθέτοντας έτσι, τους διανομείς σε μεγαλύτερους κίνδυνους στο κυκλοφοριακό δίκτυο των πόλεων.

 

Είναι αναγκαίο, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι αρχές να αναλάβουν δράση και να παρέμβουν θεσμικά αλλά και στην πράξη.

 

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι δεκάδες Έλληνες και αλλοδαποί εργάζονται ως διανομείς στον τομέα της εστίασης και στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων.

 

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο πόσο επικίνδυνοι είναι οι ντελιβεράδες στην οδήγηση: από νωρίς το πρωί για τους καφέδες, το μεσημέρι για φαγητό μέχρι και αργά το βράδυ για διάφορες διανομές, χρησιμοποιώντας τα δίκυκλα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν σε καθημερινή βάση,  προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, παραβιάζοντας τον ΚΟΚ συστηματικά, ενώ, γίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και για τους άλλους, αφού οδηγούν χωρίς την αίσθηση του κινδύνου!

 

Τι λένε οι ίδιοι για τη δουλειά του διανομέα – ντελιβερά

Η αγορά του ντελίβερι έχει αυξηθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης και οι επαγγελματίες του χώρου αντιμετωπίζουν μια σειρά πιεστικών προβλημάτων. Το ντελίβερι ανήκει σε αυτά τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία, διαχρονικά, απολαμβάνουν ελάχιστης προσοχής σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης και κρατικής μέριμνας.

 

Η δουλειά του ντελιβερά προβληματίζει και άλλες χώρες στην Ευρώπη όπου εξετάζεται το εργασιακό καθεστώς και οι  συνθήκες ασφάλειας και υγείας των διανομέων στην εστίαση και στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων όπου είναι ευρύτατα διαδεδομένα τα φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης των ούτως ή άλλως χαμηλόμισθων εργαζομένων.

 

Όπως λένε, ο μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων έχει να κάνει, εν πολλοίς, με τις συνθήκες εργασίας. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών του ντελίβερι δηλώνει ότι:

– εργαζόμενοι βιάζονται για να ικανοποιήσουν τους πελάτες, με αποτέλεσμα να οδηγούν υπό την επήρεια του άγχους

-οι εργοδότες και οι ανυπόμονοι πελάτες πιέζουν για πολύ γρήγορους χρόνους παράδοσης

– οι ρυθμοί εργασίας είναι εξαντλητικοί: πολλές υπερωρίες, μεταμεσονύκτια εργασία, λίγα διαλείμματα, μικρός ή και ανύπαρκτος αριθμός αδειών

 

Η αγορά του ντελίβερι έχει επεκταθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι μια εξέλιξη που έχει να κάνει με τις εσωτερικές δυναμικές του κλάδου. Εν ολίγοις, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τις υπηρεσίες του ντελίβερι ανάμεσα στις επιχειρήσεις εστίασης φαγητού, ποτού και καφέ.

 

Καθότι όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν ένα κομμάτι της πίτας, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται. Η ζήτηση για διανομείς αυξάνεται, πράγμα που ισχύει και για τον ανταγωνισμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

 

Αυτός ο ανταγωνισμός γεννά τη λογική της συμπίεσης του κόστους (το οποίο είναι μεγάλο και πρέπει κανείς να εφαρμόζει μια λογική εξαντλητικών υπολογισμών για να είναι κερδοφόρος) και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Πάντως, το κράτος οφείλει να αξιολογήσει την πραγματικότητα που επικρατεί στον τομέα της διανομής έτοιμου φαγητού, καθώς και τους όρους δραστηριοποίησης των ψηφιακών πλατφορμών, ρυθμίζοντας, παράλληλα, το εργασιακό καθεστώς των διανομέων με τρόπο που να αποτρέπει την εκμετάλλευσή τους.

 

Σε κάθε περίπτωση μπορεί η δουλειά του ντελιβερά να είναι πιεστική και να γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι ίδιοι όμως οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί κατά την οδήγηση. Και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν οι αρχές αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να βελτιωθεί η κατάσταση που είναι ούτως ή άλλως, εκτός ελέγχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ