Βάλτε τες στη διατροφή σας από σήμερα
Φυσικά και υπάρχουν τροφές που, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στον καρκίνο. Περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές, μειώνουν τις φλεγμονές και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τα φυτοχημικά είναι συστατικά τα οποία παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ιούς, βακτήρια ή μύκητες.
Ακολουθούν 8 κορυφαίες τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σας διατροφή:
1. Μπρόκολο (και άλλα σταυρανθή λαχανικά)
-
Περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία που μπλοκάρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
-
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο (kale).
2. Ντομάτες
-
Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
-
Το μαγείρεμα (π.χ. σε σάλτσες) ενισχύει τη δράση του λυκοπενίου.
3. Μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες)
-
Γεμάτα με ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.
-
Ιδανικά ως σνακ, σε smoothies ή με γιαούρτι.
4. Σκόρδο
-
Περιέχει αλικίνη και θειούχες ενώσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων και να ενισχύσουν την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.
-
Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση σκόρδου με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.
5. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
-
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες με έντονη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
-
Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται από τις πιο προστατευτικές για την υγεία.
6. Ξηροί Καρποί (ιδιαίτερα καρύδια και αμύγδαλα)
-
Παρέχουν φυτοχημικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών.
-
Ένα μικρό καθημερινό χούφτακι είναι αρκετό για ευεργετικά αποτελέσματα.
7. Λιπαρά Ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί)
-
Εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από καρκίνους όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.
8. Πράσινο Τσάι
-
Περιέχει κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές ιδιότητες.
-
Η τακτική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με μείωση κινδύνου σε αρκετές μορφές καρκίνου.
Τελικές σκέψεις
Η φύση μάς προσφέρει ισχυρούς συμμάχους στην πρόληψη του καρκίνου. Τροφές όπως το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μούρα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και το πράσινο τσάι είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που:
-
Προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.
-
Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων.
-
Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.