28.2 C
Rhodes
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό: Νέα μέτρα στο τραπέζι – «Πάγωμα» επιδομάτων και ιατρικός έλεγχος σε ανήλικους

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση μπροστά το «τσουνάμι» των μεταναστευτικών ροών και την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά γενικότερα στη χώρα, που είναι ήδη επιβαρυμένη. Σήμερα δε, σε σύσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη, με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, θα «κλειδώσει» ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί η κλειστή δομή κράτησης των μεταναστών που φτάνουν από την Βόρεια Αφρική στην Κρήτη.

Με μέτρα τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχειριστεί αυτό το νέο μεταναστευτικό «εφιάλτη», στέλνοντας μηνύματα προς 2 κατευθύνσεις. Πρώτον, προς τους διακινητές και όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πια «ελκυστική» για παράτυπους μετανάστες και ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Και δεύτερον, σε όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν δικαιούνται ασύλου, ότι η επιλογή πλέον είναι αυστηρά μία: φυλακή ή επιστροφή.

Αυτό τόνισε για το νέο μεταναστευτικό κύμα και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο των επιπλέον μέτρων αποτροπής  για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων

Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μείωση ή και κατάργηση επιδομάτων που παρέχονται στους μετανάστες, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς δεδομένου ότι κάποια χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και ορίζονται από ευρωπαϊκές οδηγίες, θα πρέπει να εξασφαλίσει η χώρα τη συμφωνία των Βρυξελλών. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, η Ελλάδα θα εισηγηθεί την επανεξέταση της χορήγησης των επιδομάτων που κυμαίνονται στα 75 ευρώ το μήνα (το άτομο) για όποιον φιλοξενείται σε Δομές και στα 150 ευρώ (το άτομο) για όποιον διαμένει εκτός.

Ο υπουργός Μετανάστευσης στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος HELIOS+, με το σκεπτικό ότι όσοι λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και όχι να συνεχίζουν να επιδοτούνται.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που έχει πάρει άσυλο να επιδοτείται. Να πάει να βρει δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Αλλάζει το μενού σίτισης

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε αλλαγές και στο πρόγραμμα σίτισης των μεταναστών που διαμένουν σε δομές, με το σκεπτικό ότι αυτές οι παροχές (σίτιση, επιδόματα, διαμονή) δρουν ως κίνητρα (pull factors) για κάποιους να έρθουν στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να παρέχει παροχές σε όσους εισέρχονται παρανόμως. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δρομολογείται επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες. Ζήτησα να επανεξεταστεί ακόμη και το μενού που παρέχεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακού τύπου με τρία γεύματα την ημέρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο. Δεν μπορεί κάποιος να μπει παράνομα, να αιτηθεί άσυλο και να απολαμβάνει επιδόματα, τριπλά μενού και διαμονή, όλα αυτά εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογουμένου» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Πιο αυστηρό πλαίσιο για την αναγνώριση ανηλίκων

Όσον αφορά στο ζήτημα των ανηλίκων, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η πολιτεία δεν θα βασίζεται πλέον σε απλές δηλώσεις αλλά με υπουργική απόφαση θα θεσπιστεί ιατρικός έλεγχος για την τεκμηρίωση της ηλικίας. Κι αυτό γιατί πολλοί μετανάστες δηλώνουν κάτω των 18 ετών για να τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για όσους δεν έχουν ενηλικιωθεί.

«Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 16 χρονών και να μην το ελέγχει κανείς. Όσοι αρνούνται τον ιατρικό έλεγχο θα θεωρούνται ενήλικοι» προειδοποίησε.

Σήμερα, σε σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος ΠΕΔΚ, Γιώργης Μαρινάκης, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλλογιάννης, θα αποφασιστεί ο χώρος στον οποίο θα δημιουργηθεί η κλειστή δομή κράτησης μεταναστών στο νησί.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υποδείξει ανενεργά στρατόπεδα και στους 4 νομούς, όμως δύο φέρεται να προκρίνονται.

Το στρατόπεδο Πλευράκη – Ζωγραφάκη στο νομό Ηρακλείου, στο Καστέλι, που παραμένει κλειστό εδώ και 35 χρόνια, κι άλλο ένα στο νομό Ρεθύμνου. Επικρατέστερο, σε αυτή την φάση, φέρεται να είναι το πρώτο.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις και όχι μόνο, κάτι που θα δυσκολέψει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Στην Κρήτη βρίσκεται ήδη έτοιμο ένα αρματαγωγό Πολεμικού Ναυτικού, αν και όταν χρειαστεί, για τη μεταφορά μεταναστών, καθώς λόγω καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, τα εμπορικά πλοία είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να εξυπηρετήσουν.

newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ