23.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025

Χρήστος Μαυρίκης: Κατηγορείται για δωροδοκία δικαστή – Κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 10 έτη, η επιστολή που τον «έκαψε»

Περισσότερα άρθρα

spot_img
Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη και χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, είναι ο συλληφθείς Χρήστος Μαυρίκης, για την υπόθεση της δωροδοκίας (και όχι απόπειρα δωροδοκίας) αρεοπαγίτη.

Αρχικά από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αμαρουσίου που κρατείται, ο επονομαζόμενος «εθνικός κοριός» Χρήστος Μαυρίκης, θα οδηγηθεί στην σήμανση και εν συνεχεία θα προσαχθεί περίπου στις 11 π.μ. στην πρώην Σχολή Ευέλπιδων ενώπιον του ανακριτή

Πάντως, αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί και έτσι θα παραμείνει έως τότε και πιθανά έως το Σάββατο κρατούμενος.

Ο Χρήστος Μαυρίκης αντιμετωπίζει το κακουργηματικό αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή και όχι της απόπειρας δωροδοκίας δικαστή.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 237 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον η απόπειρα δωροδοκίας αφορά δικαστή, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι τετελεσμένο και κατά συνέπεια είναι καθαρή δωροδοκία. Και αυτό γιατί μόνο η υπόσχεση προς δικαστή, εκλαμβάνεται ως τετελεσμένο γεγονός και όχι ως απόπειρα.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή που επικρέμαται πάνω από το Χρήστο Μαυρίκη να μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Η επιστολή που τον «έκαψε»

Ο Χρήστος Μαυρίκης φέρεται ότι λειτουργούσε ως εντολέας επιχειρηματία ο οποίος έχει και κατά το παρελθόν εμπλοκή με την Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο Χρήστος Μαυρίκης ο οποίος είναι γνωστός -και όχι μόνο- από την παλιότερη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, είναι ο άνθρωπος που επιχείρησε τώρα να δωροδοκήσει ανώτερο δικαστικό, για εκκρεμούσα υπόθεση από το 2008 που αφορά νομιμοποίηση έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή κοντά στο νεκροταφείου του Παπάγου.

Όπως έγινε γνωστό ο Χρήστος Μαυρίκης έδωσε σε αρεοπαγίτη, παρουσία συναδέλφων του, φάκελο – επιστολή.

Με την επιστολή αυτή ο Χρήστος Μαυρίκης ζητούσε ουσιαστικά από τον εν λόγω αρεοπαγίτη να παρέμβει σε υπόθεση με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος.

Στην επιστολή αυτή αναφερόταν ο κωδικός αριθμός αγωγής (αριθμός κατάθεσης) ενώ παράλληλα σημειωνόταν με έμφαση ότι ο ίδιος (ο Χρήστος Μαυρίκης) θα λάβει ως προμήθεια ένα εκατομμύριο ευρώ, αν τελικά εξασφαλιζόταν η θετική έκβαση της υπόθεσης που είχε οικονομικό αντικείμενο και αφορούσε σε διεκδικήσεις οικοπέδων.

Έτσι, με την αναφορά του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ που γινόταν στην επιστολή, αφηνόντουσαν σαφείς υπαινιγμοί για δωροδοκία του εν λόγω αρεοπαγίτη.

Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Χρήστου Μαυρίκη. Αμέσως η μήνυση διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Αριστείδη Κορρέα, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση ή μη του αδικήματος της δωροδοκίας δικαστή.

Μετά από αυτά, ο δράστης αναζητήθηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από τον υποδιεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ.

Κατόπιν αυτών, ο αρεοπαγίτης ενημέρωσε την ηγεσία του Αρείου Πάγου για το συμβάν, παραδίδοντας παράλληλα και αντίγραφο της μήνυσής του.

Τι ισχυρίζεται ο Μαυρίκης

Σε δήλωσή του ο Μαυρίκης επισήμανε ότι «δεν πήγα να τον δωροδοκήσω (σ.σ.: τον αρεοπαγίτη), του ζήτησα να μεσολαβήσει για να μη βγει και η τέταρτη αγωγή απαράδεκτη».

Ειδικότερα, ο Χρήστος Μαυρίκης ανέφερε ότι αρχικά είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον ανώτατο δικαστικό, το πρωί της προηγούμενης μέρας και εν συνεχεία συνέταξε την επίμαχη επιστολή την οποία του παρέδωσε.

Το πρόσωπο κλειδί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων το 1989, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τον πήρα το πρωί χθες, μιλήσαμε και του είπα να σου στείλω μια επιστολή. Θέλω δύο πράγματα να ενεργήσετε αναλόγως ούτως ώστε να μην μας βγάλουν και την τέταρτη αγωγή απαράδεκτη και να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και δεύτερον στην επιστολή ανέφερα ότι ψάχνουμε να βρούμε έναν αγοραστή – επενδυτή προκειμένου να πουλήσουμε την έκταση και ότι υπάρχει η προμήθεια – μεσιτεία.

Στο γράμμα δεν αναφέρω τίποτα για δωροδοκία, αλλά για μεσιτεία για αυτόν που θα βοηθήσει να πουληθεί η έκταση, δεν μιλάω αποκλειστικά για αυτόν».

Γνώριμος σε φυλακές και δικαστές

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Μαυρίκης έχει στενές σχέσεις με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Αναλυτικότερα, είχε καταδικαστεί το 1997 για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη υπηρετούσε στην ανάκριση. Η τότε υπόθεση αφορούσε λαθρεμπορία πετρελαίου και ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών.

Ένα χρόνο μετά, το 1998, ο Χρήστος Μαυρίκης είχε καταδικασθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε πενταετή φυλάκιση για την πολύκροτη υπόθεση τηλεφωνικής παρακολούθησης πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μαυρικής ως τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ, έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «εθνικός κοριός», καθώς ήταν πρωταγωνιστής σε εκτεταμένη υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών προσώπων τη δεκαετία του ’90.

Τον Απρίλιο του 1993, αποκάλυψε δημοσίως ότι συμμετείχε σε παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων. Ο Χρήστος Μαυρίκης την περίοδο εκείνη παρακολουθούσε τα σταθερά τηλέφωνα με την τοποθέτηση «κοριού» στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ.

Τον Αύγουστο του 2022 ο Χρήστος Μαυρίκης συνελήφθη μετά από επεισόδιο σε πρατήριο βενζίνης στο Πικέρμι.

Έκει διαπληκτίστηκε με πολίτη για την προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού με βενζίνη και ο Μαυρίκης τον απείλησε, τον έβρισε και στο τέλος έβγαλε όπλο.

Τότε ο πολίτης κάλεσε το «100» και περιπολικό έφτασε στο σημείο του περιστατικού, όπου οι αστυνομικοί ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας της ΟΠΚΕ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του δράστη.

Μετά από έλεγχο, στο αυτοκίνητο του Χρήστιου Μαυρίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τέιζερ (ηλεκτρικό εκκενωτή), ένας σουγιάς και ένας κάλυκα πυροβόλου όπλου.

Στην εν συνεχεία έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ένα παλαιό υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είναι κειμήλιο και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ