Για μία ακόμη χρονιά, την Κυριακή 27 Απριλίου 2025, το καταδυτικό κέντρο LEPIA διοργάνωσε και πραγματοποίησε καθαρισμό του βυθού της παραλίας του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, με τη συμμετοχή εθελοντών αυτοδυτών από το νησί μας αλλά και πιστοποιημένους αυτοδύτες από ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κόλπος του Αγίου Παύλου είναι ένα από τα πλέων γνωστά και επισκέψιμα καταδυτικά σημεία του νησιού μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Καταδυτικού Κέντρου, περισσότεροι από 3.000 δύτες όλων των επιπέδων ετησίως και αμέτρητοι κολυμβητές και αθλητές ελεύθερης κατάδυσης απολαμβάνουν τα γραφικά υποθαλάσσια περάσματα και τη βιοποικιλότητα που αναπτύσσεται γύρω από τον κόλπο αναπαραγωγής και τον ύφαλο του Αγίου Παύλου.
Η ετήσια πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, από την Καταδυτική Σχολή LEPIA, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λίνδου και ιδιαίτερα στην παραλία του Αγίου Παύλου, την οποία και έχει υιοθετήσει μέσω του διεθνούς προγράμματος “Adopt the Blue” για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Ο απαιτούμενος καταδυτικός εξοπλισμός, καθώς και τα απαιτούμενα υλικά, οχήματα και σκάφη διατίθενται δωρεάν από το Καταδυτικό Κέντρο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δράση.

Το «ευχαριστώ» της Καταδυτικής Σχολής LEPIA
Η Καταδυτική Σχολή LEPIA ευχαριστεί με τα ακόλουθα λόγια, για ακόμα μία φορά όλους όσοι συμμετείχαν και φέτος στη δράση που διοργάνωσε:
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά όλους τους φίλους δύτες που συμμετείχαν και φέτος στη δράση μας. Από το 2012 που ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας στην περιοχή, έχουμε καταφέρει με συστηματική προσπάθεια και εμμονή στην ποιότητα και την ασφάλεια να αναδείξουμε τη Λίνδο ανάμεσα στα κορυφαία 10 καταδυτικά σημεία της Ελλάδας!

Παρά το γεγονός ότι το νησί μας έχει μείνει πολύ πίσω σε δράσεις υποστήριξης και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού, των υποθαλάσσιων φυσικών μνημείων και της προστασίας του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, η ιδιωτική πρωτοβουλία και το φυσικό κάλλος αναπληρώνουν το κενό ως ένα βαθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικότερο πνεύμα της θαλάσσιας τουριστικής δραστηριότητας/ανάπτυξης φαίνεται να εξαντλείται στην υπερπληθώρα ενοικιαζόμενων σκαφών (χωρίς καν την απαίτηση διπλώματος) τα οποία προσφέρουν στο νησί αυξημένη καταστροφή του βυθού από την ασύδοτη αγκυροβολία και αυξημένο ρίσκο για τους λουόμενους σε όλες τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού μας.

Φέτος, είμαστε γεμάτοι ελπίδα ότι οι προσπάθειες των λιμενικών αρχών να μπει τάξη στις παραλίες του νησιού θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα! Το πρώτο βήμα έγινε με τις παραλίες της Λίνδου και του Αγίου Παύλου και λογικά θα υπάρξουν παρόμοιες αποφάσεις των αρμόδιων Αρχών για όλες τις παραλίες του νησιού μας, προκειμένου να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα από τα ενοικιαζόμενα σκάφη και το περιβάλλον από την υπερπληθώρα μηχανοκίνητων μέσων και παράνομων αγκυροβολίων.
Η κατάδυση ως ήπια εναλλακτική και φιλική στο περιβάλλον δραστηριότητα και οι δύτες ως πρεσβευτές του υποθαλάσσιου κόσμου υπενθυμίζουν ότι κάθε δράση είναι επιλογή. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τις επιλογές, τις δράσεις και τις αποφάσεις μας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής μας κληρονομιάς».
