12.7 C
Rhodes
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά παρουσία Σαμαρά: “Δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα υποχωρήσεις ή πόλεμος”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Τουρκία εισβάλλει και παρεμβαίνει “παντού στη γειτονιά μας”, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάμειξή της στις εξελίξεις στη Συρία.

Ηχηρή παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά και τον διάλογο με τη γείτονα χώρα πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο “Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρών πλήθος “γαλάζιων” στελεχών, τράβηξε το ενδιαφέρον της ΝΔ τόσο για τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή όσο και για την εμφάνιση του -διαγραμμένου από το κυβερνών κόμμα- Αντώνη Σαμαρά.

Στην ομιλία του άφησε αιχμές για όσους -έστω και καλοπροαίρετα- στην Ελλάδα επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει καταφέρει να “περάσει” στην Αθήνα το δίλημμα “υποχωρήσεις ή πόλεμος”.

“Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις. Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε, όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής.

“Το έχω ξαναπεί, δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Αλλά κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις “εύλογες” ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νοιώθει περικυκλωμένη. Μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά! Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου! Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν αρνήθηκε τα δικαιώματά της στις περιοχές αυτές. Τα δικαιώματα εκείνα, βεβαίως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις Συνθήκες, από τη γεωγραφία την ίδια!” πρόσθεσε.

Κώστας Καραμανλής

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν είναι λύση το να υπονομευτούν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντας της χώρας για να κερδηθεί το όποιο όφελος τώρα, έκανε εκτενή αναφορά στη “Γαλάζια Πατρίδα” και υπογράμμισε την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

“Και εδώ πιστεύω ότι από κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο. Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μάς το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή. Να διορθώσει τις “αδικίες” που θεωρεί ότι έχουν γίνει ιστορικά εις βάρος της. Είναι μια χώρα, βασικός, διαχρονικός, στόχος της οποίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή. Πλέον, όμως, έχει ντύσει τις πάγιες επιδιώξεις της και με έναν θεωρητικό μανδύα, αυτόν της Γαλάζιας Πατρίδας που από εδώ και στο εξής θα διδάσκεται και στη νέα γενιά της Τουρκίας στα σχολεία. Η Γαλάζια Πατρίδα μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία” είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επισήμανε δε, ότι η Τουρκία εισβάλλει και παρεμβαίνει “παντού στη γειτονιά μας”, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάμειξή της στις εξελίξεις στη Συρία.

“Ορθότατα εξηγεί ο Βαληνάκης ότι δεν διαβάζουν σωστά την Τουρκία όσοι επαναλαμβάνουν ότι η Άγκυρα μάς απειλεί για εσωτερική κατανάλωση και ότι επιθυμεί και εκείνη την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτός ο εφησυχασμός είναι που συνιστά την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Γιατί υποτιμώντας την πολύ πραγματική απειλή οδηγεί στην αυταπάτη ότι, με τον διάλογο με την Άγκυρα, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα αποφύγουμε τις εντάσεις ή και τον πόλεμο. Όμως δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος.

Παρουσίαση βιβλίου Βαληνάκη
Παρουσίαση βιβλίου Βαληνάκη

Τέλος, αναφερόμενος στο βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη σημείωσε πως ” (σσ το βιβλίο) τονίζει ότι τα λεγόμενα “ήρεμα νερά” δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων”.

ΠΗΓΗ:thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ