Η σχετική ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα
Με τη σημερινή απόφαση του EUIPO έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενης από εμένα, ως τότε Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσων κατά του σήματος «Turkaegean». Και τι δεν άκουσα τότε για την υπόθεση αυτή. Στην αρχή για το ότι δεν έκανα τίποτε κατά του «Turkaegean», μετά για το ότι αργήσαμε να προσφύγουμε και πόσα άλλα… Προφανώς και τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Ένα τυπικό λάθος ενός υπαλλήλου μας, 14 Αυγούστου, που η τότε ΕΔΕ απέδειξε ότι δεν υπήρχε καν ευθύνη του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, φορτώθηκε από τους αντιπάλους μου εξ ολοκλήρου σ’ εμένα για πολιτικούς λόγους. Στις εθνικές εκλογές του 2023 κατέβηκα, ενώ ορισμένοι με παρουσίαζαν περίπου ως προδότη… Αντιθέτως όμως, αποφασιστικά, προχώρησα στην προσβολή του σήματος αυτού από την πρώτη στιγμή και με μεγάλη νομική επιμέλεια. Η καλή και σιωπηρή δουλειά που έγινε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (υπό τον Πρόεδρο του ΔΣ κο Δημήτρη Χρόνη και τον Γενικό του Διευθυντή κο Κανελόπουλο Παναγιώτη) και τους Έλληνες νομικούς που χειρίστηκαν εξ ολοκλήρου την υπόθεση, έφερε το σημερινό νικητήριο αποτέλεσμα, που είναι η ακύρωση του «Turkaegean» στην ΕΕ οριστικά και απ’ ό,τι φαίνεται και στις ΗΠΑ (όπου έγινε το πρώτο καλό βήμα). Καλό είναι κάποιοι να διδαχτούν από αυτή την υπόθεση, ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προσφέρονται για φτηνή κριτική και μικροπολιτική σπέκουλα. Και κυρίως, ας σταματήσουμε τόσο εύκολα ο ένας να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του άλλου. Τώρα, είναι πολλοί αυτοί που θα διεκδικήσουν τις δάφνες αυτής της επιτυχίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι, με εντολή του Πρωθυπουργού
, το αναλάβαμε μόνοι μας, χωρίς καν να έχουμε την αρμοδιότητα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Εξωτερικό, διότι κανείς άλλος δεν ήθελε τότε να μπει στο κάδρο, για να μην εισπράξει πολιτικό κόστος. Εμένα αυτού του τύπου οι μικροψυχίες ποτέ δεν με σταμάτησαν από το να πράξω το καθήκον μου. Δράσαμε και επιτύχαμε. Και σήμερα αισθάνομαι πραγματικά Υπερήφανος, διότι έπραξα το καθήκον μου, όσο και αν πολλοί με συκοφαντούσαν με κακεντρέχεια. Αν αναμένω τώρα όλοι αυτοί να μου ζητήσουν συγγνώμη; Ε, τόσο αφελής δεν είμαι, αλλά τουλάχιστον οι καλόπιστοι, ας γνωρίζετε ότι, από την αρχή που έμαθα για αυτή την ιστορία, ανέλαβα τις ευθύνες μου και έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω προς τον
, ο οποίος με σπάνιο ήθος αναγνώρισε δημοσίως σήμερα ότι η αίτηση που οδήγησε στη νίκη έγινε από εμένα προσωπικά. Συνήθως, στην Πολιτική οι επόμενοι κρύβουν τις επιτυχίες των προκατόχων τους. Ο Τάκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Θα μου συγχωρέσετε το ύφος αυτού μου του μηνύματος, αλλά πραγματικά όλο αυτό το διάστημα αισθανόμουν μεγάλη αδικία από όλες αυτές τις κατηγορίες και σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος.
Νίκη και στις ΗΠΑ
Ως μια σημαντική διαδικαστική εξέλιξη γίνεται αντιληπτή η απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) να ζητήσει από την Αγκυρα περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα «TurkΑegean» προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην Τουρκία.
Η διαδικασία ξεκίνησε το 2023, έπειτα από έγκαιρη προσφυγή της ελληνικής πλευράς για υποκρυπτόμενες γεωπολιτικές στοχεύσεις, και αναμενόταν έκτοτε ότι θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Την πλέον σημαντική διάσταση της απόφασης αποτελεί η ουσιαστική αποδοχή ότι η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε πολιτική αγωγή στα ομοσπονδιακά δικαστήρια αναζητώντας τα «απώτερα κίνητρα» (προφανώς υστερόβουλα) για την υιοθέτηση του όρου «TurkAegean».
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος TurkAegean.
Οι Τούρκοι καλούνται να καταθέσουν και δικαιολογητικά, διαφορετικά διακινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση δίκης. Οι αντιπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είχαν ζητήσει να καταθέσουν και εκπρόσωποι από τον TGA, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει, μάλιστα έχει ήδη διευκρινιστεί ότι θα καταθέσει στέλεχος του τουρκικού οργανισμού.
Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να καταθέσουν για τα κίνητρα επιλογής του «TurkAegean» και Τούρκοι διπλωμάτες, ωστόσο το Αμερικανικό Γραφείο το αρνήθηκε ως αίτημα εκτός δικαιοδοσίας. Η τουρκική πλευρά έχει μπροστά της 20 μέρες ώστε να παράσχει τις εξηγήσεις.
Η ελληνική πλευρά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με σκοπό να αποδείξει ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος «TurkΑegean» από την Τουρκία συνιστά ενέργεια γεωπολιτικής σκοπιμότητας. Υπολογίζεται ότι έως την ολοκλήρωση της υπόθεσης μπορεί να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ρ.Π.