15.4 C
Rhodes
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Γερμανία: 9χρονο παιδί μεταξύ των θυμάτων – Στους 5 οι νεκροί, «γρίφος» το κίνητρο του Σαουδάραβα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Φωτογραφίες του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο πλήθος στην αγορά του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 200, δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το ένα από τα θύματα ήταν ένα 9χρονο παιδί.

Ο δράστης είναι ο 50χρονος Σαουδάραβας ιατρός Ταλέμπ Α. και σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, 41 από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 86 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα και 78 ελαφρά.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, ο 50χρονος ήταν υπό την επήρεια ουσιών όταν έπεσε πάνω στους πολίτες, καθώς ένα τεστ που έκανε η Αστυνομία τον βρήκε θετικό. Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ναρκωτικά όπως κάνναβη, οπιούχα, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες (MDMA, έκσταση) και βενζοδιαζεπίνες.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει ακόμη ασαφές ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι αρχές φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Προσοχή: Σκληρές Εικόνες

Το προφίλ του δράστη

Ο 50χρονος ψυχίατρος γεννήθηκε στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας το 1974 και το 2006 έφθασε στην Γερμανία ζητώντας άσυλο, καθώς είχε αποκηρύξει το ισλάμ και φοβόταν για την ζωή του. Από το 2016 απολαμβάνει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και μέχρι σήμερα εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Μπέρνμπουργκ, μια πόλη 32.000 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου, στην Σαξονία-Άνχαλτ.

 

dolofonos-germania.jpg
Ο 50χρονος Τάλεμπ Α.

Ο Ταλέμπ Α. ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών. Μάλιστα, το 2019, το BBC, είχε κάνει ένα αφιέρωμα στον ίδιο.

Το αφιέρωμα του BBC

Σε ένα αφιέρωμα σχεδόν τριών λεπτών του 2019, το BBC έδειξε τη δράση ενός Σαουδάραβα στη Γερμανία, ο οποίος βοηθά ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Στο ίδιο, ο Ταλέμπ, ο οποίος φαίνεται να είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για το χθεσινό μακελείο στο Μαγδεμβούργο, δηλώνει πως από ολόκληρο τον Μουσουλμανικό κόσμο μόνο το Ομάν, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε ζητήσει τη βοήθεια του για άσυλο.

Πιο συγκεκριμένα το αφιέρωμα ξεκινά με τον ίδιο τον Τάλεμπ να συστήνεται και να εξηγεί ποια είναι η δουλειά του: «Γεια. Με λένε Τάλεμπ. Προέρχομαι από τη Σαουδική Αραβία, είμαι ακτιβιστής και δημιούργησα έναν ιστότοπο για να βοηθήσω τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, ειδικά από τη Σαουδική Αραβία και την περιοχή του Κόλπου».

«Χρησιμοποιώ κατά βάση το WhatsApp, το Twitter και το Telegram. Αν έχω χρόνο, ξοδεύω μεταξύ 10 και 16 ώρες την ημέρα βοηθώντας Σαουδάραβες αιτούντες άσυλο. Η μόνη αραβική χώρα από την οποία δεν είχα πρώην μουσουλμάνο που να ζητάει βοήθεια μέχρι τώρα από εμένα είναι το Ομάν. Το 90% των ανθρώπων που με προσεγγίζουν είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 30 ετών».

Όπως προσθέτει το BBC, ο Ταλέμπ είναι πρώην μουσουλμάνος και ζει στη Γερμανία, όπου ζήτησε άσυλο αφού απειλήθηκε η ζωή του στη Σαουδική Αραβία. Η ιστοσελίδα του έχει βοηθήσει εκατοντάδες πρώην μουσουλμάνους να φύγουν από τον Κόλπο, όπου η αποστασία μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ή θάνατο. Ο ίδιος έχει δει αύξηση των επισκέψεων στον ιστότοπο μετά από υποθέσεις ασύλου υψηλού προφίλ, όπως αυτή του Ράφα Μοχάμεντ.

Στη συνέχεια του αφιερώματος εμφανίζεται η Ντίνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στη διαδικασία ασύλου και χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα του Τάλεμπ.

Η Ντίνα εξήγησε ότι ήθελε να φύγει από την αυστηρή μουσουλμανική οικογένειά της: «Δεν μου επιτρεπόταν να βγω έξω με φίλους. Ήμουν αναγκασμένη να φοράω χιτζάμπ. Προφανώς το έβγαζα όταν πήγαινα στο σχολείο γιατί δεν μου άρεσε και τα περισσότερα κορίτσια στο σχολείο δεν το φορούσαν. Μου άρεσε η νηστεία επειδή την έκαναν και άλλοι άνθρωποι γύρω μου, αλλά με ανάγκασαν και σε αυτό και καθώς μεγάλωνα το μίσησα. Υπάρχουν πολλές ομάδες στο διαδίκτυο με πρώην Μουσουλμάνους στις οποίες συμμετέχω και είναι πολύ ωραίο να μιλάς με κάποιον που έχει την ίδια άποψη με σένα. Αν απαρνηθείς το Ισλάμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα αντιμετωπίσεις 15 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πλήρως προσηλωμένα στην ανεκτικότητα και είναι εξαιρετικά υπερήφανα για τη θρησκευτική τους ποικιλομορφία». Η χώρα λέει ότι δεν υπάρχουν διώξεις για αποστασία, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Ντίνα είναι η δίωξη από τα μέλη της οικογένειας της.

«Αποφάσισα να φύγω όταν η μητέρα μου άρχισε να μιλάει για το θέμα του γάμου. Της ξεκαθάρισα ότι δεν ήθελα και έτσι αποφάσισα να φύγω εκεί και τότε. Φοβόμουν ότι η οικογένειά μου θα με μαρτυρούσε. Φοβήθηκα ότι δεν θα με έσωζαν αν όντως έμπαινα στη φυλακή. Δεν μου λείπουν η μαμά και ο μπαμπάς μου, αλλά μου λείπουν οι αδελφές μου. Αν η μικρή μου αδελφή μεγάλωνε και ήθελε να έρθει εδώ, θα τη βοηθούσα να έρθει και να είναι μαζί μου» είπε κλείνοντας η Ντίνα.

Helping ex-Muslims flee the Gulf

Αναρτήσεις στο X

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, που έχει ως εξώφυλλο ένα όπλο, ο Τάλεμπ ήταν ιδιαίτερα ενεργός και μιλούσε για τις έντονες απόψεις που είχε για την Γερμανία και ότι «η ίδια έχει διαπράξει εγκλήματα, σκόπιμα, κατά των Σαουδαράβων προσφύγων».

Ενώ στα σχόλια της ίδια ανάρτησης αναφέρει: «Σας διαβεβαιώνω ότι αν η Γερμανία θέλει πόλεμο, θα τον πολεμήσουμε. Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε στη φυλακή με περηφάνια. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα και το μόνο που έχουμε λάβει από την αστυνομία, την κρατική ασφάλεια, την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη και το (ομοσπονδιακό) υπουργείο Εσωτερικών είναι περισσότερα εγκλήματα εναντίον μας. Η ειρήνη δεν έχει καμία χρησιμότητα μαζί τους».

Και σε ένα άλλο σημείο αναφέρει: «Επιτίθενται στα πολιτικά κινήματα που επικρίνουν το Ισλάμ, διεισδύοντας σε αυτά διεφθαρμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τοξικομανών, ιερόδουλων και κλεφτών, προκειμένου να διαφθείρουν το κίνημα εκ των έσω. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις πιο βρώμικες μεθόδους εναντίον όσων αποκαλύπτουν τους διεισδυτές».

Θρήνος για τους νεκρούς στο Μαγδεμβούργο

Οι θάνατοι συγκλόνισαν τη Γερμανία, αμαυρώνοντας μια εορταστική εκδήλωση που αποτελεί μέρος μιας γερμανικής παράδοσης αιώνων. Αυτό ώθησε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις να ακυρώσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές του Σαββατοκύριακου για προληπτικούς λόγους και από αλληλεγγύη προς την απώλεια του Μαγδεμβούργου, όπως αναφέρει το Associated Press. Το Βερολίνο διατήρησε τις αγορές του ανοιχτές, αλλά αύξησε την αστυνομική του παρουσία σε αυτές.

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ