12.1 C
Rhodes
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Πλαστά χαρτονομίσματα: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Συνεχώς πληθαίνουν οι καταγγελίες τόσο από καταναλωτές, όσο και από καταστηματάρχες για πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία διακινούνται στην αγορά.

Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν μηχανήματα ελέγχου σε διάφορα καταστήματα προκειμένου να καταλάβουν αν τα χαρτονομίσματα που έχουν στην κατοχή τους είναι πλαστά ή νόμιμα. Αυτό γίνεται καθώς παραχαράκτες ενόψει εορτών έχουν «πλημμυρίσει» την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα.

Μάλιστα, παρότι τα προηγούμενα χρόνια οι επιτήδειοι «σημάδευαν» τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, φέτος παρατηρείται πως κατά κόρον χρησιμοποιούν τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ προκειμένου να διεξάγουν τις απάτες τους.

Οι απατεώνες στοχεύουν κυρίως την Χριστουγεννιάτικη αγορά και τον συνωστισμό που επικρατεί στα μαγαζιά, σε συνδυασμό με την πολυκοσμία ώστε να μπορούν να διακινούν ανενόχλητοι τα πλαστά χαρτονομίσματα.

«Πάνω στη φούρια της δουλειάς δεν μπορείς ούτε στο μηχάνημα ελέγχου να τα βάλεις και έτσι αναγκαστικά τα παίρνεις και τα “τρως” που λένε. Πιστεύω πως οι περισσότεροι που δίνουν τα πλαστά το γνωρίζουν», απαντά ο Πρόεδρος Σωματείου Υπαίθριων Εμπόρων Ελλάδας, Σ. Μελλός μιλώντας στον Alpha.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τους Αξιωματικούς στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τρία βασικά πράγματα ώστε να μην πέσουν θύμα απάτης με τα πλαστά χαρτονομίσματα.

  • Την ποιότητα του χαρτιού
  • Την ταινία ασφαλείας
  • Το ολόγραμμα του χαρτονομίσματος

Συνελήφθη σπείρα

Πριν από λίγες ημέρες η Αστυνομία εξάρθρωσε μια ακόμη σπείρα στην Καλαμάτα, τα μέλη της οποία είχαν αγοράσει πλαστά χαρτονομίσματα από το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα από την Ομόνοια. Συγκεκριμένα, τα μέλη της σπείρας είχαν αγοράσει πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, πληρώνοντας 10 ευρώ για να αγοράσουν το κάθε χαρτονόμισμα.

Καταγγελία και για πλαστά χαρτονομίσματα σε τράπεζες

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, παίρνουν από τις τράπεζες.

Μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου του MEGA, Δημήτρη Λάππα, για πλαστό χαρτονόμισμα των 20 ευρώ που έλαβε από ΑΤΜ, το πρωί της Δευτέρας η κ. Μαρία μιλώντας στο Mega κατήγγειλε πως βρήκε πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ σε ανάληψη που έκανε από γκισέ τράπεζας.

«Εγώ έκανα ανάληψη από το γκισέ της τράπεζας και το απόγευμα προέκυψε μια έκτακτη ανάγκη του παιδιού μου. Ως εκ τούτου, επέλεξα, επειδή ήταν νύχτα, να πάω σε ένα ΑΤΜ πιστεύοντας ότι όλα τα ΑΤΜ τα διαχειρίζεται η τράπεζα», ανέφερε αρχικά η Κ. Μαρία συνεχίζοντας: «Επέλεξα ένα ΑΤΜ έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ. Εκεί, κατά την κατάθεση, μου βγάζει ένα μήνυμα ότι είναι πλαστό ένα χαρτονόμισμα. Εγώ για πρώτη φορά πήρα κατοστάρικα από την τράπεζα, κάτι που ήταν παράξενο για μένα και ήταν λίγο φθαρμένα».

Όπως εξήγησε στην συνέχεια:

«Ακολούθησα τις οδηγίες και μου το παρακράτησε. Πήγα την επόμενη ημέρα να το καταγγείλω στην τράπεζα η οποία μου είπε ‘καλά, δεν είδατε τις οδηγίες;’ Δεν ήταν ο δέοντας τρόπος αντιμετώπισης ενός πελάτη που έχει χάσει 100 ευρώ. Όταν αντιλήφθηκε ο υπάλληλος ότι κατέθεσα σε ένα ΑΤΜ που δεν ήταν της τράπεζας, δεν στεγάζεται στο κτίριο της τράπεζας, μου είπε ‘α, αυτό το μηχάνημα είναι μιας εταιρίας’».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ