16.6 C
Rhodes
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: «Ο Σαμαράς δεν μου άφησε περιθώριο – Διαφωνώ με την κριτική Καραμανλή»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κριτική που ασκήθηκε προς την κυβέρνηση από τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διαγραφή Σαμαρά από τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτήν τη συνέντευξη, ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο ΥΠΕΞ είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», υπογράμμισε αρχικά ο Πρωθυπουργός σε απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο από λεγόμενα του κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη, που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο. Δεν μπορεί ένας πρώην Πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει τον Υπουργό Εξωτερικών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, απάντησε και στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε διαφωνία με τη διαγραφή Σαμαρά. «Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, προσέθεσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποχωρήσεων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά και πως «έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση, με εντολή τετραετίας».

Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στον ελληνοτουρκικό διάλογο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά περί ενδοτικότητας. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μία και μοναδική διαφορά, περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν το γεγονός ότι μιλάμε και ότι υπάρχει καλό κλίμα κάποιοι το εξέλαβαν ως ενδοτικότητα, το πρόβλημα είναι δικό τους».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόταση Σαμαρά να είναι ο Κώστας Καραμανλής η επιλογή της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η προοπτική να ανοίγει αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της αποτελεί προβολή για τον θεσμό και την κυρία Σακελλαροπούλου».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε με την κάμερα της εκπομπής την αεροπορική βάση της Τανάγρας, τη «φωλιά» των Rafale και υπογράμμισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ό,τι πιο σύγχρονο, ενώ, παράλληλα σχολίασε ότι προχωρούν και τα Viper. «Μέχρι το 2030, τα 20 μαχητικά F–35 θα είναι στην Ανδραβίδα και το 2025, η πρώτη Belh@rra θα πέσει στο νερό. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στον αντιαεροπορικό θόλο, ώστε να μην περνά κουνούπι», συμπλήρωσε.

Τέλος, προανήγγειλε και κινήσεις στήριξης του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. «Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας «παράθυρο» και για έκτακτη οικονομική «ένεση».

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ