16.6 C
Rhodes
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Υψηλότερες oι πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Οκτώβριο – Έφτασαν στο 64%, από 55% το 2023

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σε σχετική άμβλυνση της εποχικότητας παραπέμπουν τα στοιχεία των ξενοδοχείων μέσα στο φθινόπωρο, φτάνοντας μέσα στον Οκτώβριο το 64% από το 55% τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος που είναι από τους «πρωταθλητές» και στο κομμάτι των επενδύσεων με συνεχείς αναβαθμίσεις και βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε αυτή τη συγκυρία στα «κάγκελα»: Τα ξενοδοχεία, όπως προκύπτει από τις έρευνες που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων είναι ο τομέας με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε σύγκριση και με τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία αποδίδουν από τους υψηλότερους φόρους ανά διανυκτέρευση πανευρωπαϊκά.

Τα στοιχεία συνολικά για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων αναφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia από την πρόεδρο του ΙΤΕΠ, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου. Σημειώνεται εδώ ότι η ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για τις «Επιδόσεις των Ελληνικών Ξενοδοχείων», και η έρευνα για την «Εξέλιξη και τα Χαρακτηριστικά του Ξενοδοχειακού Κλάδου» έγιναν επίσημες στατιστικές έρευνες και θα συμπεριλαμβάνονται στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επίσημες στατιστικές έρευνες.

Ενδεικτικά με βάση τη μελέτη για τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού κλάδου, σε ένα σύνολο 10.000 ξενοδοχείων ανά την ελληνική Επικράτεια:

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
  • 24% είναι τα ξενοδοχεία 5*-4*
  • 30% είναι η αύξηση των ξενοδοχείων 5* την περίοδο 2023/2019
  • 79% είναι ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 50 δωμάτια
  • 61% είναι τα εποχικής λειτουργία
  • 52% είναι συγκεντρωμένα στους νησιωτικούς προορισμούς

Οι πληρότητες

Το ΙΤΕΠ έχει μετρήσει και τις πληρότητες ανά μήνα με στοιχεία από τις ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Ελλάδα.

Τα στοιχεία του φθινοπώρου αποτυπώνουν μία σχετική άμβλυνση της εποχικότητας αν ληφθεί υπόψη ότι για το μήνα Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα διαμορφώθηκε στο 83,5% από 79,3% του Σεπτεμβρίου του 2023 και η διάμεση τιμή (μέσος όρος εποχικών και συνεχούς λειτουργίας) του δίκλινου δωματίου αυξήθηκε στα 130 ευρώ από τα 100 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου για το Σεπτέμβριο του 2023.

Αυξημένη ήταν η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων και τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 64% φέτος από 55% τον Οκτώβριο του 2023. Ως προς τη διάμεση τιμή δωματίου, αυτή ήταν επίσης αυξημένη στα 99 ευρώ φέτος τον Οκτώβριο από 84 ευρώ του Οκτωβρίου του 2023. Στην αιχμή της σεζόν το μήνα Αύγουστο, φέτος οι πληρότητες ήταν στο 88% από το 86% πέρυσι, ενώ όσον αφορά τις διάμεσες τιμές η μέση τιμή άγγιξε φέτος τα 165 ευρώ από τα 113 ευρώ τον περυσινό Αύγουστο.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία από την έρευνα αποτίμησης επιπτώσεων έκτακτων γεγονότων στη Μαγνησία, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο τέλος Αυγούστου με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Όπως προέκυψε, ένα ποσοστό 64% των ξενοδοχείων στη Μαγνησία είχαν ακυρώσεις την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, που αντιπροσώπευαν το 37% των κρατήσεων του μήνα. Η απώλεια εσόδων τον Αύγουστο εξαιτίας αυτών των ακυρώσεων ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο μείον 7,3% εκτιμάται η μείωση του τζίρου των ξενοδοχείων της Μαγνησίας τον Αύγουστο του 2024 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

«Αγκάθια»

Ειδική αναφορά στο πλαίσιο της παρουσίασης του περασμένου Σαββάτου από την κ. Σβύνου έγινε στο θέμα της φορολογικής επιβάρυνσης των ελληνικών ξενοδοχείων που είναι, σύμφωνα με τον κλάδο, υπέρμετρα υψηλή στην Ελλάδα και μάλιστα από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, γεγονός το οποίο αποτελεί «βαρίδι» στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε, ο συντελεστής του ΦΠΑ στη διαμονή ανέρχεται στην Ελλάδα στο 13% και είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, με την Ελβετία να εφαρμόζει το χαμηλότερο συντελεστή 3,7%. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση φτάνει στην Ελλάδα, συνδυασμένο με το τέλος παρεπιδημούντων τα 16,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το υψηλότερο εντοπίζεται στο Παρίσι, όπου ανέρχεται σε 22,76 ευρώ.  Το ΙΤΕΠ έχει εκπονήσει μελέτη για τη φορολογική επιβάρυνση του Ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο.

Αγκάθι για τον κλάδο αποτελεί και το θέμα της έλλειψης εργαζομένων με βάση σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ. Πάνω από 1 στους 3 συμμετέχοντες- 34%- δήλωσε ότι δε μπόρεσε να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας. Οσον αφορά τα ποσοστά των ακάλυπτων θέσεων τα υψηλότερα, στο 45,7% και 47,7% αντίστοιχα εντοπίζονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την κεντρική Ελλάδα (χωρίς την Αττική όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο, στο 22,6%). Οσον αφορά τα ποσοστά των ξενοδοχείων που αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού, τα περισσότερα εντοπίστηκαν στα νησιά του νοτίου Αιγαίου με ένα ποσοστό 39,8% των ερωτηθέντων, στο Ιόνιο, με ποσοστό 38,3% και στην Κρήτη με ένα ποσοστό 36,8% των ερωτηθέντων.

Η εικόνα του κλάδου

Οσον αφορά τη γενικότερη πορεία του κλάδου όπως την κατέγραψε το ΙΤΕΠ το 2023 ο τζίρος των ξενοδοχείων ανήλθε στα 10,564 δισ. ευρώ με ένα +22,5% σε σχέση με το 2022, ενώ ο κλάδος πέτυχε κατά 11,4% αύξηση στις τιμές συμβολαίων σε σχέση με το 2022. Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατέγραψαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Το 7% του τζίρου αφορά σε επενδύσεις για ανακαινίσεις και επισκευές, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, είναι σημαντικό ότι το 13% της δαπάνης για επενδύσεις αφορά σε δράσεις βιωσιμότητας.

Εδώ πάντως έρχεται και μία σημαντική παράμετρος που θέτουν οι ξενοδόχοι μετά και τoν φετινό αποκλεισμό του 81% των αιτήσεων του κλάδου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο– ποσοστό στο οποίο αναφέρθηκε τόσο η κ. Σβύνου όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδος Βασιλικός από το βήμα της συνέλευσης το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα σε Περιφέρειες όπως αυτές της Δυτικής Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου και της Πελοποννήσου, η κατανομή της δημόσιας δαπάνης είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική.

 

newsmoney

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ