22.7 C
Rhodes
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Επεκτείνεται στις 5 μέρες το αυτόφωρο για κακοποιητές – Αύξηση 87% σε περιστατικά οικογενειακής βίας το 2024

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Την επέκταση του ορίου του αυτοφώρου από ένα 48ωρο, σε πέντε ημέρες για τους κακοποιητές και αύξηση του χρόνου κράτησης τους πριν οδηγηθούν σε δίκη, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οκτώ κακοποιητές την ημέρα συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο το 2024, ασκώντας βία σε βάρος γυναικών, παιδιών ή συγγενικών προσώπων. 49 δολοφονίες γυναικών έχουν καταγραφεί τα τελευταία 4 χρόνια εκ των οποίων οι 11 το 2024.

Το 2024 έχουν καταγραφεί 18.427 περιστατικά, παρουσιάζοντας αύξηση 87% σε σύγκριση με το 2023, με τον Απρίλιο να είναι ο “πρωταθλητής” μήνας, ο οποίος παρουσίασε αύξηση… 179%, με 2.588 περιστατικά. Αύξηση 86% εμφάνισε και ο αριθμός των θυμάτων με 21.154 θύματα (15.571 γυναίκες και 5.583 άνδρες). Οι συλλήψεις δραστών ανήλθαν σε 18.978 (12.303 άνδρες και 2.753 γυναίκες, δηλαδή αύξηση 83% συγκριτικά με το 2023, ενώ έγιναν, 11.308 συλλήψεις.

Αναφορικά με την υπόθεση της άγριας δολοφονίας της 43χρονης Δώρας στο Αγρίνιο από τον 30χρονο πρώην σύντροφό της, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τόνισε:

“Μετά από 20 ημέρες έγινε η πρώτη δίκη, ζητούν αναβολή για εξωδικαστικό συμβιβασμό και μετά νέα αναβολή. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η νομοθεσία προβλέπει μία σειρά από διατάξεις σχετικά χαλαρές για αυτό το ζήτημα. Όταν κάποιος κακοποιεί τα παιδιά ή τη γυναίκα του δεν το έχει κάνει πρώτη φορά. Άρα δεν έχει θέση στο να κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν είμαι υπέρ του να πάνε όλοι φυλακή αλλά πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές ποινές έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να κλείσει”.

Ο αρμόδιος υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η αρμόδια αξιωματικός ενδοοικογενειακής βίας Αγρινίου μιλούσε δύο φορές τη βδομάδα με το θύμα, το οποίο έλεγε ότι μπορεί να διαχειριστεί το θέμα, “αλλά στην πραγματικότητα ένας ψυχασθενής δεν μπορεί να σταματήσει, πρέπει να εγκλειστεί είτε σε ψυχιατρείο είτε στη φυλακή τουλάχιστον να περάσει το θερμό γεγονός και να δούμε στη συνέχεια πώς να αντιμετωπιστεί ιατρικά”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέταξε τους δράστες σε τρεις κατηγορίες, στους ψυχασθενείς, σε αυτούς που κάνουν χρήση ναρκωτικών, στους αλκοολικούς που είναι ανεξέλεγκτοι, και “στους “μάγκες” αυτούς που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτησία τους η γυναίκα, που χτυπάνε τα παιδιά τους. Αυτοί οι τελευταίοι δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία. Πρέπει να είναι στη φυλακή”.

Τα θύματα-γυναίκες φαίνεται πως πλέον μιλούν ευκολότερα για τη βία που υπόκεινται καθώς οι καταγγελίες το 2019 ήταν 3.500 και το 2024 περισσότερες από 19.000. Όσον αφορά το Panic Button, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι 16.797 γυναίκες, εκ των οποίων μόλις οι 5.302 το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο. Την ίδια εφαρμογή, αξίζει να σημειωθεί, πως δικαιούχοι είναι και 3.190 άνδρες θύματα κακοποίησης, εκ των οποίων μόλις 335 το έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Το Panic Button έχει λάβει 788 αυτοποιημένα μηνύματα από θύματα ενδοοικογενειακής βίας που βρίσκονταν υπό απειλή και ζητούσαν την παρέμβαση των αστυνομικών.

Δώρα, Γαρυφαλλιά, Βίκυ, Άννα είναι μόλις τέσσερα από τα συνολικά 49 ονόματα γυναικών, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχασαν την ζωή τους από τα χέρια συζύγων ή συντρόφων τους. Τελευταίο θύμα στην μακάβρια λίστα των θυμάτων η ηλικίας 43 ετών Δώρα, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 14,16 και 18 ετών.

Δράστης, ο πρώην σύντροφός της, ο οποίος δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός πως η γυναίκα δεν επιθυμούσε να διατηρεί πλέον, δεσμό μαζί του. Και όμως πριν φτάσουμε στη νύχτα της δολοφονίας της την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, η υπόθεση “σερνόταν” στις δικαστικές αίθουσες από τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς η Δώρα είχε κάνει στον 30χρονο καθ’ ομολογίαν δράστη, ασφαλιστικά μέτρα. Η εκδίκαση της υπόθεσης, έλαβε τρεις αναβολές, για να φτάσουμε τελικά στην εκτέλεση της άτυχης γυναίκας πριν την νέα δικάσιμο, η οποία είχε οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ