19.3 C
Rhodes
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Οι 3 αλλαγές στην αντικειμενική αξία των ακινήτων – Σε ποιες περιοχές αλλάζουν οι τιμές

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σταδιακή επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις τιμές ζώνης στις 2.167 περιοχές της χώρας όπου αυτή τη στιγμή ισχύει το λιγότερο αξιόπιστο σύστημα των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής ή το σύστημα της εκτίμησης των αξιών από τις εφορίες, με βάση συγκριτικά στοιχεία, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει στη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 36 περιοχές 12 δήμων της χώρας, για τις οποίες έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις των δημάρχων για το ύψος των τιμών που καθορίστηκαν το 2021 και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2022.

Περαιτέρω, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει από το 2026 στη ριζική αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, εισάγοντας νέες, σύγχρονες διαδικασίες αναπροσαρμογής των τιμών της εφορίας, ώστε να ευθυγραμμίζονται άμεσα με τα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης:

1) Θα γίνει σταδιακά η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε περιοχές της χώρας όπου το σύστημα αυτό δεν ισχύει σήμερα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα γίνει σταδιακά. Πολλές από τις περιοχές αυτές παρατίθενται σε αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζουμε.

 

Από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις στους 20 φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

2) Θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές 12 δήμων. Το αργότερο έως τα μέσα του 2025 θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε ισχύ μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 34 ζώνες και οικισμούς 12 δήμων, των οποίων έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις κατά του ύψους των τιμών που καθορίστηκαν το 2021 και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2022. Οι ζώνες που θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές είναι:

– ΣΤ’ του Δήμου Βριλησσίων

– ΙΕ’ και ΙΘ’ του Δήμου Χαλανδρίου

– Α’ των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού

– Β’ και Γ’ του Καματερού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού

– Ε’ του Δήμου Γλυφάδας

– Ε’, Ζ’, Θ’, Ι’, ΙΑ’, ΙΒ’, ΙΓ’, ΙΕ’ και ΙΖ’ του Δήμου Πειραιά

– ΙΒ’ του Δήμου Πύργου Ηλείας

– Α’ του Δήμου Ιθάκης (περιλαμβάνει όλη την πόλη)

– Α’ του Δήμου Αστυπάλαιας (περιλαμβάνει όλη την πόλη)

– Α’ των οικισμών Βωλάδας, Κυράς Παναγιάς, Μενεταί, Πύλαι, Σπόας, Θεολόγου και Κρεμαστής του Δήμου Καρπάθου (κάθε οικισμός είναι μία μόνο ζώνη)

– Α’ του Δήμου Καρπάθου (περιλαμβάνει όλη την πόλη)

– Α’ του οικισμού Παστίδας του Δήμου Ρόδου (περιλαμβάνει όλο τον οικισμό)

– Α’, Ε’, Ζ’ και ΣΤ’ του Δήμου Ρόδου

– Α’ των οικισμών Εμπορειός και Πεδίον του Δήμου Σύμης (κάθε οικισμός είναι μία ζώνη)

– Δ’ του Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας.

Στις 36 παραπάνω περιοχές των 12 δήμων, όπου αναμένεται να «κουρευτούν» οι αντικειμενικές τιμές ζώνης, θα μειωθούν 20 φόροι που επιβάλλονται στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων και εξαρτώνται από το ύψος των τιμών αυτών.

3) Από το 2026 θα τεθεί σε λειτουργία νέο πληροφοριακό σύστημα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών. Προωθούνται η δημιουργία και η λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων, ενός νέου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται ανά τακτά διαστήματα αυτόματη αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει, θα αναφέρει και θα επεξεργάζεται όλα τα πρόσφορα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων, και θα φιλοξενείται στην κεντρική γεωχωρική υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα valuemaps.gov.gr.

Στο Μητρώο Ακινήτων θα συμπεριλαμβάνονται και θα τηρούνται στοιχεία:

α) του ήδη υπάρχοντος Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, στο οποίο καταχωρίζονται δεδομένα για τις πραγματοποιούμενες μεταβιβάσεις ακινήτων σε όλη τη χώρα,

β) της βάσης δεδομένων «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων», που δημιουργήθηκε μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων – ΨΥΔΗΠΕΕΚ»,

γ) όλων των πρόσφορων πηγών δεδομένων ακινήτων από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν άμεσης ή έμμεσης γεωχωρικής αναφοράς, θα συλλέγονται χωρίς αναφορά σε προσωπικά στοιχεία φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Ετσι, όλοι οι φόροι στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών θα υπολογίζονται πλέον με βάση φορολογητέες αξίες πλήρως προσαρμοσμένες στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία κι ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, με το οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο. Η μαζική εκτίμηση θα γίνεται βάσει των στοιχείων του προαναφερθέντος πληροφοριακού συστήματος και με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων, για την ομοιόμορφη και αυτοματοποιημένη εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ακινήτων. Στόχοι της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι επίσης η τήρηση ιστορικότητας για τις εν λόγω εκτιμήσεις και η παραγωγή σχετικών στατιστικών στοιχείων.

Οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης

Στις 2.167 περιοχές της χώρας στις οποίες σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνονται:

■ Αττική: από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Aγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.
■ Αιτωλοακαρνανία: όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.
■ Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
■ Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
■ Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.
■ Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.
■ Αρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.
■ Θεσπρωτία: όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.
■ Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.
■ Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.
■ Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.
■ Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.
■ Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.
■ Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.
■ Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.
■ Θεσσαλονίκη: περιοχές πλησίον της συμπρωτεύουσας και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
■ Χαλκιδική: οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
■ Εβρος: οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.
■ Ροδόπη: παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.
■ Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός κ.ά.
■ Κεφαλλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες κ.ά.
■ Ιθάκη: Βαθύ κ.ά.
■ Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.
■ Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.
■ Κυκλάδες: πλήθος περιοχών κυρίως στα τουριστικά νησιά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης
■ Κρήτη: ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς
■ Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Κάλυμνο, Κω κ.ά. θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
■ Στη Ρόδο, περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ