19.3 C
Rhodes
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024

Η καρέτα- καρέτα «επιστρέφει» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο – Αισιοδοξία για τον πληθυσμό της

Περισσότερα άρθρα

spot_img

«Ρεκόρ» ωοτοκίας στον πληθυσμό της χελώνας καρέτα – καρέτα παρατηρήθηκε τη φετινή χρονιά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δημιουργώντας αισιοδοξία για το ερπετό που απειλείται με εξαφάνιση.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλάνε από μόνοι τους. Φέτος δημιουργήθηκαν 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανάμεσα στους ποταμούς Αρκαδικό και Νέδα.

Πρόκειται για επιβεβαίωση της σημαντικής συνεχιζόμενης ανοδικής τάσης στον ετήσιο αριθμό φωλιών που παρατηρείται σταδιακά από το 2006 στον Κυπαρισσιακό.

KARETA KARETA, KYPARRISIAKOS
Φωλιές καρέτα – καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΑΡΧΕΛΩΝ

«Τα δεδομένα της μακροχρόνιας καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ δείχνουν σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η οποία επιτεύχθηκε μετά από πολλά χρόνια κοπιαστικής δουλειάς χιλιάδων εθελοντών. Η επιβίωση της Καρέτα στη Μεσόγειο τις επόμενες δεκαετίες εξαρτάται απολύτως από τη συνέχιση των προηγούμενων προσπαθειών προστασίας» σημειώνει η καθηγήτρια Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Γιατί είχαμε τόσες πολλές φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο;

Ο φετινός αριθμός-ρεκόρ στην περιοχή με 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας, επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2006 και μετά, και είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προστασίας των φωλιών που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992.

KARETA, KYPPARISIAKOS
Οι εθελοντές και εθελόντριες του ΑΡΧΕΛΩΝ

ΑΡΧΕΛΩΝ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 διαπιστώθηκε ότι πάρα πολλές φωλιές καταστρέφονταν από θήρευση (κυρίως από αλεπούδες και αδέσποτα σκυλιά που τρώνε τα αυγά και τα χελωνάκια) και από πλημμύρισμα από τη θάλασσα (στις περιπτώσεις που η φωλιά είναι κοντά στο κύμα).

Για τον μετριασμό αυτών των απειλών, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για το σύνολο των φωλιών από το 1992. Αυτά τα μέτρα προστασίας οδήγησαν στη μείωση της θήρευσης, από 50% στο 13%, και του πλημμυρισμού, από 25% στο 9%. Έτσι από το 1992, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο ο αριθμός των νεοσσών που έφταναν σώα στη θάλασσα.

KARETA KARETA, ARXELON
Καταγραφή φωλιών καρέτα – καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι πλέον η περιοχή ωοτοκίας με τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Δικαίως λοιπόν αυτή η παράκτια ζώνη χαρακτηρίστηκε Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τις παραλίες ωοτοκίας και την προστασία των οικοσυστημάτων.

 

cnn

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ