11 C
Rhodes
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Κρούσματα Ε.Coli στα McDonald’s: Αλυσίδες αποσύρουν φρέσκα κρεμμύδια

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μετά την επιδημία του βακτηρίου coli στις ΗΠΑ, την οποία οι αρχές αποδίδουν στην κατανάλωση ενός συγκεκριμένου μπιφτεκιού McDonald’s, αρκετές αλυσίδες fast food αφαίρεσαν τα φρέσκα κρεμμύδια από το μενού σε ορισμένα υποκαταστήματα.

Η εταιρεία Yum! Brands, στην οποία ανήκουν τα KFC, Pizza Hut και Taco Bell, και η Burger King φέρονται να το έπραξαν προληπτικά, σύμφωνα με την Washington Post και το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διερευνά την επιδημία. Ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, τα κομμένα κρεμμύδια στο Quarter Pounder Burger της McDonald’s, το αμερικανικό ισοδύναμο του Hamburger Royal, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την επιδημία.

Σύμφωνα με τον FDA, η McDonald’s έχει αφαιρέσει προσωρινά μερικά ή όλα τα Quarter Pounder και τα κομμένα κρεμμύδια από τη γκάμα των προϊόντων της σε δώδεκα πολιτείες.

Τουλάχιστον ένας προμηθευτής της McDonald’s έχει αφαιρέσει διάφορα προϊόντα κρεμμυδιού από τη γκάμα του.

Δύο αγωγές έχουν ήδη κατατεθεί κατά των McDonald’s στην πολιτεία της Νεμπράσκα, αναφέρει το NBC.

Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν το ξέσπασμα της επιδημίας αφού 49 άνθρωποι σε δέκα πολιτείες αρρώστησαν μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου αφού μολύνθηκαν από βακτήρια E. coli.

Ένα από τα κρούσματα ήταν θανατηφόρο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων, ορισμένα στελέχη του βακτηρίου E. coli μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με το CDC, τα τυπικά συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

O EΟΔΥ αναφέρει σχετικά ότι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των Εντεροβακτηριοειδών.

Τα περισσότερα είδη του βακτηρίου Escherichia coli είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι των θερμόαιμων ζώων, όπως και των ανθρώπων, συμπληρώνοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Ο όρος “κολοβακτηρίδια που παράγουν Shiga-τοξίνη (STEC)”, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα στελεχών του που έχουν την ικανότητα να παράγουν τη Shiga- τοξίνη.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται και οι όροι “κολοβακτηρίδια που παράγουν Vero- τοξίνη (VTEC)” ή “εντεροαιμορραγικά κολοβακτηρίδια (EHEC)”.

Σημαντικές ιδιότητες αυτής της ομάδας στελεχών του κολοβακτηριδίου είναι η παραγωγή τοξινών (Stx1, Stx2), καθώς και η μη διάσπαση της σορβιτόλης.

Οι τοξίνες αυτές είναι παρόμοιες με την τοξίνη που παράγει η Shigella dysenteriae.

Έχουν αναγνωριστεί περίπου 200 διαφορετικοί ορότυποι του STEC, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση νόσου στους ανθρώπους.

Από τους ορότυπους αυτούς, ο πιο σημαντικός κλινικά θεωρείται ο O157:H7, αν και εκτιμάται ότι έως και 50% των λοιμώξεων από STEC προκαλούνται από άλλους ορότυπους, όπως είναι οι Ο26, Ο111, Ο103, Ο45, Ο121 και Ο145.

Τον Απρίλιο του 2011 αναγνωρίστηκε στην Γερμανία επιδημία λοίμωξης από E. Coli O104:H4, που αποτελεί ορότυπο που δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα στο παρελθόν.

 

iatronet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ