21 C
Rhodes
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σε πολλούς ανθρώπους η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος ή στομαχικές διαταραχές. Ο ντεκαφεϊνέ ίσως να είναι  καλύτερη επιλογή για αυτούς τους ανθρώπους. Η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι, εφόσον δεν υπάρχει καφεΐνη για να παραμείνει στο σύστημά μας, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και πιο αργά μέσα στην ημέρα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ομοιότητες και διαφορές τους.

Πώς φτιάχνεται ο ντεκαφεϊνέ;

Ο ντεκαφεϊνέ προέρχεται από τους ίδιους κόκκους με τον κανονικό καφέ, αλλά υποβάλλεται σε μια πρόσθετη επεξεργασία για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της καφεΐνης από τον ωμό κόκκο του καφέ. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πριν από το καβούρδισμα, το οποίο θα ενισχύσει τις φυσικές γεύσεις και το άρωμά του. Η επεξεργασία για αφαίρεση της καφεΐνης, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να έχει επίδραση στη γεύση του καφέ και να την αποδυναμώσει. Επιπλέον, χρειάζεται ο παραγωγός να βεβαιωθεί ότι δεν θα μείνουν κατάλοιπα του χημικού διαλύτη που θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή της καφεΐνης στους κόκκους του καφέ. Εναλλακτικά, μια πιο ασφαλής μέθοδος είναι το μούσκεμα των κόκκων σε ζεστό νερό, κάτι που δεν επιτρέπει στον διαλύτη να διεισδύσει.

Ο ντεκαφεϊνέ στην πραγματικότητα περιέχει καφεΐνη, απλά σε τόσο μικρές ποσότητες που θεωρούνται αμελητέες. Συγκριτικά, στον ντεκαφεϊνέ η περιεκτικότητα καφεΐνη είναι συνήθως μέχρι το 0,1% του κόκκου, ενώ στον κανονικό καφέ το ποσοστό ανεβαίνει στο 1,5-2%. Μία κούπα κανονικού καφέ περιέχει 72 mg καφεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα ντεκαφεϊνέ περιέχει λιγότερο από 3 mg. Το ανώτατο όριο για την πρόσληψη καφεΐνης ανά ημέρα είναι τα 400 mg, συνεπώς ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης είναι μηδενικός.

Οφέλη του κανονικού καφέ

Η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 κούπες) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές. Άλλα πιθανά οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, πετρών στα νεφρά και προβλημάτων στο συκώτι. Η καφεΐνη συνδέεται επίσης με καλύτερη συγκέντρωση, και καλύτερο χρόνο αντίδρασης.

Οφέλη του ντεκαφεϊνέ

Ο κανονικός, όπως και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες θεωρούνται ωφέλιμες για την καρδιά και τις άμυνες του οργανισμού, λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής τους δράσης. Αν θέλετε να έχετε αυτά τα οφέλη, αλλά χωρίς τις ανησυχίες της καφεΐνης (αν, π.χ. είστε ευαίσθητοι σε αυτήν ή αν απλώς το έχετε παρακάνει με τον καφέ και θέλετε να τον μειώσετε), ο ντεκαφεϊνέ είναι για εσάς.

Μειονεκτήματα του ντεκαφεϊνέ

Εκτός από τον κίνδυνο να υπάρχουν κατάλοιπα του χημικού διαλύτη που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία απομάκρυνσης της καφεΐνης – κάτι που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί εφόσον αγοράζετε έμπιστες μάρκες – το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ντεκαφεϊνέ είναι ποιοτικό: Η επεξεργασία μειώνει όχι μόνο τη δύναμή του γευστικά, αλλά και την ίδια του την επίδραση στη διάθεση και την ενέργεια, μιας και  αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην καφεΐνη. Συνεπώς, αυτό μπορεί να μειώσει την απόλαυσή σας, ειδικά αν έχετε μόλις πραγματοποιήσει την μετάβαση. Παρ’ όλα αυτά, σκεφτείτε κατά πόσο σάς άρεσε η ίδια η γεύση του (σκέτου) καφέ όταν είχατε ξεκινήσει να πίνετε. Υπήρξε πάλι μια περίοδος που το συνηθίζατε; Μήπως ακόμα δεν σας αρέσει να πίνετε σκέτο καφέ;

Αν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι και η καφεΐνη δεν σάς ταιριάζει τόσο, και εν τέλει η γεύση του καφέ είχε γίνει περισσότερο συνήθεια παρά απόλαυση, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να στρέψετε την προσοχή σας στο τσάι. Περιέχει σημαντικά λιγότερη ποσότητα καφεΐνης (το πράσινο και το μαύρο· αν επιλέξετε τσάι από βότανα, δεν θα λάβετε καθόλου καφεΐνη) και μπορεί να διατηρήσει την έντονη γεύση του, παρέχοντάς σας πάνω-κάτω παρόμοια θρεπτικά συστατικά, και με το επιπλέον όφελος ότι θα σας ενυδατώνουν. Ο καφές, είτε κανονικός, είτε ντεκαφεϊνέ εξακολουθεί να είναι διουρητικός και μπορεί να σας αφυδατώσει.

 

iatronet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ