21.6 C
Rhodes
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά – Τελειώνει η αγωνία για 370.000 συνταξιούχους

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μία «ανάσα» μακριά από το τέλος της αγωνίας βρίσκονται περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, αφού αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα (δεν αποκλείεται ακόμα και εντός Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο») η έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που θα λύσει τη διαφωνία του Αρείου Πάγου (να μη δοθούν) και του ΣτΕ (να δοθούν και μάλιστα με πολλαπλές αποφάσεις).

Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, με το κόστος να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Όμως, αν δικαιωθούν και για τις περικοπές στα δώρα των κύριων συντάξεων, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Στην περίπτωση που η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015, το 2019 και το 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των Δώρων που επεβλήθη στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ