26.2 C
Rhodes
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση- Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απαγόρευση στα “τυφλά οικόπεδα”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Την κατάργηση της “δουλείας εξόδου”, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται και δίνει δικαίωμα οικοδόμησης σε ένα “τυφλό οικόπεδο”, ανακοίνωσε χθες σε συνέδριο για τον Τουρισμό που διοργάνωσε η Καθημερινή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η ρύθμιση θα έρθει σύντομα στη Βουλή, ως μέτρο περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα αυτή, με ιδιωτικό συμφωνητικό, επέτρεπε σε τυφλό οικόπεδο να αποκτήσει πρόσβαση σε δρόμο μέσω άλλου οικοπέδου και αφορούσε ακίνητα που δεν κατατμήθηκαν μετά το 1985.

“Η δουλεία όπως την γνωρίζουμε θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν” είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά. Προσθέτοντας ότι ο εξορθολογισμός της δόμησης θα επέλθει με την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. “Με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στη εκτός σχεδίου δόμηση” είπε ο πρωθυπουργός , χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση μεταβατική.

Και μετά έδωσε μια γεύση το πώς θα λειτουργούν τα νέα πολεοδομικά σχέδια: “Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγίου να σπρώξω τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε κάποιον οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων όπου θέλει, όπως θέλει”.

Για τις πισίνες στα νησιά

Για τις πισίνες στα νησιά είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις αλλά να είμαστε πρακτικοί. Πόσο επηρεάζουν την κατανάλωση; Αν είναι το 20% να το δούμε- για τον περιορισμό τους- αλλά αν είναι στο 1% δεν δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης νερού, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του υπερτουρισμού και συμφώνησε με τους ξενοδόχους ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα, μόνο για λίγους προορισμούς, λίγο διάστημα κάθε χρόνο. “Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να δεχθούμε περισσότερους επισκέπτες, το ερώτημα είναι αν θέλουμε”, ανεφερε.

Ενώ ρωτήθηκε ειδικά για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και αν νομίζει ότι πρέπει να παρέμβει για την προστασία τους.

Ναι απάντησε και γ΄αυτό έχουμε απαγορεύσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για νέες ξενοδοχειακές μονάδες, όχι κατοικίες, μέχρι να αξιολογήσουμε την επίπτωση αυτής της ανάπτυξης στις υποδομές. Και έως ότου ολοκληρωθούν τα τοπικά χωροταξικά σχέδια. Που την χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η κατασκευή δεύτερου λιμένα στη Σαντορίνη θα προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες από το υπουργείο Υποδομών.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ