26.6 C
Rhodes
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Ακίνητα: Οι τιμές πώλησης εκτοξεύτηκαν κατά 80% μέσα σε 10 χρόνια – Άπιαστο όνειρο για τους νέους η αγορά κατοικίας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Γενιά της ενοικίασης χωρίς ιδιαίτερη αγοραστική δυνατότητα και αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις τιμών πώλησης είναι η νέα “φουρνιά” των αγοραστών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis για το 2024.

Η μελέτη αυτή αφορά τη δεκαετία από το 2015 και καταγράφονται αυξήσεις τιμών ακινήτων σε πέντε περιοχές, οι οποίες είναι το Μαρούσι,ο Χολαργός, το Παλαιό Φάληρο, το Περιστέρι και οι Αμπελόκηποι.

Οι τιμές πώλησης, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα, τόσο των παλιών όσο και των νεόδμητων κατοικιών έχουν “πάρει φωτιά” σε βάθος δεκαετίας, καθώς η μέση αύξηση της αξίας κινείται στο 80%, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη διετία η αυξητική τάση των τιμών διαμορφώνεται στο +25%.

Όσον αφορά τα νεόδμητα ακίνητα και αναλυτικότερα τα διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 105 τ.μ. η πιο ακριβή τιμή είναι ο Χολαργός με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται στα 4.260 ευρώ, ενώ ακολουθούν το Παλαιό Φάληρο με 3.710 €/τμ, το Μαρούσι με 3.600 €/τμ, οι Αμπελόκηποι με 3.080 €/τμ και το Περιστέρι με 2.600 €/τμ. Η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σε ετήσια βάση καταγράφεται στους Αμπελόκηπους με 10,2% και ακολουθούν το Παλαιό Φάληρο με 9,26%, το Μαρούσι με 8,96%, το Περιστέρι με 8,70% και Χολαργός με 5,41%.

Από την άλλη πλευρά στα πιο “γερασμένα” σπίτια που έχουν ξεπεράσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους η κατάταξη των περιοχών από την πιο ακριβή στην πιο φθηνή είναι περίπου η ίδια. Αυτό συμβαίνει καθώς η τιμή πώλησης ενός ακινήτο 106 τμ στο Χολαργό διαμορφώνεται στα 2.420 €.τμ, στο Μαρούσι στα 2.000 €/τμ, στο Παλαιό Φάληρο στα 1.890 €/τμ, ενώ το Περιστέρι ανεβαίνει μία θέση και προηγείται των Αμπελοκήπων με 1.580 €/τμ με την τιμή ανά τμ στην τελευταία περιοχή μελέτης να κινείται στα 1.560 €. Όσον αφορά την αυξητική τάση των τιμών σε ετήσια βάση ο Χολαργός αποκτά τα σκήπτρα με 8,81%, και ακολουθούν το Μαρούσι και το Παλαιό Φάληρο με τα ίδια ποσοστά (8,11%), οι Αμπελόκηποι με 7,21% και το Περιστέρι με 6,79%.

Οι ψηλές τιμές πώλησης ήρθαν για να μείνουν – Αδυνατούν οι νέοι να αγοράσουν σπίτια

Ως μία μόνιμη κατάσταση και όχι ως κάτι το παροδικό, δηλαδή ένα φαινόμενο-φούσκας στο real estate, χαρακτηρίζει η μελέτη την αυξητική τάση των τιμών πώλησης στη χώρα μας. Οι λόγοι για την εκτίμηση αυτό, σύμφωνα πάντα με τη Geoaxis, είναι οι νέες τάσεις, όπως η στροφή στην εργασία από το σπίτι, οι νέες προδιαγραφές για τις κατασκευές που επιβάλλουν την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων, η ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, η εφαρμογή της Golden Visa και το γεγονός ότι το Real Estate στη χώρα μας παραμένει φθηνό συγκριτικά με την Ευρώπη αλλά και άλλα γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ.

Επιπλέον, η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές παραμένει υψηλή, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια παρά τα υψηλά επιτόκια, ενώ η μετατροπή διαμερισμάτων σε χώρους εργασίας προσελκύει τις ΑΕΕΑΠ, οι οποίες βρίσκονται σε ένα “σαφάρι” αγοράς τέτοιων χώρων σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή είναι η νέα γενιά, η οποία δεν έχει την αγοραστική δυνατότητα για να αποκτήσει το δικό της σπίτι με αποτέλεσμα το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα να βαίνει μειούμενο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2011 έως και το 2022 και να διαμορφώνεται από το 75,9% στο 72,8%, ενώ το ποσοστό ενοικίασης έχει αυξηθεί ισόποσα από το 24,1% στο 27,2%.

Σημαντικό ρόλο στη στροφή αυτή προς την ενοικίαση, με την έρευνα να ονομάζει τη νέα γενιά ως “generation rent” είναι το γεγονός ότι σε βάση δεκαετίας ο μέσος μισθός αυξάνεται κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ οι αξίες των παλαιών και νεόδμητων διαμερισμάτων καλπάζουν μεσοσταθμικά στο +4,9% ετησίως.

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ