Αύριο, Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 7 το πρωί, οι πολίτες που συμμετείχαν στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί του κόμματος για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.
Η αναμέτρηση αυτή αναμένεται να είναι αποφασιστική για την πορεία του κόμματος, που έχει πλέον την ευκαιρία να ανακτήσει την πολιτική του επιρροή και να επανατοποθετηθεί δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η διαδρομή προς τον δεύτερο γύρο
Μετά τον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέγραψε σημαντικό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας, παρόλο που εισήλθε στον δεύτερο γύρο με λιγότερες ψήφους, δηλώνει αποφασισμένος να αντιστρέψει τα δεδομένα και να διεκδικήσει την προεδρία με δυναμικότητα.
Η προεκλογική μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων χαρακτηρίστηκε από έντονες δημόσιες τοποθετήσεις και προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων, με κοινό τους στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στη διαδικασία της Κυριακής. Και οι δύο υποψήφιοι επικέντρωσαν το μήνυμά τους στη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας για την επόμενη μέρα, με σκοπό την ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικού πυλώνα της προοδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Τα μήνυμα των Ανδρουλάκη – Δούκα
Ανδρουλάκης:
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την ανάγκη για συνέχιση της στρατηγικής του κόμματος, η οποία στηρίζεται στην πολιτική αυτονομία, την ενότητα και την ανανέωση.
Σε προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα, τόνισε τη σημασία της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό προσκήνιο, σημειώνοντας πως «η παράταξή μας επιστρέφει δυναμικά» και ότι «αγωνίστηκα πολύ για να φτάσω στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς την υποστήριξη της εγχώριας ολιγαρχίας ή της εσωκομματικής βαρονίας». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε: «Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε ισάξια τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει κυβερνητική σελίδα η Νέα Δημοκρατία και να έχουμε καλύτερες μέρες. Θα τον υπηρετήσω αυτόν τον στόχο με όλες μου τις δυνάμεις, με όλους τους συνυποψηφίους μου και όλα μας τα στελέχη».
Δούκας: «Η διαφορά μπορεί να ανατραπεί»
Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας επικεντρώνεται στην ανάγκη αλλαγής και ανανέωσης του κόμματος, δηλώνοντας ότι «η διαφορά μπορεί να ανατραπεί» και πως «δουλεύουμε σκληρά για να καταφέρουμε την αλλαγή». Σε δηλώσεις του στο Open, τόνισε πως: «Όλη η ΚΟ και τα υπόλοιπα στελέχη πρέπει να έχουν λόγο, ρόλο και ευθύνη». Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, καλώντας τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία της Κυριακής. «Θέλω να έρθουν και να ψηφίσουν και οι 300 χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν την πρώτη εβδομάδα», τόνισε.
Οι στηρίξεις των υποψηφίων
Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι δύο υποψήφιοι έχουν λάβει σημαντική υποστήριξη από γνωστά στελέχη του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας τους ψηφοφόρους να τον ενισχύσουν στη δύσκολη αποστολή που έχει μπροστά του.
«Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος. «Όλοι θα παλέψουμε για ένα ΠΑΣΟΚ με διακριτή, ισχυρή ταυτότητα που θα ταράξει τα νερά», επισημαίνει η Άννα Διαμαντοπούλου. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρει, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Οι πολίτες, ελεύθερα και ανεπηρέαστα, θα επιλέξουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τη μαζική συμμετοχή τους σε αυτή την ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου δήλωσε στην Καθημερινή, πως: «Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών και την αναγκαιότητα για ανάληψη άμεσης πολιτικής δράσης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της Παράταξης».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, επίσης υποψήφια στον πρώτο γύρο, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στον Δούκα μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τους ψηφοφόρους να αγωνιστούν για την αλλαγή. «Χάρη, πάμε για την αλλαγή» έγραψε χαρακτηριστικά.
Λίγο νωρίτερα έμμεση στήριξη στον Χάρη Δούκα εξέφρασε και ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Γιώργο, πάμε για την αλλαγή» έγραψε σε ανάρτησή του Χάρης Δούκας, σχολιάζοντας την συγκεκριμένη ανάρτηση.
Η εκλογική διαδικασία: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Την Κυριακή οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν 7 το απόγευμα.
Ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή και αυτή την φορά δεν υπάρχει το αντίτιμο των 3 ευρώ. Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό οπού υπάρχει εκλογικό κέντρο και η διαδικασία θα είναι πολύ πιο γρήγορη, δύο υποψήφιοι, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν έντυπα πιστοποίησης. Όσο για το αποτέλεσμα από την ώρα που οι κάλπες κλείσουν στις 7 και περίπου στις 9 θα έχουμε καθαρή εικόνα ποιος εκ των δυο θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά οι οδηγίες
Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ελλάδα θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ. Για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη 2η εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον α’ γύρο.
Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.
Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Γ. Δεν καταβάλλεται αντίτιμο.
Δ. Δεν συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.
Ε. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.
ΣΤ. Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος.
Η. Επισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος. Το ψηφοδέλτιο του β’ γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.
Θ. Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών.
Ι. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.
Σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet. Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.
enikos