22.7 C
Rhodes
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Έθελ: Η γυναίκα σύμβολο της οικογένειας Κένεντι – Έχασε τον άντρα της απο τις σφαίρες του δολοφόνου, μεγάλωσε 11 παιδιά

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η Έθελ Κένεντι, η χήρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, η οποία μεγάλωσε τα 11 παιδιά τους μετά τη δολοφονία του και παρέμεινε αφοσιωμένη σε κοινωνικούς σκοπούς και στην κληρονομιά της οικογένειας για δεκαετίες μετά, πέθανε την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Ήταν 96 ετών.

Η Κένεντι είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στον ύπνο της στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε η οικογένειά της.

“Με τις καρδιές μας γεμάτες αγάπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της εκπληκτικής γιαγιάς μας”, έγραψε ο Τζο Κένεντι ΙΙΙ στο Χ. “Πέθανε σήμερα το πρωί από επιπλοκές που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα”.

Η μητριάρχης Κένεντι, τα παιδιά της οποίας ήταν η Κάθλιν, ο Τζόζεφ ΙΙ, ο Ρόμπερτ Τζούνιορ, ο Ντέιβιντ, η Κόρτνεϊ, ο Μάικλ, η Κέρι, ο Κρίστοφερ, ο Μαξ, ο Ντάγκλας και ο Ρόρι, ήταν ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέλη μιας γενιάς στην οποία ανήκε και ο πρόεδρος Τζον Κένεντι.

Μια ζωή γεμάτη τραγωδίες: Πένθησε τους θανάτους δικών της ανθρώπων

Κόρη εκατομμυριούχου που παντρεύτηκε τον μελλοντικό γερουσιαστή και γενικό εισαγγελέα το 1950, η Έθελ Κένεντι ήταν μακροχρόνια υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέμεινε προσωπικές τραγωδίες, μεταξύ άλλων τη δολοφονία του συζύγου της, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, και τον πρόωρο θάνατο δύο από τα 11 παιδιά τους.

Οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το 1955 και ο αδελφός της πέθανε σε δυστύχημα το 1966. Ο γιος της Ντέιβιντ πέθανε αργότερα από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ο γιος της Μάικλ σε ατύχημα στο σκι και ο ανιψιός της Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ σε αεροπορικό δυστύχημα.

 

Ο γαμπρός της, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι, είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας λιγότερο από πέντε χρόνια πριν τη δολοφονία του συζύγου της.

Ένας άλλος ανιψιός της, ο Μάικλ Σκάκελ, κρίθηκε ένοχος για φόνο το 2002, αν και δικαστής το 2013 διέταξε νέα δίκη και το ανώτατο δικαστήριο του Κονέκτικατ ακύρωσε την καταδίκη του το 2018.

Το 2019, θρήνησε ξανά μετά τον θάνατο της εγγονής της Saoirse Kennedy Hill από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Μπαίνοντας σε μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών, η Έθελ Κένεντι υποστήριξε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του στη Γερουσία και αργότερα κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 1968, η οποία έληξε με τη δολοφονία του λίγους μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας.

Ήταν στο πλευρό του Ρόμπερτ Κένεντι όταν εκείνος πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κουζίνα του ξενοδοχείου Ambassador στο Λος Άντζελες στις 5 Ιουνίου 1968, αμέσως μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρία στην Καλιφόρνια.

Φωτογραφίες από τα επακόλουθα των πυροβολισμών δείχνουν την Ethel Kennedy να σκύβει πάνω από τον σύζυγό της με τα χέρια της πάνω στο στήθος του, καθώς αιμορραγούσε στο πάτωμα. Ήταν τριών μηνών έγκυος στη μικρότερη κόρη της, τη Ρόρι, εκείνη την εποχή.

Γονατισμένη, του μίλησε χαμηλόφωνα και προσπάθησε να διώξει τους φωτογράφους.

 

 

 

 

Η μεγάλη καθολική πίστη της και η αφοσίωση στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

ΕΘΕΛ ΚΕΝΕΝΤΙΗ Έθελ Κένεντι με την κόρη της, Ρόρι

Η Έθελ Κένεντι ξεπέρασε τις δυσκολίες μέσα από την καθολική της πίστη και την αφοσίωσή της στην οικογένεια.

“Ήξερα πόσο δύσκολο θα ήταν για εκείνη να μεγαλώσει αυτή την πολυπληθή οικογένεια χωρίς τον καθοδηγητικό ρόλο και την επιρροή που θα της παρείχε ο Μπόμπι”, θυμάται η πεθερά της, Ρόουζ Φιτζέραλντ Κένεντι, στα απομνημονεύματά της, Times to Remember. “Και, φυσικά, το συνειδητοποίησε κι εκείνη, πλήρως και έντονα. Ωστόσο, δεν υποχώρησε”.

Ίδρυσε το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρόμπερτ Φ. Κένεντι αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της και υπερασπίστηκε σκοπούς όπως ο έλεγχος της οπλοκατοχής και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σπάνια μιλούσε για τη δολοφονία του συζύγου της.

 

Πολλοί από τους απογόνους της έγιναν γνωστοί. Η κόρη της Kathleen έγινε υποδιοικητής του Maryland- ο Joseph εκπροσώπησε τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο- η Courtney παντρεύτηκε τον Paul Hill, ο οποίος είχε καταδικαστεί άδικα για μια βομβιστική επίθεση του IRA- ο Kerry έγινε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος του κέντρου RFK- ο Christopher έβαλε υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Illinois- ο Max υπηρέτησε ως εισαγγελέας στη Φιλαδέλφεια και ο Douglas έκανε ρεπορτάζ για το Fox News Channel.

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ